четвъртък, 19 юни 2008 г.

За градината през Юли

През пролетта градината заблестява с цветовете на цъфтящите луковични растения – лалета, нарциси, зюмбюли, минзухари. (Терминът “луковица” се използва широко за обозначаване на грудки, подземни стебла, корени във вид на грудки, коренища и истински луковици.)

Можете да запазите тази красота и през лятото, като засадите луковични растения, които цъфтят и през най - топлото и слънчево време от годината.

В периода между юни и септември цъфтят бегониите, калата, далиите, гладиолите, каладиумът, каната.

Средата на лятото е подходящо време да проверите пръскачките в градината. Убедете се, че нищо не запушва главите им. Ако не го направите, скоро растенията ви може да клюмнат или по тях да се появят кафяви петна. Не забравяйте, че през юли растенията имат нужда от най – много вода.

Бурените по пътеките ще унищожите по-лесно с химически препарати, от колкото по механичен начин.
Най – добре поливайте рано сутрин, за да ограничите изпаряването и да дадете на листата на растенията цял ден за съхнене. Не бива в никакъв случай и да преполивате растенията. Добра идея е да разстелете 1 – 2 пръста тор върху пръстта, която ще задържа влагата и в същото време ще обогати почвата.

Един от най – добрите начини да намалите количеството на разходваната вода е да ограничите площта на тревата за сметка на цветята. Така ще си спестите косене и наторяване, а и градината ви ще стане по – атрактивна.

Юли е най – активният месец за ремонти и поправки. В градината вие можете да продължите да почиствате растенията от мъртвите цветове, за да бъдете възнаградени с нов силен цъфтеж през есента.

Когато почиствате розите, окастрете ги до 4 – 5-то листо, за да стимулирате избуяването на филизи. През юли трябва да подхраните всичките рози, за да могат пръчките да узреят добре до есента.

Същото направете и с хризантемите. Продължете с наторяване на цитрусовите растения, ако имате такива, но оставете морава и храстите.
Зеленчуковата градина
През юли берем и се наслаждаваме на плодовете на своя труд.
До момента са узрели доматите, черешите, прасковите, кайсиите. Погрижете се растенията да не станат прекалено тежки и да се пречупят. Почиствайте мястото около тях от паднали плодове, листа и цветове, тъй като те могат да образуват върху почвата слой, в който да стане идеалното място за развитие на насекоми, охлюви, плужеци и болести, които могат да увредят растенията.

Ако сте любител на зеленчуците, за последно можете да засеете царевица и бобови сега, както и картофи за есенна реколта. Картофите са идеални, ако не разполагате с много място в градината. Само не забравяйте да направите купчинка от лека тор върху филизите на младите растения, докато избуяват.

В края на месеца посейте семената на кореновите зеленчуци – цикория, маруля и грах. Върху малко по - сенчесто място можете да започнете и с целината, броколито, карфиола, брюкселското и обикновеното зеле. След около 6 до 8 седмици растенията трябва да са готови за засаждане.

В овощната градина

Ако се налага да отрежете клон от орехово дърво, най-добре е да направите това през юли.
Ореховите дървета не понасят резитба, пък и в повечето случаи тя не им е нужна. Но ако се наложи да се премахне лошо стоящ или запречващ пътя клон, направете го през юли. Същото се отнася и за изсъхналите орехови клони. Раната от отрязването заравнете с остър нож и намажете добре с овощарски мехлем.

Не бързайте да оберете предсрочно зреещите през юли праскови, защото ще пострадат вкусът и ароматът им.
Оберете ги от дървото, едва когато добият характерния за сорта си цвят.

При брането на сливите имайте предвид, че дървесината им е много чуплива.

Едно поливане на малините ще се отрази много благоприятно върху добива и качеството на плодовете.

Юли е време за интензивен растеж на нови издънки, наедряване на плодовете подготовка на растението за следващата реколта. Ето защо едно лятно поливане има изключително значение.

Втората половина на юли е времето, когато трябва да приберете плодовете на черното френско грозде (касиса).


Сега е времето да размножите онези цветя, които ще красят градината ви през есента. Втората половина на юли е най-доброто време за разделяне и разсаждане на перуниките (ириса). Вземете резници от многогодишните карамфили, маргарити, ирис, здравец, върбинки. Засадете ги във влажен перлит и ги запазете за края на есента.

Можете да посеете и семената на цветята, които ще цъфнат следващата година – незабравките, напръстникът, делфиниумът, камбанката (кампанула), кореопсисът.

Можете да засадите също и луковиците на растенията, които ще цъфнат в края на сезона, когато всички останали са прецъфтели – далии, гладиоли, кана, каладиум, бегонии, невен, циния.


Ако искате да превърнете в тревна площ място, което преди това сте ползвали за други цели, трябва да го засеете този месец.

При юлската сеитба е най-важно засятата площ да се полива редовно и достатъчно, за да се получи равномерно поникване на посева.

Грижата за декоративните храсти през юли се заключва в поддържане на рохкава почва около тях.



Естествените условия през този месец са благоприятни за масово разпространение на листни въшки.

Влагата и високата температура са идеалните условия за тяхното развитие. Те нападат голям брой най-различни цветя, докато трипсите например предпочитат гладиолите, карамфилите, астрите и розите. Срещу всички неприятели на цветята по това време пръскайте всяка седмица, като редувате, с Би 58 - 0,1%, антио – 33 ЕК - 0,15%, вазтак – 10 ЕК – 0,02%, актелик 50 ЕК – 0,1%.

http://zeleno.bg/?action=view&docid=211&catid=75
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=165