събота, 5 юли 2008 г.

Навес и барбекю

С настъпването на топлите и приятни вечери, предразполагащи за приятно прекарване на чист въздух, няма как да не ни се прииска да си спретнем барбекю и да приготвим нещо вкусно на скарата в градината.

Предлаганата конструкция съдържа огнище, разделяща маса и малък шкаф за посуда и прибори. Цялата тази конструкция под навеса прекрасно се връзва с в ъгъла на градината.Преди да пристъпим към работа трябва да изберем подходящо място отчитайки не само свободното пространство, но и посоката на вятъра, така че пушека да не ни притеснява и въпреки това да не е много далече от къщи.

За да построим това съоръжение не е задължително да имаме специални знания нито специални материали.

Материали:


Инструменти за зидане (шпакла, мистрия и т.н.)
Цимент пясък.
Газобетонни блокчета.
Огнеупорни тухли.
Фаянсови плочки.
Груба шпакловка.
Арматурни пръти.
Греда 55х155 мм.
Покривни греди 55х65 мм.
Летви за покрива
Летви за шкафа 22мм.
Керемиди.
Лист поцинкована ламарина.

Схема

Изкопаване на основите

Като начало трябва да определим и оразмерим границите на участъка, в които ще копаем канала, в които ще вкопаем основите. След като сме определили точното местоположение изкопаваме канала, които трябва да бъде с дълбочина около 25см.


Основи

Поставете в изкопания канал арматурата (2 метални пръта с диаметър 10мм). След това на дълбочина 15см ги залейте с бетон. Преди да започнете да зидате цокала трябва да изчакате бетона да стегне.
Цокъл

Цокъла се състои от 3 отделения. Две от тях са за дърва, а третото за шкаф. Газобетонните блокчета се зидат директно върху основите, като не забравяйте всеки ред да е разминат от другия.От време на време с нивелир проверявайте дали зида е вертикален и хоризонтален. Свода се изрязва в газобетона с трион или ножовка.

Огнище

Каменните плотове се отливат от рядък бетон с кофраж. Хубаво е да заложите вътре повече арматура. След като плотовете изсъхнат те се захващат с цимент към цокъла. В основата на огнището от огнеупорни тухли зидаме 3 стени, като разминаваме фугите. Тухлите се зидат с огнеупорен цимент. Вижте внимателно чертежа, в тези стени трябва да се предвидят 2 канали за скарата. Така се получават 3 нива като третото ниво е най горното (скарата се слага направо върху огнеупорните тухли). Нагоре продължаваме с газобетонните блокове обърнете особено внимание на свода отпред. Той защитава гредата отпред от прекия огън.
Комина

Комина постепенно се стеснява към върха, тук също се използва огнеупорен цимент. В основата си комина е стъпил на огнището, а отгоре е покрит с лист поцинкована ламарина.

Окончателно завършване

Около барбекюто на пода слагаме каменни плочи или гнаис. Те се слагат върху трамбован слой пясък 50мм. Циментените плотове се облицоват с фаянсови плочки които се фугират в подходящ цвят.
Навеса

За да се защитим от слънцето и дъжда изграждаме дървен навес, които се захваща за цокъла и пода чрез метални ъгли.

Скелето на навеса се крепи на четри стойки, на върха захванати с греди свързани в предварително изрязани сглобки, като двете носещи греди на покрива се захващат за стойките с метални болтове. Напряко на гредите ковем дървени летви разстояните и размера на които се определят от керемидите. Комина се обшива със същата поцинкована ламарина с която е покрит.

На шкафчето слагаме панти и монтираме дървената вратичка. На ъгловите стени на цокала по прав ъгъл монтиране 2 дъски които имитират тесен плот и с това конструкцията придобива завършен вид. За да ползваме дълго време нашето барбекю трябва да импрегнираме всички дървени части, за да ги защитим от насекоми и мухъл. След това 2 ръце лак и барбекюто е готово.


Съвет: За да защитим от запалване дървените части, навеса трябва да бъде поне на 1.60м от огъня.

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=134

1 коментар:

Анонимен каза...

Много хубава публикация- за съжаление снабдена с малки снимки...