Ако имате стара делва, която не искате да изхвърляте, можете да я използвате като саксия отново.
Можете да засеете подправки, като така ще я превърнете в интересна добавка във вашата аранжировка на терасата или градината и също така можете да използвате подправките за вашите ястия.
Ако нямате такива делви, тогава можете да си закупите, от тези с няколко отвора отстрани, които често се използват за засаждане на ягоди.
Повечето подправки могат да бъдат отглеждани в такъв съд, но все пак трябва да прецените, колко големи стават те и колко пространство им е нужно. Например ментата не е много подходяща в случая, защото става твърде голяма, докато розмаринът, въпреки че на практика е храст, ако бъде грижливо и редовно подрязван, няма да създаде проблеми.
Изберете делва, с големина по избор. Напълнете я с почвена смес, до първата дупка. Сложете първия корен и допълнете с пръст отгоре.
Във всяка дупка сложете различна подправка.
Запълнете делвата догоре, заравнете и леко притеснете горния слой почва.
Полейте обилно, но бавно, за да проникне водата до основата, без да се отмие през дупките на гърнето.
Ако с времето почвата се слегне, добавете още малко, така че да стига почти до ръба.
Подходящи за този проект подправки са:
мащерка, розмарин, босилек, салвия, къдрав магданоз, копър, чийвс и др.
Най - важното при поддържането на ароматния фонтан е, редовно да късате от подправките за вашите зеленчукови и месни рецепти.
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=511
Няма коментари:
Публикуване на коментар