сряда, 15 юли 2009 г.

За градината през Юли - част 2


Основни грижи в овощната градина през Юли

И жадните овошки трябва да пият с мярка!

Ако овощните дръвчета не се поливат и подхранват навреме, малките плодчета ще се сбръчкат и ще паднат.


На овошките с най-беден завръз трябва да се даде оборски тор. В кофа вода се слагат 2 лопатки пресен оборски тор. След като престои, 1 литър се разтваря в 5-6 литра вода.
Това количество е за площ от 1 кв.м. Вместо оборски тор може да се внесе и амониева селитра 5-10 г на кофа вода.

Торът се внася под короната, прекопава се в кръг с около метър по-широк от проекцията на короната. В овощните градини торовете се разпръскват върху цялата площ.

В блатистите места, където има подпочвени води или след продължителни дъждове в почвата се задържа прекалено много влага, опасна за кореновата система, ниските и влажни места трябва да се избавят от излишната вода чрез отводняваща мрежа.

От недостиг на вода често страдат градини, разположени на склонове върху леки и песъчливи почви на места, където освен плодни дръвчета растат борове, ели и брези.

Как да разберете дали влагата е достатъчна?

Под короната на дървото се изкопава ямка, дълбока 25-40 см, и от нея се взема шепа пръст, която се стиска в юмрука. Ако върху разтворената длан почвата се разпръсне, трябва да се полива. Ако почвата остане на топка, може да се поизчака.



Какво да е количеството на водата?

Зависи от почвата: за леките са достатъчни 2 кофи на кв.м. под короната, за тежките - 4 кофи.
Образуваната след поливането коричка върху почвата трябва редовно да се разрохква.
При поливането на овощната градина гравитационно са необходими около 60-80 куб м вода.

Сложно е поливането на градината, разположена на наклонена местност.
Може да се отмие плодородния горен слой. За да не стане това, се изграждат тераси с около стъблени чаши, в които се изсипва водата.

През първата половина на юли завършете летните резитби - филизене, пензирене, премахване на сгъстяващите короната леторасли, при прасковата и кайсията и по-рядко при другите видове.



Борбата с плевелите чрез плитки обработки и често окосяване на затревените площи е една от неотложните задачи.
Особено наложително е това да се прави в насъжденията, отглеждани при при не поливни условия и на наклонени терени, където над 50% от почвената влага и хранителните вещества се използват от плевелната растителност.

През юли успешно се напояват овощните градини. С всяка поливка трябва добре да се навлажнява почвеният слой, в които е разположена кореновата система, но да не се пилее излишна вода.

Продължителното засушаване може да бъде причина в кайсиевите, сливовите, бадемовите и други градини да не се образуват цветове, в резултат на което няма да се берат плодове през следващата година. Овощарят винаги трябва да мисли за две реколти - настоящата и за идната години. От тук трябва да се търсят и по-рационални решения за напояване - с направа на кладенци, малки водоеми и други източници. Особено важно е това да са градини със средно почвено плодородие.

До 10 юли може да поставите сухи ловни пояси срещу сливовия плодов червей

Окопайте плододалите ягодови насаждения, за да се възстановяват след обирането на зрелите плодове и да заложат повече цветни пъпки за следващата година. Отстранявайте редовно мустачките и розетките, които се появяват през цялото лято.

Премахнете старите листа веднага след прибирането на последната реколта на 2-3 годишните ягодови насаждения. При едно годишните тази операция се практикува само ако имате силно заплевеляване и поражения от болести и неприятели. След тази операция задължително подхранете насъжденията с минерални торове.

През юли плодовете нарастват, а черешите, вишните, кайсиите, основната част от прасковите и летните ябълки и круши достигат беритбената си зрялост

Особено важни са грижите за правилно и без загуби - оползотворяване на реколтата.

Редовно водете борбата с болестите - кафяво гниене, брашнеста мана и др. и неприятелите - ябълков плодов червей, листни въшки и др. по овощните култури.
Хитринки за да се "измами" засушаването в овощната градина:

1. Дърветата растат в чували - това е т.нар гръцки метод. В найлонови чували с обем от 50 до 300 литра се слагат всички необходими хранителни вещества: пръст, компост, минерални торове, дървесна пепел. След това в чували, предварително закопани в почвата, се засажда определено растение.
Сместа се превръща в хомогенна маса, която постепенно в продължение на много години храни корените. Минималното количество вода, необходимо на дърво, се сипва непосредствено в чувала, където влагата се съхранява дълго време. Така в засушливите райони могат да се отглеждат ябълки, круши, вишни, праскови, кайсии и череши.



2. Камъните спират изпарението - в китайската провинция Лангтод, където години не пада нито капчица дъжд се използват камъни.
Тайната е проста - преди засаждането земята се настила с камъни в 10 сантиметров слой. Ролята на каменната покривка е да се намали изпарението на влагата и едновременно с това да се потиска израстването на плевелите.
Нагрявани от слънцето, камъните създават особено благоприятен микроклимат на растенията. Този метод в много ефективен при отглеждането на круши, кайсии, дини, и някой зеленчукови култури /домати и др./


Основни грижи в зеленчуковата градина през Юли

- През Юли прибирайте ранните домати, тиквичките.

Започват и първите беритби на пипера, патладжана, дините и пъпешите



- В началото на Юли, когато стъблата на лука от арпаджик при опипване са меки, започнете да го прибирате. Изскубаните растения разстелете на един пласт на ленти и ги оставете за просушаване в продължение на 10-14 дни. След това изрежете стъблото, отстранете болните и повредени луковици и наредете продукцията в касетка. Поставете ги в сухо, хладно и проветриво помещение.

- От 1 до 10 юли засейте дребно плодните краставици - корнишони - за късно полско производство

- До 10 юли засадете в градината разсада от късните домати. Подходящи са сортовете: Вики, Опал, ГЕО 12, Трапезица, Елена, Николина.


Високо стъблените сортове разсаждай. Прикрепвайте растенията на единични колове или на телена конструкция.
Ниско стъблените сортове се засаждат на висока равна леха, лентово по схема 90-50/25-30 см, като оставим растенията без опорна конструкция да лежат върху лехата.


За да получите повече продукция отглеждайте растенията двустъблено, като формирате второто стъбло от колтука под първата китка

- До 10-15 юли засадете вторите култури - главестото зеле, цветното зеле - карфиол и алабаш.


Не допускайте разсадът да прерасне и да остарее на възраст повече от 30-35 дни, защото ще получите дребни и некачествени зелки.
Главестото зеле засаждайте от едната страна на браздата /тировете/ редово на разстояние 70-80/50-60 см, цветното зеле на 60/40 см и алабаша на 70/50 см.


Преди това съкратете кореновата система и отстранете част от листата на растенията, за да се намали изпарението на вода.

- Не закъснявайте със сеитбата на зелен фасул за късно полско производство.

Подходящи сортове с плоски чушки от пешаците /неувивните/ сортове са: Старозагорски чер, Надежда и Никос, а от вейковите /увивните/ - Ерусалимски и Тракийски.
Засявайте в бразди или на равна повърхност на разстояние между редовете 60 см за неувивните сортове и на 80-100 см за вейковите.
В реда разполагайте семената по едно на 4-5 см. при неувивните и на 8-10 см при увивните сортове или гнездово - на 20-25 см, по 4-5 семена.

- За разнообразяване с пресни зеленчуци отглеждайте на малка площ и тиквички за късно производство.

През юли засейте семената в гнезда при разстояние 80-100 см между редовете и на 50 -60 см в редовете

- Не допускайте засушаване на водния лук /каба лук/ и праз,

защото ще получите лошо качество на лукувиците и лъжливо стъбло при праза

- Водете навременна борба с болестите и вредителите по зеленчуковите култури.

източник: Къща и градина