неделя, 6 юли 2008 г.

Летни грижи за розите

През цялата вегетация е необходимо почвата около розовите храсти да се пъддържа чиста от плевели и в рохкаво състояние. Задължително се отрязват прецъфтелите цветове.

При чайнохибридните рози и при розите Флорибунда прецъфтелите цветове се изрязват с малка част от стъблото. Отрезът се прави на 0,5 - 1 см над добре развито око (пъпка в пазвата на първия нормален лист след тройния) или по принцип на 10 -15 см под цветната дръжка.

Може да се извърши и колтучене - премахване на излишните лторасти, излезли след резитбата. При парковите, минирозите и пълзящите (катерливите) рози повехналите цветове се премахват чрез прищипване, а при дивите рози и при шипките - те не се отстраняват, защото наесен плодчетата са елемент от декоративния ефект на растенията.

Съвет:
Розите за рязан цвят се отглеждат като специални насаждения - в оранжерии или питомници. Макар на много хоби-градинари да им се ще да режат от своите храсти рози за букети, специалистите препоръчват това да не се прави много често. Причината е, че така храстът се изтощва и животът му е по-кратък.
През лятото, в много сгъстените храсти, може да бъдат отстранявани клонките, които растат навътре. Не е желателно и честото поливане на градинските рози. Но ако времето е много засушливо, налага се те да се поливат в сутрешните или вечерните часове. Водата се подава под храста с малко налягане, за да може почвата да се напои постепенно.

Оптималната поливна доза е 20-30 л на кв. метър. Колкото по-малко вода при поливането попада върху листата на розите, толкова по-добре. Така се понижава опасността от развитие на гъбни болести (мана, ръжди и др.)

Подхранването на розите с торове през лятото също се извършва внимателно. То е необходимо най-вече на розите, на които е извършена лятна резитба. Използват се комбинирани торове със завишено съдържание на калиеви соли, които стимулират цъфтежа.

На бедни почви, в началото на юли, може да се тори с комплексен универсален тор (NPK), но в средата на месеца подхранването спира. Особено опасен в този период е хранителният елемент азот, защото той стимулира растежа и нарушава процеса на вдървесиняване на леторастите, а клонките и леторастите започват подготовката си за зимуване.

http://zeleno.bg/?action=view&docid=377&catid=0

Няма коментари: