сряда, 28 май 2008 г.

Саксията Grobal

Саксията е за всички, които обичат растенията да красят домовете им, но не винаги успяват да се погрижат добре за тях - особено когато става въпрос за поливане.
Небезизвестния дизайнер Karim Rashid е създател на саксията Grobal. Предимството й е индикаторът за вода, който Ви позволява да прецените кога растението има нужда от поливане. По този начин няма да се чудите дали сте сложили твърде много или пък твърде малко вода. Grobal се предлага в различни цветове, като цената е около 20$.
http://www.grobalworld.com/
http://archzine.com/index.php/accessories/%d1%81%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d1%8f-grobal#more-4685

Конструкции за градината

Дървените конструкции в двора са едри мебели и съоръжения, които се изграждат на място по предварително одобрен конструктивен проект. Това са навеси, беседки, перголи, барбекюта, треяжи, арки, веранди и подпорни стени.

Изграждането на конструкция е свързано с познаване на материалите и техните свойства, усет за пространство и вкус към добрия стил.
Съоръжения от такъв тип изискват конструктивен проект, за да се гарантира стабилност и сигурност. Градинските конструкции най-често имат фундамент от армиран бетон, върху който се захващат носещите елементи - греди и колони.
Самата конструкция обикновено е дървена с метални сглобки.
От съображения за безопасност всички метални сглобки трябва да се изпълняват скрито, а дървените части трябва да са фино изгладени.
За по-голяма трайност дървото трябва да се импрегнира или лакира, а металните елементи - да се боядисат в неутрален цвят.
Конструкцията трябва да съответства по мащаб и обем на мястото в двора, където ще се изгради.

Пергола е дълга (често дъговидно извита) пейка с гръб и ажурен покрив. Около перголата се засаждат увивни растения, който са неразделна част от общия дизайн. Перголата се състои от носещи колони през 60-80 см, навесни греди с дължина 100-150 см.
Има множество преголи с различен дизайн. Изберете тази, която се съчетава най-добре с търсения от вас ефект.

Беседката обикновено има четири или шест страни, като едната е отворена и служи за вход. Покривът се носи от същия брой колони и греди. Вътре в беседката се монтират пейки (и маса), а стените са плътни до 120 см, като служат за гръб на седящите.

Верандата е дървена тераса, прилепена към някои от страните на къщата. Изгражда се върху няколко носещи бетонни фундамента, върху които се изгражда дървена конструкция. Верандата има парапет и три до пет стъпала към градината, в зависимост от терена.
Разбира се верандата ви може да не е от дърво, а вместо това да поставите теракота или ламинат...
Можете също така да остъклите верандата или част от нея в зависимост от нуждите ви.


Треяжът е ажурна дървена конструкция, по която развиват короните си увивни храсти, най-често рози. Изгражда се в проста геометрична форма с лека решетка от летви, която служи за опора на храстите. Често освен дървената решетка се добавят и орнаменти.

http://www.dvoribalkonplus.com/constructions.htm