петък, 3 юли 2009 г.

Мурая


Латинско име: Murraya
Популярно име: Мурая
Семейство: Rutaceae

Вирее на минимум 16 градуса и максимум 25

Цъфтеж: Цъфтящо, Многогодишно от Март до Ноември

Доскоро в Япония на простолюдието най-строго се е забранявало да отглежда Мурая. Само императорът е можел да се радва на красивото растение с нежни ароматни белоснежни цветове.


Придворния етикет го е задължавал да вдъхва аромата им, за да има бистър ум и да достигне дълголетие.
Пак само на избрани е било разрешено да вкусват дребните, но много лечебни плодчета на растението за укрепване на организма и отдалечаване от старостта.


Наречено е “цветето на японските императори”, тъй като освен прекрасния аромат на малките, бели цветчета притежава и много лечебни свойства. От листата и цветовете й се приготвя отвара, която лекува сърдечно-съдови и нервни заболявания, укрепва имунната система, а от чудния аромат човек чувства прилив на енергия.

Мураята е много красиво, екзотично, вечнозелено храстче. Тя е близка роднина на лимона.
Произхожда от планинските тропически области на Югоизточна Азия и Полинезия.В домашни условия се отглежда много лесно, но все пак не бива да я лишавате от нито една от радостите на живота, ако искате да дочакате цветове и плодове.Обича умерените температури ( през зимата не по-ниски от 16 градуса) и обилна светлина, но без пряко слънчево огряване. Тъй като няма определен сезон на покой, тя расте, цъфти и плодоноси през цялата година.
Това и качество изисква равномерно и умерено поливане през всички сезони.
В никакъв случай не трябва да се зло употребява с водата- преди поредното поливане почвата трябва да е просъхнала добре.


Съдовете, в които расте, не бива да са много големи.
Когато кореновата система ги изпълни, растението се пресажда в съвсем малко по-голяма саксия, като се внимава кореновата шийка да остане открита.
Почвата не бива да е много богата - 2 части градинска пръст, 1 част торф или листовка и 1 част едър пясък.


Размножава се със семена и резници. Семената се сеят веднага след узряването, тъй като бързо губят способноста си за покълнване.
Цъфтежът започва още през първата година.
Ако използвате резници, вземете полувдървесинени клончета, които ще се вкоренят в торф или перлит за около 2-3 седмици, но изискват висока температура и въздушна влажност.

Препоръчва се мурая да се отглежда в домове, където има болни от астма и сърдечни болести. Благоуханието на цветовете и доказано облекчава тяхното състояние.


Тайните на успешното отглеждане на мурая:


Температура: Висока - 16-27 градуса, през зимата да не се понижава под 16

Осветление: Интензивно, но без излагане на пряко обедно слънце. Мурая е топлолюбива и светлолюбива, най-добре се развива на източен или западен прозорец. През лятото е желателно да се изнесе на свеж въздух.

Вода: Целогодишно, умерено поливане без пресушаване и преовлажняване.

Влажност на въздуха: Изисква редовно опръскване с преварена хладка вода.

Пресаждане: През първите 2-3 години ежегодно, а след това на няколко години, когато почвата се изтощи.

Размножаване: Чрез семена и полувдървесинели резници

Почва: Не е претенциозна към почвата.

Рязане: Няма нужда да се обрязва, за да се получи храстче, тъй като сама оформя короната си.


http://gradinata.bg/index.php?plant=105