понеделник, 26 май 2008 г.

Хамак в градината

Наред с всички други мебели, дивани в градината, не можем да не споменем и един от най-разкошните аксесоари за летните месеци - Хамака.

Можете да избирате от много и най-различни видове в зависимост от градината ви.
Като се започне от стандартния вид, за които са ви необходими 2 стабилни дървета или греди за които да се захване хамака:

Но дизайнерите са намерили и доста по-модерни решения. Можете да си инсталирате хамак в градината без да сте ограничени от наличието на здрави дървета.

Като започнем от по-стандартните форми, с дървена или метална основа...
Други са по лесни за пренасяне - тип шезлонг или люлка:
И да достигнем до най-модерните в класа:

Този модел предлага малко уединение навън сред природата. Дизайн от Henry Hall.

Основата му е направена от масивно дърво, на която стоят компоненти от неръждаема стомана, на които пък е закачен самият, почти 3 метров, хамак. Ако искате уединение отстрани се закачат пердета, които закриват хамака и така получавате свое лично пространство, дори и наоколо да има хора.

И най-модернистичните предложения:

Диван с подвижен сенник

Изключително красив дизайнерски диван със сенник.
Можете да го използвате, както в дома, така и в градината или на плажа.


Диванът Orbit е направен от синтетичен материал, предоставящ защита срещу силните летни слънчеви лъчи.
Изработен е от ръчно сплетени, предварително прахово боядисани алуминиеви нишки.

http://dedon.de/index.htm

Тенденции в градинското обзавеждане за 2008

Тенденциите са, все повече дейности да "излизат" в градината или двора. Така например, все по-често в домовете присъстват две кухненски помещения - едно вътре в дома и едно извън него. До външната кухня нерядко се нарежда и кътче, което представлява своеобразна "градинска всекидневна".
Като добавим към всичко това и подходящо осветление, вече разполагаме с още едно измерение на своя дом, чиито "помещения" са разположени на открито в двора или градината.


Предлагаме ви да се запознаете с тенденциите в градинското обзавеждане, които ще властват през 2008 година:

Дърво в съчетание със стомана:

И тук,важи правилото, че "противоположностите се привличат". Доминиращата комбинация в този случай е между дърво и стомана - съчетание, което определено ще привлече много погледи.
Контрастът тук е изключително силен - дървото излъчва топлина, мекота и уют, докато стоманата се асоциира с хладина и твърдост.
Подходяща дървесина за комбинацията е тази от акация или бреза, или пък от тиково дърво.
За тези, които предпочитат по-ексцентричните и нестандартни комбинации, в съчетанието могат да се добавят още елементи от стъкло или мрамор.
Няма съмнение - най-новите тенденции не търпят еднообразие, а залагат на смесването на цветове и материали.

Изящност в черно и бяло

Продължаваме със съчетанията и силните контрасти. Черно-бялата комбинация завладява напълно и външните пространства. През последните няколко години и двата цвята са сред доминиращите цветове при градинското обзавеждане - черното като символ на изключителност и стил, а бялото като емблема на светлината и свежестта.

Съчетанието "черно и бяло" носи характеристиките и на двата цвята, което обяснява неговата доминираща роля в обзавеждането през 2008-ма. То е едновременно контрастно, екстравагантно и ярко, но и по своему ненатрапчиво. Комбинацията от двата неутрални цвята ще ви осигури непреходен стил и отличителност - особено в съчетание със зелените багри на живата природа.

Към всичко това трябва да добавим и още една важна особеност - новите технологии могат да осигурят на мебелите ви защита от UV-лъчите, замърсяванията и влагата, за да се радвате по-дълго на искрящата феерия от цветове и нюанси в градинското обзавеждане.

Кресла и шезлонги

Релаксация, отмора и забавление - това са трите основни ключови думи, които описват тенденциите в градинската мебелировка. Затова популярността на шезлонга нараства с неимоверна сила и през 2008-ма. Колкото повече се размива границата между вътрешното и външното обзавеждане, толкова по-силно ще става "нашествието" на интериорните удобства в екстериора.

Канапетата и фотьойлите се преобразуват така, че да изпълняват своята роля и в градината/ двора, но вече са съобразени със специфичните характеристики на условията - слънце, влага, студ и топлина, насекоми, замърсяване. Те заместват досегашните "лидери" в градинското обзавеждане - неудобните и твърди пейки, както и столовете с твърда седалка.

Новото мото в обзавеждането на екстериора прокламира за повече мекота и комфорт - градинските мебели за сядане вече не са синоним на твърдост и неудобство. Напротив, изграждането на своеобразна всекидневна под открито небе, заедно с меките мебели за сядане и всички приходящи удобства, са задължителен елемент в модерния екстериор.

Осветление

Декоративните свещи и факли биха могли да се превърнат в незаменим елемент за градината.

Не трябва обаче да се ограничаваме само с това - най-новите тенденции в екстериора повеляват наличието на разнообразие от светлинни източници. Това може да включва светлинни глобуси, поставени в средата на декоративния фонтан или сред цветната леха, или пък стилна настолна лампа, украсяваща масата.

Кухня под звездите

Не само всекидневната се "премества" в градината - тенденциите "изкарват" на открито и кухнята. Съвременната градина включва кът, който ви позволява да отидете далеч отвъд границите на бързия грил или барбекюто, за да готвите така, както бихте го правили вътре в дома си.

Някои производители вече предлагат компактни кухненски комплекти, включващи грил, плот за приготвяне на храната, отделения или шкафчета за съхранение на приборите и дори умивалник. Паралелно с тази тенденция, развитието на барбекюто като отделен елемент също търпи промени - модерното барбекю е съчетание от много функционалности, включително грил и аспиратор за дима.


http://www.comfort.bg

Сянка в градината

С приближаването на лятото, освен за басейни и почивка, започваме да се замисляме и за сянката.
Има много и най-разнообразни предложения от които можете да се възползвате в зависимост от нуждите ви.

Ако имате слънчева страна на къщата, която искате да засенчите, за вас е подходяща подвижната тента.
Така когато пожелаете, ще имате слънце и когато не - можете да я прибирате за да се насладите на слънцето.

Разбира се можете да засенчите и прозорците и терасите на къщата. Като предлаганите модели ви позволяват да определяте наклона на сенника.


Ако искате да имате постоянна сянка можете да изберете и дървения сенник.
Него можете да поставите в близост до къщата. Като има няколко варианта.
Да опънете плат за да осигурите необходимата ви сянка или да посадите увивни, пълзящи растения или лози.
В първият случай, ако завали няма да се мокри пространството под сенника.
Можете също да оставите и просто дървена конструкция.




Можете да поставите и красива и елегантна лятна беседка - тип палатка. Около която да аранжирате красиво и да поставите маси, столове или канапета.



А най-простото и лесно решение е поставянето на чадър. На пазара можете да намерите чадъри в най-различни разцветки, модели и форми.
Ето няколко предложения за градината.
Изберете вашият вариант и се пригответе за приятна почивка.

Ратанови мебели

Ратана е много популярен в последните няколко години на пазара, не само в България, но и в цяла Европа. Затова ще му посветя още една статия.

Предлагат се изключително красиви, стилни и ефектни мебели за дома и градината изработени от този материал.
С най-различно приложение, цветова гама и дизайн. Ратана може да бъде навсякъде с нас.

Слънчеви лампи

Лампите със слънчеви батерии са много практично и икономично решение за осветлението на вашата градина през вечерта.

Денем те допринасят за аранжировката на градината и поставени на слънце събират енергия, за да могат да ви служат вечерта.
Тази лампа можете да поставите, където си пожелаете, без ограничения.
Забучена на средата на градината, в някой саксия, покрай басейна.... и където ви хрумне.
Също така ако решите да промените аранжировката, можете бързо и лесно да я изместите.
Няма досадни кабели, които да се чудите през къде да проточите в градината.
Лампата се нуждае само от слънце.


Тези лампи се продават свободно на пазара, но трябва да внимавате, защото предлаганите такива с по-ниска цена са и с доста по-ниско качество. И когато настъпи вечерта няма да ви доставят обещаната ви светлина, а само ще светят леко.

Ковано желязо

Кованото желязо придава неповторим стил на вашия дом и градина.
Ако сте почитатели на красивите мебели от ковано желязо, ето няколко предложения и за вас.
Тези мебели поставени във вашия дом и градина придават изключителна атмосфера.

Старите бурета

С времето старите бурета стават негодни за употреба за целите, за които са изработени.
Но това не означава, че трябва да се откажем лесно от тях и да ги захвърлим.
Напротив!
Ето няколко идеи за това как могат да ни послужат, малко по големите каци в градината или в прохладната изба.
За градински меки кресла и саксии за растенията:
За столове и маси:Или за изработката на пейки, особено ако обичате големите събирания в дома си и се нуждаете от повече места за сядане.Можете да използвате бъчвата и като поставка за чадъра в градината и маса едновременно.И да аранжирате пространството според вашия вкус.

Лошото е, че ако дълго време са се ползвали буретата, бъчвите, каците - дървесината от която са изработени, задържа в себе си мирис. За целта можете да използвате ново буре или да накиснете и избелите старото, след което трябва да го лакирате старателно от вътре и отвън.

http://www.cl.ambientar.com.ar/shop/hogar_y_muebles/jardin_y_exterior/muebles