вторник, 30 септември 2008 г.

Борба с подземните вредители

Летните месеци в които подземните вредители нарушават спокойствието на всеки градинар, като унищожават посевите отмина, но нека да помислим за предстоящата година от рано.

На пазара се предлагат различни методи, но от опит ви гарантирам, че електронните устройства за борба с вредителите наистина помагат особено срещу къртици.
Вече съществуват електронни прибори, които гонят вредителите от дома и двора. При това без никакви странични и неприятни ефекти. За действието на такива уреди за борба с къртици, мишки, плъхове, съсели, невестулки и катерици, както и за начина на използването им разказва Стефан Куцаров

Къртиците са дълги 10-20 сантиметри, живеят изцяло под земята и са от категорията на насекомоядните животни (не са гризачи!). Реално те не виждат, а само долавят наличието на светлина. Хранят се с червеи, насекоми и техни ларви, но не ядат корени и грудки на растения, както мнозина си мислят. Дневната им дажба е между 70% и 100% от тяхното тегло и в търсенето й копаят хоризонтални проходи непосредствено под повърхността на земята. Работоспособността им е учудваща – регистрирани са случаи една къртица да прокопава 60 метра проходи за 24 часа.

Купчинките изхвърлена пръст (къртичини) са по-малката беда, въпреки че в продължение на месец само една къртица може да направи до 200 (по 7 на ден!). Реално къртиците унищожават земните червеи, с което постепенно се влошава качеството на почвата. Затова съветите за изгонване на къртиците чрез химическа обработка на почвата с цел унищожаване на червеите не са особено добри.

Поради разравянето на пръстта под растенията (където обикновено има най-много червеи) корените им "увисват" и не осигуряват достатъчно хранене. Към тази косвена вреда за растенията се прибавя още една – нерядко проходите на къртиците биват използвани от гризачи, които се хранят с корени и грудки. Пораженията от къртиците са най-големи в края на зимата и началото на пролетта, когато почвата е най-мека.

Електрониката срещу къртиците

Електронните прибори се използват да изплашат и изгонят къртиците от определен район, без да ги унищожават, с което не нарушават равновесието в природата.

Приборите представляват тънко цилиндрично тяло от неръждаем материал с дължина около 40 сантиметра и диаметър около 5 сантиметра. Забиването им в земята се прави само чрез натиск и в никакъв случай чрез удари. За улеснение почвата предварително може да се намокри. Някои фирми предлагат като допълнително приспособление към прибора свредел за пробиване на отвор в земята. Повечето модели въобще не стърчат над повърхността на земята и не пречат на ходенето и косенето на тревата. След поставяне на прибора празното място около него трябва плътно да се запълни с пръст.

Най-често приборите се захранват от батерии (обикновено кръгли за джобно фенерче) и работят с един комплект от 4 до 6 месеца. Съществуват модели, захранвани от слънчеви батерии, които същевременно зареждат и вградения акумулатор. При липса на условия за зареждане, акумулаторът осигурява работата на прибора в продължение на 1 седмица.

Електронен уред за борба с подземните гризачи- къртици, сляпо куче, полски мишки.
Подземните гризачи са със закърняло зрение, но за сметка на това имат силно развит слух. Тази тяхна физиологична особеност дава възможност за ефективна борба с тях. Електронните уреди за борба с подземните вредители излъчва звукови вибрации, които се разпространяват чрез почвата и въздействат върху слуховия апарат и нервната им система.
Звуковите вибрации се разпространяват в кръг с диаметър до 32м. и покриват площ до 800м2.
Формата и честотата на вибрациите са сходни със сигналите на предстоящо земетресение.
Естествените инстинкти за самозащита на подземните гризачи ги принуждават да напускат охраняваната площ, търсейки по-благоприятни места.

Степента на ефективност на уреда зависи от:
- Параметрите на почвите - сухите и песъчливи почви по--слабо провеждат звуковите вълни
- Качествето на батериите

Електронен уред срещу подземни гризачи KR 7

Той издава вибриращ звук с променящи се параметри и през различни интервали от време. Това дразни и плаши подземните гризачи и ги принуждава да напуснат охраняваната територия.
Електронният уред срещу подземни гризачи е напълно безвреден за хора и домашни животни.

Електронният уред срещу подземни гризачи е ефикасен срещу Къртица /Talpa Europea, L./ и Сляпо куче /Spalax Leucodon/. Уредът не влияе на червеи, попови прасета и други подземни насекоми.

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА:
1.Развийте капачката на уреда обратно на часовниковата стрелка.
2.Извадете вътрешното тяло.
3.Поставете 3 бр. батерии /1.5V-R20/D/ по указания на етикета начин. В рамките на 15 сек. ще чуете вибриращ звук, което е индикация за работа на уреда.
4.Върнете вътрешното тяло в корпуса.
5.Завийте капачката на уреда по посока на часовниковата стрелка.
6.Посредством твърд предмет направете цилиндричен отвор в почвата и поставете уреда в него, заравяйки го до 3/4 от дължината му.
7.За да осигурите максимален контакт, притиснете добре почвата към уреда.

ВАЖНО
1.Не забивайте уреда с чук или друг твърд предмет.
2.Електронният уред за борба с гризачи работи с един комплект батерии 4-6 месеца. След този срок проверете и ако не чувате вибриращ звук – сменете батериите.
3.За да получите максимален ефект от работата на уреда, той трябва да бъде поставен в охраняваната площ след извършване на дълбока обработка на почвата, за да разрушите старите укрития на гризачите, и поне 2 седмици преди засаждане на културите.
4.Ефектът от работата на уреда се проявява след 2-3 седмици и зависи от вида на почвата и първоначалната плътност на подземните гризачи.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Захранване: 4,5V/ (3бр. D батерии)
Честота : 300-400 Hz
Ефективна площ: до 800 кв

Соларен уред против къртици

Описание
Прогонва неприятните вредители, живеещи под земята, от градините с ултрависоки кварцови трептения.
Действа без активни вещества с кварцови трептения· не уврежда полезните насекоми и домашните животни.
Дълъг живот на действие благодарение на висококачествените електронни елементи.
Пуска се в употреба посредством соларна клетка.

Принцип на действие:
Прогонва къртиците посредством вибрации, но без да уврежда околната среда. Уредът просто се забива в пръстта.
Не уврежда почвата и водо източниците.

Технически данни:

Захранващо напрежение: акумулаторна батерия Mignon AA NiCd 1,2 V , 950 mAh. (при необходимост може да се подменя)
Тяло: устойчиво на атмосферните условия.
Област на действие: за около 700 кв.м в зависимост от вида на почвата.
Честота: 400 Hz +- 50 Hz само регулиращ се.
Пускане в действие: бутон за включване и изключване
Захранване: аморфен силиции в соларна клетка
Интервал: включване за 2 секунди, пауза от около 30 секунди.
Резервно захранване: акумулаторната батерия издържа около 7 дни при липса на слънчева светлина.
Готовност за включване в работа: незабавно дори и при наличие на незначителна слънчева светлина.


http://www.globol-bg.com/index.php?lang=3&table=isotronic&page=3&id=9
http://marmaks.business.bg/
http://www.pest-x-repel.com/ProductsBG/KR-7.html
http://tech-dom.com/statii.aspx?id=213