сряда, 14 май 2008 г.

Да засеем подправки - част 1

Подправките не само подобряват вкуса на храната, но също така са и полезни за здравето.
Можете да си направите хубави лехи от подправки, които не само да красят градината, а също така и да са полезни за домакинството.

Кимион
/Cuminum cyminum L./

• В готварството понякога кимът и кимионът се объркват, тъй като имат подобни имена, но те се различават по външен вид и химично съдържание.

• Най-бързо се разпознават по мириса. В кимиона се усеща слаба миризма на дървеници, тъй като в етеричното му масло се намира куминов алдехид, на който се дължи тази миризма.

• Като подправка той се използва в смес с други, докато кимът се употребява и самостоятелно.

• Плодовете на кимиона влизат в състава на къри. Те са любима подправка на арабските, индийските и латиноамериканските народи.

• Кимионът е двугодишно растение от сем.Сенникоцветни.
Той подобрява кръвообращението, помага при кашлица, премахва болките в стомаха и червата. Кимионът може да се използва и като чай (1 ч. л. кимион се залива с 250 мл вряла вода и след 10 минути се прецежда). Чаят се пие топъл, на малки глътки. Той отстранява газовете и спазмите в храносмилателния тракт.


Шафран/Crocus sativus L./
• Култивира се главно в Южна Европа, Индия и др.

• От 100 000 цветчета се получава 5 кг суровина, от която след изсушаване се добиват 1 кг близалца. Те са с тъмнооранжев цвят и нагарчащ вкус. Мирисът е специфичен.

• Не по-малко ценено е и свойството му да оцветява в жълт цвят.

• Шафранът е силен оцветител. За оцветяването на 3 литра вода са необходими 2 сухи близалца.

• Шафранът се използва за приготвяне на очни капки, при болести на черния дроб, стомах, при силна кашлица.

• Силният своеобразен аромат на шафрана и способността му да оцветява ястията му осигурява широко използване като подправка.

• Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, пудинги, сладкиши, блатове.

• Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи.

• С него се оцветяват светли бульони (зеленчукови, рибни), вегетариански супи.

• В Близкия изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз (пилафи, паели и т.н.).

• Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване.

• Много добре се съчетава с домати и аспержи.

• Тъй като шафранът е силна подправка, трябва да се използва в минимални количества. Предозирането може да направи блюдата горчиви. Добре е предварително шафранът да се разтвори в малко горещ бульон, вода или мляко. Водният разтвор се получа при прибавянето на 1 грам подправка на 120 г гореща вода. Разтворът може да се използва след минимум 20 минути.

• В горещите блюда шафранът се добавя 5 минути преди края на готвенето, а в тестото – при замесването.

• Когато купувате шафран, той трябва да е на влакна или с контролирана марка. Трябва да е много добре изсушен, мек и нежен при докосване, с дълги влакна и с хубав цвят – червен, тук там с жълто, силно ароматен, с приятен вкус и мирис.

• Съществуват три качества шафран: Mancha най-висококачественият шафран от областта Ла Манча в Испания, Rio - следващата по-ниска категория, Sierra – трето качество шафран, с по-високо съдържание на жълт цвят.
Препоръчва се при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Прочиства кръвта, лекува половото безсилие и притежава антисептично действие.

http://www.gotvetesmen.com/useful/spices/index.php?alphabet=%D0%A8&id=71
http://health.actualno.com/news_151738.html

Няма коментари: