събота, 7 юни 2008 г.

Балкон

За вашата тераса едно от най-важните неща е да организирате много добре пространството.
Можете да разположите една малка маса и стол, за да се насладите на свежия въздух, докато пиете кафето си и/или четете сутршния си вестник. Можете да прекарвате приятно и следобедите с книга...Можете да поставите шезлонг...


Или да обособите тематичен кът, където да почивате и да прекарвате свободното време.

Балкон и тераса

Ако нямате градина и най-близкото място с която разполагате е малък двор, балкон или тераса, то това лято можете да си направите своя градинка. Дори и да имате градина изграждането на цветна градинка на терасата също има смисъл.
Саксийната градина е лесна да се направи и има много причини, за да си направите такава на терасата.Седем правила и причини за отглеждане на растения в саксии:

1. Предимство при отглеждането на чувствителните и капризни растения
За растенията, които изискват по-дълъг вегетационен период - можете да стартирате отглеждането им на закрито и да предизвикате цъфтежът им извън лятото и есента.
Мразо-чувствителните растения като например - лимона - са чудесни домашни растения, които прекарват зимните месеци в дома и летните на терасата или в градината.
Просто се уверете, че през пролетта растенията преминават през необходимият им преходен период от слънчева светлина в закрити помещения към пряката слънчева светлина в градината или на балкона.
Оранжерийната техника е базова за концепцията за отглеждане на цитрусови плодове и растения в саксии, за да могат да се местят през зимата в закрити помещения.2. Атмосферата
Подредете саксиите. Организирайте растенията по групи - тези които обичат и виреят на слънце, на полусянка и сянка. Подредете саксиите стъпаловидно, на цветарници или разпределени свободно.
Саксиите засадени с розмарин или бръшлян подредени в права линия например създават идеален ред и подреденост на пространството.
А триото от големи саксии прави терасата да изглежда подредена и предполага грижовен стопанин и добър градинар.3. Фокус
Саксийните растения и цветя създават интерес. Групирани на стратегически места те разчупват монотонността на балкона, терасата или вътрешния двор и създават натурален пейзаж.
Направете проста мъничка тематична градинка около цвят или идея.
Колекцията от синьо и жълто - цъфтящи, като теменуги, невен, хелиотроп правят изгледа весел.
4. Жизненост
Поставете саксиите със свежите светли едногодишни до тези с по матови оттенъци на листата, за да не загубите свежестта и жизнеността на балкона.
За да имате добре изглеждащи растения и цветя: поливайте с вода, когато почвата изсъхне; отстранявайте изсъхналите и преминали цветове и наторявайте ежеседмично.
5. Гъвкавост и подвижност
Можете да пре-аранжирате саксиите лесно според сезона или настроението ви.
Насладете се на теменужките и нарциса през пролетта, петуниите и игликите през лятото и копривката през есента.
6. Ограничения
Има растителни видове, задушаващи другите растения, които са прекалено агресивни за градината.
Такива са панделковата трева (Phalaris), синя лаймска трева (Elymus glaucus) и почти всички видове мента.
Някои от тези растения или подобни от този вид могат да попаднат в саксията ви от почвата, която ползвате за пресаждане.

7. Мобилност
Кой градинар, не желае да притежава растение, което никои друг не отглежда?
Саксийните растения се пренасят лесно по света.
Поставена в тъмен ъгъл засята в светли саксии Helichrysum; растения с кратък цъфтеж, като лилиите и напръстника изглеждат добре в саксии и трябва да ги преместите на балкона, когато са готови да разцъфнат.
И разбира се ако се местите често - това позволява да пренасяте вашите любимци с вас.

http://www.expatica.com/es/entertainment/ent_leisure/Balcony-and-terrace-planting.html

Азиатски мебели от тиково дърво и минди

Фирмата Asia New Art е официален вносител на мебели и аксесоари от екзотични дървесини.

Тиковото дърво произхожда от мусонните гори на Лаос, Бирма и Тайланд. Единствено там и в Индонезия, където преди 150 години холандците създават първите тикови плантации, е налице специфичното съчетание на почвени и климатични условия, което създава неповторимите качества на този тип дървесина.
Тикът почти не поема външна влага и химикали. Минимално се изкривява. Отлично се поддава на обработка. Невероятната му здравина е съчетана с лекота (теглото му е по-ниско от това на дъба).

Внимание - керуинг!

Това е младият тик. Който залива пазара. Безспорно евтин е. Обработката му също е евтина, благодарение на съкращаването на някои важни процеси. Не съдържа нужното количество масла и смоли и затова не е така здрав и устойчив, както възрастното дърво. Мебелите от него се разсъхват и под влияние на слънцето и дъжда , загубват първоначалния си цвят и блясък. Щедрото предлагане на млад тик се дължи на отборната сеч, извършвана на всеки пет години, следствие на която от 3000 тикови дървета на хектар в плантацията за около 80 години остават само 150. Истински ценни.

Поддръжка

Тиковите мебели не се нуждаят от специална поддръжка поради естествената им висока устойчивост. Опасно става, когато температурите паднат дотолкова, че водата започва да замръзва. Затова преди първите ноемврийски слани ги приютете на закрито. През април , отново ще ги изнесете в бухналата градина. Ако от време на време (два пъти годишно) ги обработвате със сапун и мека четка, ще запазите оригиналния им цвят на патинирано злато. Красивият блясък на дървесината ще се съхрани при третиране с воден разтвор на сол. Бихте могли да обработвате мебелите и с тиково масло или тикова смола. В този случай обаче цветът им ще потъмнее. Използването на вакса, почистващи препарати за паркет или лакове на полиуретанова основа ще ги направят по-малко чувствителни към замърсявания, но тъй като напълно запечатват повърхностния слой на дървото, също ще причинят промяна на цвета.

Фирмата предлага разнообразие от тикови мебели - маси, столове, шезлонги, сервизна маса и др. от тиково дърво, което е изключително устойчиво.


Единичен или двоен шезлонг за вашата почивка и релакс в градината.

Кресло и маса от масивно Минди:
http://www.asianewart.com/