събота, 28 юни 2008 г.

Рисувани камъни

Вижте колко са красиви. Това са рисунки върху речни камъни. Колко е лесно и колко красиво. Такива миниатюри върху речни камъчета могат да бъдат много приятни и оригинални.

През лятото, когато е минавате покрай някоя река или езеро или просто се разхождате по брега на морето, съберете гладки камъчета с различни размери и форми.
Измийте камъчето и го подсушете добре , след това го боядисайте с плътна боя на водна основа, например бяла. Ако използвате темперни бои трябва да ги смесите с малко лепило, за да може да се задържи боята върху камъчето.
След като изсъхне нанесете вашата рисунка с тънка четка.
Когато боята изсъхне го лакирайте с прозрачен лак.Рисунките могат да бъдат каквото си пожелаете. Нарисувайте си слънце и море за да си спомняте за лятото винаги когато го погледнете. Добре украсената новогодишна елха е ще ви напомня ,че новата година наближава. Нарисувайте муцуната на лъв, на рак или каквото пожелаете.

Кръглите и овални камъчета са много красиви за аранжиране, но също така могат да бъдат и полезни. Можете да ги използвате за подпиране на вратите и прозорците през топлите летни месеци, за да не се затръшват от течението. Или пък можете да ги използвате за да аранжирате саксиите, но внимавайте когато поливате цветята, защото дори и боята да има защитен слой лак, водата може да повреди рисунката.

Можете да рисувате и върху други камъни. Независимо от вида и формата им:


Ето няколко ефектни и оригинални предложения от Художника - Атанас Василев:

Можете да рисувате не само върху камъни, а също така и върху стари керемиди.


Интересни факти:

Рисуването на камъните е свързано с вярванията, че чрез тях се премахва злото и се привлича добро. Пожеланието е "Да спи зло под камък". Според някои, начинът на изписването на камъчетата е свързан с употребата на определени знаци, някои от които са задължителни, а други пожелателни.

Задължително е да има бял цвят или самото камъче да е бяло - това е символът на здравето. Символът на змията също е задължителен, както и този на богатството. Освен мъдрост змията символизира злото, но в случая става въпрос за злото, което трябва да спи под камъка. Пожелателни знаци при рисуването на камъни са кръстче, сърце, подкова, детелина. Тяхното послание са Божията закрила, любов, щастие, късмет и успех, твърдят запознатите. Изрисуваната чертичка по камъка, която всъщност е змията, независимо дали е права, зигзагообразна или извита, символизира богатство, берекет, плодородие, много добитък, а белият цвят означава здраве. Не случайно в миналото хората са белосвали за здраве, а не за красота дуварите и къщите си. Възможно е от там да е тръгнало поверието, че белият цвят значи здраве.
Освен че имат магическо действие, те могат да служат и за украса. Изрисуваните камъни не бива да се слагат на иконата, а всеки може да ги носи у себе си или да ги държи в офиса или дома, ни съветва габровката Розмари Казасова.

Когато имаме проблем, трябва да стиснем в дясната си ръка камък, за да ни даде сила и да помогне за правилното ни решение, ако имаме проблем. Камъните за рисуване трябва да са речни, от чиста река, или пречистени и измити по определен начин.

По принцип всеки един талисман се правел на чисто място и камъните също не били изключение. За да няма лоши енергии, пред самото изрисуване камъните трябвало да се почистват по определен начин - изварявали се в гореща вода, печали се за няколко минути в гореща фурна или просто се измивали с течаща вода. Как ще бъдат изчистени камъчетата, се решавало едва като се разбере откъде са събирани те. Този атрактивен талисман се търсел най-много по коледните и новогодишни празници.

Освен за привличане на добро декорираният камък можел да служи и като допълнение към коледната украса в дома и офиса. Габровката е убедена, че дори и най-големите неверници оставали доволни - ако не вярват в чудесата, пъстротата на камъка им носи най-големият подарък - усмивката.



http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=35
http://www.webcrafts.bg/products.asp?id=59
http://www.bezplatno.net/listing-6667-kartini_risuvani_vurhu_kamuni_i_antichni_keremidi.html
http://www.bgsever.info/br-51_2007/stranici/str-11.htm