петък, 9 май 2008 г.

Кратка разходка....Предлагам кратка разходка из улиците и паркчетата на Барселона.


Този град може да ви изненада с изобилието от паркчета и крайпътни статуи и фонтанчета.
На всеки ъгъл ви очаква нещо ново, което да ви изненада.
Покрай почти всички жилищни блокове испанците са намерили малко местенце за да посадят цветя или да направят градинка.
Всички са доста добре поддържани и почти винаги добре подкастрени. И това не е само в централните части на града, където има изобилие от туристи с фотоапарати.
А парковете им са забележителни. Но за тях друг път. Както виждате има алеи за разходки, за спортуване... има беседки за отдих и много полянки под дръвчетата на сянка, водни площи и много пейки...Хората не се притесняват и опъват одеяла и сядат по полянките да почиват. А понякога и без одеяла.
Можете да видите хора да танцуват, да свирят с китари и да се забавляват или просто да говорят или да четат книги.


Други да лежат по полянките и да се наслаждават на слънцето.

Любимото ми растение - Венерина мухоловка

Венерина мухоловка


Всеки лист на венерината мухоловка (Dionaea muscipula) завършва с капан, напомнящ назъбена паст.
Вътрешната повърхност на капана привлича насекомите с ароматен нектар, които се отделя от специални жлези. Насекомото, долетяло на хищното цвете, докосва някое от чувствителните косъмчета, които растат на крилата на капана. Именно те и го затварят, изпращайки сигнал, чиито механизъм на предаване е все още неясен.
Впрочем, механизмът сработва само когато косъмчета са засегнати повече от един път в течение на 20 секунди. Така растението не реагира на падащи листа и други случайни докосвания.

Капанът се затваря мигновенно - за 1/3 от секундата - неочаквана за растение реакция.
При първи сигнал страните на капана се затварят неплътно, между тях остава пролука, достатъчна за да се измъкне малко насекомо, например комар или мравка. За мухоловката е неизгодно да се занимава с малка плячка - за хващане и смилане ще загуби повече енергия, отколкото ще получи.

Но голямо насекомо не може да се спаси - "челюстите" на мухоловката ще се свиват все по-плътно. Скоро мухоловката започва да подават в камерата секрет, наситен със солна киселина, разлагащ тъкани на насекомото и да усвоява техните хранителни вещества.

http://audio-spirit.com/~wania/Origin_of_life/Pages/Evolution-Symbiosis-minus1.phpГрадинка на покрива и за вашия домашен любимец

Ако сте горд собственик на домашен любимец и обичате цветята и природата Stephanie Rubin предлага интересно решение.

Червена кучешка колибка.

Къщичка за котката с вход във формата на сърчице. На покривчето на която, можете да посадите от любимата за всички котки тревичка, която те така обичат да си похапват.

Къщичка за птички.

Интересна дизайнерска работа, която не е трудна за изработване. Стига да имате малко майсторски умения и малко свободно време за творчество. Домашният ви любимец може и да не хареса къщата, но ви обещавам, че вие ще сте доволни от една нова и интересна дизайнерска саксия за дома и градината.
http://www.materialicio.us/2008/04/30/greenrrroof-animal-homes/