неделя, 11 май 2008 г.

Кактусова градинка

Ако сте любител на кактуси ето няколко идеи за кактусова градинка.
Само трябва да внимавате, когато ги присаждате , защото тия приятелчета имат лоши бодли.

Градинка на покрива и на вашия домашен любимец - продължение

По молба на наш читател, продължавам темата за Градинка на покрива на къщичката за вашия домашен любимец.

Когато започвате построяването на колибка, трябва да съобразите размерите на колибката с големината на вашия любимец, а също така и отвора, който ще служи за вход на къщичката.
Изберете стилът, цвета и растенята за покрива.

Сглобете дървените дъски, които сте си харесали. Боядисайте и сега да направим градинката.

Зеления покрив е наклонена надстройка на покрива на къщичката.
Системата съдържа:
- растения
- кореновата система на растенята и пръст съответно
- филтърна мембрана
- дренажен пласт
- непромокаем пласт - като найлон например

Както виждате в дясно на втората снимка има улейче през което се изтича водата от растенята или както е показано в случая, когато вали.
Това се вижда и на снимката долу.http://www.sustainablepet.com/Catalog%20I.html

Осветителни тела за градината

Няколко осветителни тела за градината от фирмата Бриз 95.

Цената на тази лампа е 120 лв.А тази - 145 лв.
Тази прекрасна градинска лампга е 995 лв.А тази е малко по скъпа - 980 лв.


http://www.briz95.com/index.php?show=browse

Модерно обзавеждане за градината

Модерно обзавеждане за градината и терасата.
Мебелите са проектирани от Дизайнерката Patricia Urquiola за фирмата B&B Italia.




Едно прекрасно представяне на кожата, която придава лукс на вашия дом или градина.
Дизайнерите от Ванкувър, предвиждат че този тип мебели, че бъдат хит това лято.

http://gaileguevara.blogspot.com/2008/03/modern-outdoor-furniture-part-1.html

Фонтани за градината

Ако харесвате фонтаните, можете да притежавате някои от тези и много други видове фонтани, които се предлагат вече и на българския пазар. Проблема е, че не са по джоба на всеки от нас. Ето този по-малък фонтан струва 1430 лв. и ни е предложен от фирмата Бриз 95.

http://www.briz95.com/index.php?show=browse

Венерина мухоловка съвети за отглеждане

Ако сте харесали това растение, трябва да ви дам няколко полезни съвети за неговото отглеждане.

Име: Венерина клопка (росянка) / Dionaea muscipulа
Раздел: Зелени хищници
Семейство: Droseraceae

Слаба нужда от вода
Опръскване на листата
Частично слънце


Описание: Dionaea muscipula

Това е известното като “Венерина клопка за мухи” растение, което е удивило Чарлс Дарвин, виждайки го за първи път.
Както вече знаете - ”Клопката на Венера” е в състояние да се затвори с невероятно бърза скорост, ако е топло и малко по-бавно, ако е хладно. Веднъж уловило жертвата си, растението започва да се затваря и да затяга примката все повече и повече, докато стане почти плоско и само една единствена подутина напомня за агонизиращото насекомо вътре.
Вътрешната повърхност на клопката секретира ензим, който разгражда растението, а остатъчната течност се абсорбира от растението.
Родината на растението е малка част от Североизточна Каролина, САЩ, и не може да бъде открито никъде другаде по света (освен в саксия!), но бързо губи битката за разпространение си, тъй като песъкливите блата които обитава бавно пресъхват и всички опити да му се намери нов дом другаде се провалят.

Механизмът и скоростта, с която растението хваща жертвата си, го прави уникално за целия растителен свят, въпреки че съществува и едно водно растение, наречено Aldrovanda, което има подобен механизъм – клопка, което обаче не се отглежда по изкуствен начин толкова често.

По един ред остри като шипове ресни се откриват върху двата дяла на растението, които представляват самата клопка и всяко едно лутащо се растение е в голяма опасност, когато клопката започне да се затваря и образува с ресните си истински затвор. Сложният механизъм е безпогрешен. Когато се възбуди само единият ред ресни, това е грешен сигнал, но когато влязат в действие двата, това означава, че “вечерята” е наблизо. Причината е, че растението хаби голяма част от енергията си, за да се затвори и затова не се впуска в излишни движения при фалшив сигнал.

Грижи:
За култивирането на растението е необходима смесена почва , която има свойството добре да се отцежда и да съдържа до 70% пясък, 20% торфен мъх и 10% дървен въглен. Тъй като почвата включва основно пясък, върху отворите на подложката трябва да се постави фина мрежа или подобна тъкан, за да не се отмива пясъка при поливането.

Растението трябва да се постави в плитък поднос или друг съд, който е по-голям от диаметъра на саксията. Този съд се пълни с чиста вода ( 2 – 3 пръста) за целия период от март до ноември, която се сменя всяка седмица, за да не застоява. От ноември до следващия март растението трябва да се полива по същия начин, но тъй като през това време то е в латентно състояние, не бива да се преполива в никакъв случай.

Обича светлината, но не и пряката слънчева светлина, за да бъде цветът му по – голям и по – светло червен. Идеално е за вътрешния двор или прозореца на кухнята, така то ще улавя много повече от неприятните насекоми през лятото.

Няма нужда от допълнително подхранване. Саксията трябва да се напоява всеки месец с чиста вода, за да се поддържа почвата свежа.

Място:
На растението му е достатъчна температура от няколо градуса, може да се отглежда и на открито, дори и при умерен климат, но трябва да е на закътано място. През зимата е препоръчително да го внесете вътре вкъщи и да го държите на светло и хладно място.
Венерината клопка не е придирчива относно влажността на въздуха.
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=405

Бонзаи

Отглеждането на миниатюрни дръвчета в съдове води началото си от Китай и Япония преди повече от 2000 години.
Ако сте любители градинари и искате да притежавате едно от тези съкровища в дома си, то тогава имате нужда от помощ.

Избор на растението
Като най-подходящи видове за бонзай са се утвърдили клен, кестен, бряст, азалия, плачеща върба, бреза, дъб, бор, смърч, хвойна, дрян, фикус, подокарпус, пираканта и др.

Стилове бонзай
Два са основните видове бонзай - растения с едно стъбло и многостьблени растения. Стиловете се определят в зависимост от формата на стъблото -строго изправена, свободно изправена, полунаклонена, плачеща, каскадна, разклонена.

Съдове за засаждане
Бонзаите се отглеждат в плоски съдове с малки крачета, за отцеждане на водата, с повърхнина приблизително колкото короната на дръвчето.

Подходяща почва за засаждане
Препоръчваният за бонзай почвен субстрат се състои от почвена смеска за саксийни растения с добавка на пясък и торф или глинен гранулат, който осигурява добро отводняване.

Изисквания към светлина и температура
Повечето бонзай обичат обилна, но индиректна светлина. През лятото е добре да се изваждат навън, но не на пряка слънчева светлина. Растенията се отглеждат при нормална стайна температура 20-25° през активния вегетационен период и 10-15° през периода на покой, през който трябва да се съхраняват в полутъмни помещения и да се поливат рядко. Иглолистните бонзаи трябва да се изваждат през зимата навън, дори при минусови температури, в противен случай след няколко години умират.

Поливане
Поливането се извършва като поставите съда с бонзай накиснат във вода (престояла 24 часа за разграждане на хлора) за около 30 мин., за да се напои обилно. При следващото поливане повърхността на субстрата трябва да е изсъхнала. Проверявайте редовно корените на растението за признаци за засушаване или преовлажняване. Пулверизирайте препоръчително два пъти дневно с хладка вода.

Наторяване
За да поддържате вашия бонзаи в добра форма и осигурите оптимално развитие, наторявайте в подходящо време и с подходящ тор през цялата година. Като принцип наторявайте от ранна пролет до края на лятото с балансиран МРК тор 20:20:20 (веднъж на 4 седмици), а през есента и зимата - на 6 седмици (15:15:30), за да подтискате растежа, но да предпазвате от болести. Много добър ефект за развитието има и наторяването с органични торове - торф, компост, птичи тор, органични брашна и др.
Оформяне на бонзая
Основни манипулации от голямо значение за развитието на бонзаите а премахване на излишните листа и подкастрянето. За целя както и за пресаждане на бонзаите, са необходими специален комплект инструменти. За вечнозелените видове листата се премахват два пъти годишно, за останалите при нужда. Подкастрянето може да се дели на два вида - за формиране - намалява височината на растението и дължината на корените и поддържащо - благоприятства развитието на нови разклонения и смалява размерите на листата. В зависимост от вида и възрастта през няколко години растението се пресажда в нов съд по-голям с около 2 см, като се подкастря кореновата система. Най-подходящ период за това е пролетта, преди започване на вегетацията. Стъблата и клоните на растенията изкуствено се изкривяват, за да добият вида на растение, борило се да оцелее в тежки условия. Именно тук се проявява и ролята на човека - да подчертае индивидуалността, без да наруши естествената красота на растението.

http://www.napravisam.bg/?id=visuals&sid=83

Саксии и кашпи от българският пазар

Фирмата Briz-95 предлага интересни саксии за вашия дом, тераса и/или градина.
Можете да намерите продуктите във Варна и София или да си ги закупите от сайта.

Това са само малка част от предлаганите от фирмата саксии. Можете да намерите повече информация за продуктите на сайта на фирмата, както и цени.
http://www.briz95.com/index.php?show=browse

Ботаническата градина на Флорида - част4

Sculpture Gardens - Градината със скулпторите - Месни скулптористи, използвайки рециклирани материали са създали разкошни произведения на изкуството на които можете да се насладите из цялата градина.

Следващата зона е зоната на натуралните пощи.

Зона на водните растения - Това запазено естествено езерце ни показва, колко е важна водата за водните растения.Градина с месните растения - Колекция от месни растения. Диви цветя, ниски пълзящи растения, храсти и дървета.Натурална площ - Това са 60 акра с дива растителност. Там можете да видите едни от най-застрашените растителни видове в Флорида и в целия свят.Понеже градината е доста далеко - освен ако не живееш в Флорида - надявам се, че ви е харесала виртуалната разходка.

За повече информация можете да посетите сайта на парка.

Край

http://www.flbg.org/gardens.htm