четвъртък, 25 септември 2008 г.

13-те най-изумителни градини и паркове по света1. Версай (Франция)

Една от най-известните градини в света е направена специално за Луи XIV (Louis XIV) от дизайнера Андре Ле Нотр (André Le Nôtre).Освен многобройните градини и паркове, в нея могат да се видят и 55 басейна и фонтана, 400 скулптури и 42 км. пътеки. Първоначално създаден като столица на кралство Франция, днес Версай представлява богато предградие на Париж и важен административен и юридически център.
Разположен на 17 км. западно от центъра на Париж, дворецът „Версай” продължава да бъде уникален и със своите фонтани, които използват хидравличната система още от времето на древните „кралски” времена. През 1979 г. градините и шатото са вписани в списъка за историческо наследство на Юнеско.

2. The Garden of Cosmic Speculation (Градината на космическото размишление) (Шотландия)

Започната през 1970 г. в двора на семейството на Маги Кесуик (Maggie Keswick) близо до шотландските граници, днес градината е поддържана от Чарлс Дженкс (Charles Jencks) и неговата съпруга Луиса Лейн Фокс (Louisa Lane Fox).Тя представлява уникалното търсене на човека в неговата мисия да разбере вселената. Градината е своеобразно свързване със същността на намиращото се извън границите на нашата вселена и пространство.Тук роля играят фундаменталните концепции на модерната физика като квантовата механика, теория за гравитацията, теория на комплексността и хаоса и др.

3. Boboli Gardens (Флоренция, Италия)

Създадени зад двореца Пити (Pitti) във Флоренция, Boboli Gardens се оказват разтърсващи за ранния 16-ти век в Италия.Причина за това става техния иновативен “открит” дизайн.
Първоначално, започват да се изграждат за Елеонора ди Толедо (Eleonora di Toledo), съпруга на Косимо I де Медичи (Cosimo I de’Medici).Първите стъпки прави Николо Триболо (Niccolo Tribolo), а в крайния етап Буонталенти (Buontalenti) разделя двореца от градините като така го прави по-просторен.
Градините „Боболи” представляват парк, който служи като своеобразен “дом” на изчезнала колекция от скулптури, датиращи от XVI до XVIII век.
Към тях спадат и някои древни римски антики. Градините впечатляват със своите широки чакълести алеи, каменни постройки, присъствието на пищни статуи и фонтани, чувство за детайл и всичко това, в съчетание с полулични и обществени пространства, буквално “населени” с нимфи, пещери и храмове.

4. Rikugien Gardens (Токио, Япония)

Името всъщност означава “Градината на шестте поеми”.Интересното при нея е, че изобразява миниатюри на сценки от 88 известни поеми.Намира се в Токио и е една от най-красивите японски градини. Rikugien Gardens е създадена от Янагисауа Йошияцу (Yanagisawa Yoshiyasu) с голямо, намиращо се в центъра езеро, малки острови, гористи местности, изкуствено направени хълмове и няколко традиционни японски къщи за чай.

5. Claude Monet Gardens (Живерни, Франция)

Това са градините на известния художник Клод Моне (Claude Monet).Уникалното тук е, че са изобразени познати теми от най-добрите му картини като “Ад”, “Чистилище” и “Рай”. Красиви храсти и копривени растения изобразяват „Ада”, който е разделен от „Рая”, където пък могат да се видят хиляди рози, чиито бодли, разбира се, са премахнати.
До тях се намира алея, насята с тис, която символизира „Чистилището”.

През пролетта, 30 хил. растения разцъфтяват в парка.
Градината е разположена на 80 км. западно от Париж, в селцето Живерни (Giverny), където Моне и семейството му се установяват през 1883 г.Дворът почти веднага започва да се засажда с редки видове растения. Централните алеи пред къщата са осеяни с железни арки от преплитащи се рози.
Цели розови храсти буквално са “превзели” оградата около имението.Любопитна подробност е, че художникът всъщност не харесвал организирането и подреждането на градината.
Това, което го впечатлява са самите цветове и красотата, която излъчват.Поради тази причина, той ги оставя да растат сами или както се изразява “на свобода”. Къщата и градините на Клод Моне са отворени за посетители.

6. Butchart Gardens (Ванкувър, Канада)

Butchart Gardens (градините Бучард) се намират на остров Ванкувър, Канада.Те носят името Benvenuto, което на италиански означава “добре дошли”.Някога, използвани като естествено парче земя, днес те са част от националното историческо наследство на Канада.Градините са собственост на наследниците на производителя на цимент от началото на 20-и век Робърт Пим Бучард и като част от традицията продължават да предлагат своето гостоприемство на всички желаещи да посетят това забележително място.


7. Kirstenbosch Botanical Gardens (Южна Африка)

Kirstenbosch Botanical Gardens се намират в Южна Африка.В тях виреят единствено местни растителни видове.
Градините са създадени през 1913 г. и доколкото е известно, произходът на името им идва от няколкото рода, живели в тази местност по онова време.Те носили името Кирстен (Kirsten), което в последствие оформя и Kirstenbosch, което в превод означава “Гората на Кирстен”.
Английската окупация от 1811 г. нанесла известни щети на парка.Върху част от земята били построени къщи на полковници от английската армия.
Днес, тези постройки не съществуват, а градините са възвърнали естествения си вид.

8. Yu Gardens (Шанхай, Китай)

Красивите градини Yu Gardens на Шанхай са на възраст от 400 години.Те са аранжирани от династията Минг по време на императора Джия Джин (Jia Jin) и са възстановени през 1960 г.Като част от китайското историческо наследство, градините са считани за отражение на западно-китайския начин на озеленяване.Днес мястото е достъпно за туристи.

9. Abraham Lincoln Memorial Garden (Спрингфийлд, САЩ)

Градината към мемориала на Линкълн е създадена от датския ландшафтен архитект Янс Янсен (Jens Jensens) през 1936 г.
В нея са посяти местни растителни видове от трите щата, в които е живял Линкълн.
Това са Кентъки, Индиана и Илинойс.Градината е собственост на град Спрингфийлд (Springfield), Илинойс, и се поддържат от мемориалната фондация на Ейбрахам Линкълн.
Официалното откриване на градината става през 1939 г., а през 1992 тя влиза в списъка на националното богатство на САЩ.

10. Exbury Gardens (графство Хемпшир, Великобритания)

Прекрасните градини Ексбъри (Exbury Gardens) се намират в графство Хемпшир (Hampshire), Великобритания.
Собственост са на издънка на фамилията Ротшилд (Rothschild).Ексбъри представляват 200 акра гориста местност с огромна колекция от рододендрони, азалии и камелии.Смятана е за най-красивия парк в Обединеното Кралство.
Имението Ексбъри е закупено през далечната 1919 г. от Лайънел Натан де Ротшилд (Lionel Nathan de Rothschild).
Инфраструктурата на местността е включвала водна кула, три огромни езера и 35 км. тръбопроводи. Днес паркът е отворен главно през пролетта и есента заради красивите цветове на тези сезони.В Ексбъри могат да се видят още хортензии, изцяло каменна местност, черни лебеди, градината със слънчевия часовник, която е насята с предимно екзотични растения и камелиите, които обграждат езерото и по малка пътека водят до река Bealieu.Къщата на Ротшилд в парка е с неокласическа архитектура и е строена през 1920 г.

11. Keukenhof (Лисе, Холандия)

Градините „Кукенхоф”, познати още като „Градината на Европа”, се намират близо до холандското градче Лисе (Lisse).
Признати са за най-голямата цветна градина в света.Според официалния сайт на парка, всяка година в него се засаждат над 7 млн. луковици на лалета. През 1949 г. група ентусиасти, производители на лалета, решават да направят от градината място за изложби на лалета.Проектът се оказва успешен и изложенията продължават да се организират и до днес. „Кукенхоф” е отворен за посещения между последната седмица на март до средата на май всяка година.

12. Mirabell Garden (Залцбург, Австрия)

Световноизвестните градини на двореца „Мирабел” са част от крепостта „Хоензалцбург” (Hohensalzburg) и залцбургската катедрала.Автентичните градини са променени през 1689 г. от Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах (Johann Berhard Fischer von Erlach) по време на владичеството на принц архиепископ Йохан Ернст Тън (Johann Ernst Thun). Само няколко десетилетия по-късно, през 1730 г., Франц Антон Данрайтър (Franz Anton Danreiter) ги видоизменил, отново оформяйки това, което днес се смята за една от най-красивите барокови градини на Европа. На самите огради на градината могат да се видят статуи от 1689 г. изобразяващи римските богове Диана, Флора, Минерва, Церера, Помона, Венера, Веста, Днуно и Бакхус, Юпитер, Марс, Херкулес, Вулкан и Аполоний. Статуите са дело на Б. ван Опстал (B. van Opstal). Входните перила са направени от мрамор, а до тях са поставени изкусно декорирани вази от Фишър фон Ерлах.Огромен фонтан се издига в сърцето на парка, заобиколен от по-малки статуи, направени от Отавио Мосто (Ottavio Mosto) през 1690 г. В градината на „Мирабе” могат да се видят още невероятно красива оранжерия, музеят на Барока, няколко по-големи и малки фонтани, статуи на различни страшни и по-малко страшни богове, бароков театър, на чийто сцена продължават да се играят представления, бастион и розовата долина, където се смята, че преди векове се организирали срещи между мъже с хомосексуални наклонности.

13. Ryoan-ji (Киото, Япония)

Градината „Рюанджи” в „Храма на спокойния дракон” е разположена в северозападната част на Киото, Япония.Принадлежи на училището Миошин-джи (Mioshin-ji), спазващо тайнствата на Дзен-будизма.
Представлява един от историческите монументи на древно Киото и е обявен за световно наследство от Юнеско.
По желание на Хосокауа Катцумото (Hosokawa Katsumoto), бившата резиденция на семейството на Фуджиуара (Fujiwara) се превръща в храмов комплекс.По-късно, след смъртта им, императорите от клана Хосокауа биват “обединени” под познатото и до днес “Seven Imperial Tombs” или “Гробниците на седемте императора”. Реставрирането на гробниците се извършва под заповедта на император Мейджи (Meiji).
За много името на храма се свързва с неговата каменна градина, за която се смята, че е построена през 1400 г.Изградена е от дребен чакъл и петнадесет покрити с мъх речни камъни. Уникално при тези камъни е тяхното разположение.
Те са поставени така, че независимо от мястото и посоката, от които се наблюдават, в полезрението влизат само четиринадесет от тях. Преди няколко години, група учени съобщиха, че са разгадали загадката на камъните. Според тях при заставането на определени места у посетителя се създава усещане за присъствието на могъщо дърво.Тайната е в подреждането на камъните и чакъла, които всъщност оформят картина на клоните на дърво по напълно незабележим за окото начин, на който обаче, реагира подсъзнанието. Японската традиция повелява, че единствено получилият провидение е способен да види петнадесетия камък.
http://www.sgrada.com/article_6402.html

http://www.thegrowspot.com/index.php?pageid=amazing-gardens