четвъртък, 28 август 2008 г.

Градински камини

С наближаването на есента вечерите започват да стават все по-хладни...
За да си осигурите едно приятно изкарване в градината през красивите есенни нощи,е необходимо да си набавите красива камина за градината.

На пазара можете да откриете ефектни камини, които са красиви и са прекрасно допълнение за вашия дом и градина.

Можете да избирате от ниски камини тип маса или с плот:




Предлагат се както с овална форма така и с правоъгълна:

Можете да изберете и някой от моделите с по-стандартна форма:



Можете да избирате от различните модели и форми и цветове, които да са подходящ завършек на дизайна в градината и да допренесат с красотата и топлината си уюта в дома ви.

http://www.lideka.com/Galleries/Gallery_garden_fire/lideka_gallery_garden_fire.html

За градината през Семпември

Край на сезона! Най-важното за правене

Внимателно огледайте кората на овощните дървета и я почистете от пашкулите на гъсениците.
Втората половина на септември е най-подходяща за засаждане на плодните дървета.

Засадете цъфтящите през пролетта луковични цветя – лалета, нарциси, зюмбюли... Направете го през някой сух ден (не бива да вали!).

Системно елиминирайте увехналите съцветия на астрите, гергините и гладиолите – по този начин ще продължите цъфтежа им чак до първото по-сериозно застудяване.

До средата на месеца продължавайте да разделяте и да засаждате цъфтящите през пролетта и лятото многогодишни растения.

Сега е време да съберете картофите от зеленчуковата градина.
Разделят се и се засаждат старите храсти на ревена.

Цветя

Подгответе цветята в сандъчетата и висящите кошници за завръщането им у дома. Измийте старателно листата им и почистете саксиите. Не чакайте да стане прекалено студено, за да ги приберете. Някои видове са доста чувствителни.
Засадете хризантемите. Изберете място, където водата се отцежда добре.
Амарилисът вече се подготвя за зимния си покой. Поставете го на хладно и тъмно място и не го поливайте след като листата му пожълтеят.
Спрете да подхранвате розите.
Пресадете и разделете многогодишните.
Вкоренете резниците от едногодишните бегонии, здравец, копривка, циганче – те могат да прекарат зимата на слънчево място у дома и от тях да се развият нови растения напролет.
Преди първото голямо застудяване извадете градинския каладиум. Оставете луковиците му да изсъхнат и ги складирайте на сух място за през зимата.

Разделете туфите на многогодишния флокс. Началото на есента е най-доброто време за засаждането или пресаждането му.
Съберете семената от цветята, които се размножават сами (например на тагетеса). Изсушете ги върху вестник. Запазете ги в хартиен плик на сухо място.
Сега е моментът да засадите божури, но не прекалено дълбоко, защото могат и да не цъфнат.
Най-важната ви задача в началото на есента е засаждането на цъфтящите през пролетта луковични – нарциси, ириси, лалета, минзухари и циклами.

Луковичните

Ако сте купили сухи луковици, трябва да ги засадите веднага. - Нарцисите се засаждат през септември и октомври, лалетата – между септември и ноември. - Многообразните по форма и цветове цъфтящите луковични са подходящи почти за всякакви условия в градината, освен за голяма сянка. Те са чудесно решение за сандъчета на прозореца и за алпинеуми.
Луковичните за градината могат да бъдат засадени самостоятелно в лехи, между тревата или около широколистни храсти и дървета. Най-ефектно е да бъдат засадени на гроздове от по 6, 12 или 24 броя. - Луковиците се засаждат със заострената част нагоре, от която излизат корените. Дълбочината на засаждане по правило трябва да е равна на два пъти големината на луковицата.
Луковиците на минзухарите се слагат на 5-7 см в почвата, на нарцисите – на 5–12 см, а на лалетата - на 7–15 см. Между големи луковици се оставя разстояние от 7-8 см, а между малките – 2–3 см.
След засаждането луковиците трябва да бъдат полети обилно. За да защитите почвата от изсъхване и внезапно измръзване, няколко дни след засаждането на луковиците покрийте мястото с органична тор (изгнили листа, натрошена кора от дървета, животинска тор). Много важен момент за правилното развитие на луковичните е доброто отцеждане на почвата.

Подправките

Оберете зелените подправки – салвия, риган и т.н. Окачете снопчетата да висят с клоните надолу на сухо и хладно място.
Засадете риган, чийвс, розмарин, босилек в малки саксийки – за зимна употреба у дома.

Тревата

Окосете я малко по-ниско и при нужда я полейте.
Наторете я в началото на месеца. Това е най-важното й подхранване за годината.

Зеленчуци и плодове

Обирайте зрелите зеленчуци редовно, за да продължат да раждат до късна есен.
Можете да посеете спанака.
Проверете отново ягодите за плевели и ги почистете. Така ще улесните плевенето им през следващата година.

Дървета и храсти

Полейте обилно дръвчетата и храстите. Всички растения в градината, особено вечнозелените, трябва да бъдат добре полети в началото на сезона.
Подрязването оставете за март.
Засадете нови видове.
Ако решите да изгорите някои изсъхнали клони, можете да използвате пепелта от горенето за торене на зеленчуковите лехи (съдържа фосфор и калций!).
И още нещо – началото на есента е чудесно време да подхраните градинската пръст с органична тор. Добавете компост и листа.

Хитрият градинар

Малко любители на цветята могат да се похвялят с това, че хризантемите им са се хванали добре. Причината е, че това топлолюбиво цвете често не успява да се разтвори през краткото лято. Първите есенни слани “убиват” неразтворените пъпки. За да избегнете това, можете да пресадите растенията в саксии и да ги пренесете вкъщи. В саксии хризантемите ще цъфтят до Нова година. Само не ги оставяйте в прекалено топла стая.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=582

За градината през Август

Какво да правим през Август

Ако насадите ягоди в края на юли или начало на август или най-късно в средата на месеца, ще имате високи добиви още през следващата година.
За тази цел са ви необходими силни, добре вкоренени ягоди, най-добре отгледани от богат плододаващи растения-майки. По възможност те се изваждат от лехата за размножаване с коренова буца и се засаждат с нея. Ако засадените в началото на август ягоди дават 100% добив още през първата година, засадените в средата на септември дават само 30%.

Август е най-добрият месец за рязане на иглолистните живи плетове.
В никакъв случай не спускайте страничните стени съвсем отвесно. Най-добре е живият плет постепенно да се стеснява нагоре. В противен случай няма да мине дълго и дръвчетата ще се оголят отдолу и ще загубят добрия си вид. По страничните стени и отгоре често стърчат дълги единични израстъци. Преди подравняването те се отрязват малко по-навътре с градинската ножица. Едва тогава можете да се заемете с общия вид. За корекции в растежа на отделните иглолистни дървета използвайте само градинска ножица.

След края на август можете да садите и пресаждате всички млади иглолистни дръвчета.
Пресаждане е възможно само при млади растения с добра коренова буца. Затова използвайте само тези, които сте засадили преди една или най-много две години. В разсадника можете да купите големи екземпляри елхи, борчета и т.н. Те се пресаждат без проблеми, защото от най-ранна възраст са били пресаждани на всеки две години. По този начин се е образувала компактна коренова буца, която не се разрушава при пресаждане.
През август времето е слънчево и горещо. Вкореняването на засадените през това време това време иглолистни дръвчета ще се осъществи само когато съумеем да ги опазим от силна транспирация (изпаряване).
Не е достатъчно само да поливате редовно. Най-добре е цялото растение да се увие в така нареченото засенчващо платно, което градинарите използват за засенчване на парниците. В горещите дни платното се поддържа постоянно влажно. Ако нямате възможност да увиете дръвчето, издигнете лека решетка откъм слънчевата страна и окачете кърпи или стари чаршафи. В този случай дръвчето се пръска често с вода.

Почти всички прецъфтели тревисти растения могат да се делят и пресаждат през август.
До есента те ще имат достатъчно време да се вкоренят и да се подготвят за зимата.

При засаждането и пресаждането на декоративен лук, нарциси, минзухар, диво лале, кокичета и синчец да се внимава грудките,луковиците да бъдат покрити само с 5, най-много 10 см пръст.

Луковични растения се засаждат във втората половина на август.

Цъфтящите през есента минзухари се засаждат в началото на август, за да цъфнат през октомври.
Грудките се слагат на дълбочина 5 до 10 см, а разстоянието между тях е най-много 6-8 см. В една групичка се поставят най-малко 10 грудки.

Бръшлянът (Hedera Helix) и дивата лоза (Parthenocissus tricuspidata) могат само за няколко години да покрият стените на къщата.
Не е редно да се твърди, че двете растения разрушават мазилката на стените. Те се захващат с пипалцата си, без да проникват в мазилката или зидарията. Тъй като листата са подредени като керемиди, те дори защитават стената от твърде голяма влага. Една особено красива форма на дивата лоза е сортът „Veitchii”. В годините на основния си растеж той покрива по 6 до 8 кв.м годишно. Бръшлянът не расте толкова бързо, но пък е по-непретенциозен и не се плаши от дълбоката сянка. Само пъстро листните сортове са по-капризни, растат бавно, но на защитено от вятър място могат да покриват и площи над 10 кв.м.

Тъй като през август често е много горещо, всички декоративни растения трябва да се поливат редовно.

При това не бива да занемарявате и вече прецъфтелите тревисти растения. Те са изразходвали много сили за цъфтежа и имат нужда да приемат хранителни вещества от почвата. Затова им е необходима вода. Ново засадените тревисти растения се пръскат многократно, за да се развиват добре.

http://zeleno.bg/bg/articles/300-kakvo-da-pravim-prez-avgust.html