сряда, 22 юли 2009 г.

За градината през Август

- Август е най-добрият месец за рязане на иглолистните живи плетове. Най-добре е живият плет постепенно да се стеснява нагоре, в противен случай няма да мине дълго и дръвчетата ще се оголят и ще изгубят добрия си вид. Най-добре е за целта да използвате градинска ножица.


- Купените от разсадника иглолистни дръвчета се транспортират и засаждат, така че кореновата буца да се запази. Ако корените са увити в зебло, оставете го докато не поставите растението в дупката, след което внимателно го отстранете.

- Ако искате през следващата година да имате силни растения - жълт шибой, карамфили, трябва да ги насадите през първата третина на август.

Всички видове изискват слънчево място. Нямат особени претенции към почвата, стига да е богата на хумус и хранителни вещества.

- През август продължава беритбата на прасковите,

кайсиите и на ранните сортове круши, ябълки и сливи. Опадалите плодове са подходящи за сушене, като в топли и слънчеви дни ги нареждате на парчета на слънце.

- За да се осигури нормално наедряване на плодовете на есенните сортове круши, ябълки и сливи и за да се заложат повече плодни пъпки за следващата година, дърветата трябва редовно да се поливат. Това е особено важно за младите дръвчета.



- Можете да продължите да присаждате или преприсаждате млади дръвчета със спяща пъпка, като преди това ги полеете обилно

- Време е да започнете да подготвяте площите за засаждане на нови ягоди

- Водете редовна борба с болестите и неприятелите в овощната градина

- Започва масовото прибиране на средно ранните домати, зеленият пипер,

патладжана, дребно плодните краставици за консервиране и други зеленчуци

- Окопавайте и редовно поливайте вторите култури - праза, зеления фасул,

целината, късното главесто зеле... Водете и редовно борба с болестите и неприятелите по тях.

- Поливайте и берете краставичките и пръскайте срещу брашнестата и кубенската мана са задължителни мероприятия

- От края на Юли започва беритбата на бамята. Тя продължава, докато паднат първите слани. През най-топлите дни се бере всеки ден или през ден, защото плодовете нарастват бързо.

- Ако засятата през Юли ряпа е образувала втори лист, проредете растенията на разстояние 10-12 см, за да се образуват по-едри кореноплоди


- През втората половина на август може да започне сеитбата на спанака, която продължава до септември - октомври.