събота, 30 май 2009 г.

За градината през Юни

На 22 юни ще настъпи астрономическото лято. Работата в градината и грижата за цветята и другите култури нараства.


В цветната градина нуждата от вода става все по-голяма и поливките трябва да зачестят. Разрохкването на просъхналата след поливката почва е задължително, за да се намали изпарението, за да се осигури достъп на въздух към корените и да се унищожат никнещите плевели.
От чести поливки се нуждаят и тревните площи и разбира се и от редовно косене.

Имат нужда от вода и лалетата и нарцисите, защото те вече са оформили луковиците, които скоро ще трябва да извадете и поставите за съхранение.


През юни цветята често биват нападани от листни въшки и акари и това налага постоянно да се преглеждат,за да се вземат навременни мерки.

В зеленчуковата градина основната грижа през юни е да се опазят разсадените зеленчуци от плевели, болести и неприятели. За поливането не си заслужава да споменаваме, то се знае - зеленчук без вода не става.
Плитката обработка на почвата в междуредията и в реда е сигурно средство за унищожаването на плевелите.


Пръскания с химически препарати срещу болестите и неприятелите следва да се предприемат само при нужда.
Много е важно за ранните домати редовно да се колтучат.
През юни те развиват 4-то и 6-то съцветие и в този период следва да се прекършат върховете им, за да се ускори узряването.
Първата половина на месеца е подходяща за сеитба на разсади за късни домати, късно зеле и късен карфиол.
Втората половина пък е времето за сеитба на моркови, които ще се използват за туршии или за съхранение в прясно състояние.

В плодовата градина юни е много важен от гледна точка на растителната защита, но това не може да е причина за пренебрегване на други важни практики. Приключва юнското окопаване и сега е моментът за прореждане на плодовете при ябълката и крушата.
Продължават грижите по оформяне на короните на младите дръвчета чрез отстраняване на ненужните филизи и насочването в правилната посока на запазените.
Към края на юни приключва беритбата на ягодите и започват грижите, от които ще зависи бъдещата реколта.


И никак няма да сбъркате, ако полеете малините и касиса двадесетина дни преди да започнат да зреят плодовете им.

Запълнете празните места в лехата

След като отмре надземната част на лукувичните растения, в лехата остават празни места.
Те сега могат да бъдат заети от топлолюбиви едногодишни растения, които се засаждат на открито едва след преминаването на опасностите от студове.
Това са агератумът, циганчетата,


турти, бегонии, пламъчета, целозия и цинии.
Разсадът от тези растения може да се засажда и когато са напълнили, дори когато са цъфнали.


Можете също така да използвате клубеновата бегония, гергини и др.
Разбира се, всички тези растения може да се засаждат едва след като бъдат извадени луковиците.
Времето от момента на съзряването до получаването на готови за засаждане растения е около 3 месеца.

Малки съвети

Регулирайте цъфтежа на божурите. При болшинството сортове божурите на едно стебло се образуват няколко цветни пъпки.

За да получите едър цвят, трябва да оставите само най-здравата според вас, а останалите да премахнете. За да удължите цъфтежа, оставете на няколко клонки по 1-2 страни1ни пъпки,които не са толкова големи. Останалите отчупете.

Цъфтежът на някои цветя, като маргаритките и теменужките,е продължителен. Затова семената от тях трябва да се събират многократно, 1-2 пъти в седмицата според времето на узряване.


При маргаритките узряват съцветията - кошнички, когато венчелистчетата увехнат. При теменужката се събират големите кутийки, които се появяват отгоре. При спукването им вече се виждат узрелите семена.

Редовната коситба на моравата я поддържа в приличен вид, но почвата постепенно обеднява. Когато тревата започне да губи свежестта си, трябва да я подхраните с минерални торове. Те се разпръскват равномерно по цялата площ или се разтварят предварително във вода. Може да използвате и разреден с вода птичи тор, но в много ниска концентрация. Независимо от видовете торове и начина на подхранване, обилната поливка чрез дъждуване е задължителна.

http://www.gradinata.bg/index.php?article=178

Капково напояване - част 1

Капковото напояване намира все по голямо приложение в България. На пазара има голямо разнообразие от фирми предлагащи маркучи за капково напояване.

КАКВО Е КАПКОВО НАПОЯВАНЕ ?

Капковото напояване представлява система за подаване на филтрирана вода (и торове) върху или в почвата. Чрез капковото напояване постоянно се поддържа високо нивото на вода в почвата.


Това постоянно ниво на влагата влияе благоприятно и на другите почвени фактори, от които зависи развитието на растенията. При капковото напояване се скъсява вегетационният период на културите. Това се обяснява с факта, че растенията загубват енергия за „поискване" на вода, тъй като корените практически се намират винаги във влажна среда. При капковото напояване директните загуби от изпарение на вода са минимални. Няма движение на водни пари във въздуха, няма намокряне на листата на растенията, няма изпарение от почвената повърхност извън овлажнените петна. Овлажняването на ивицата около растенията води до значителни икономии на вода, не се създават условия за развитието на плевелите в сухите ивици и машините могат да преминават по тези ивици безпрепятствено.Като се намалява до минимум овлажняването на почвената повърхност и на листата на растенията, при това напояване се ограничава и развитието на много болести и неприятели.




Освен това нараства ефективността от разпръскването на инсектициди, хербициди и др. Поради по-благоприятния водно-въздушен и хранителен режим, които се поддържат в активната коренова зона на растенията, при капковото напояване се получават по-високи и по-качествени добиви. При зеленчуковите култури добивите се увеличават от 50 до 100%, при овощните— от 25 до 65%, при лозята — от 30 до 40% в сравнение с останалите начини на напояване.


Капковпто напояване може да се осъществи по всяко време на денонощието независимо от силата и посоката на вятъра... Неподравнеността и наклонът на терена също не пречат на неговото осъществяване. При пълна автоматизация при това напояване има възможност за програмно управление на водния и хранителния режим на растенията.

Капковото напояване изисква сравнително ниско налягане и постоянни водни количества при висок коефициент на полезно действие. От всичко това се намалява размерът на тръбите и необходимата енергия. При култури с голямо разстояние между растенията (овощни дървета) стойността на правилно проектираната система за капково напояване е по-ниска в сравнение с останалите стационарни напоителни системи. Недостатъците са , че корените на растенията се намират в частично овлажнен почвен профил, поради което се получава ограничение на кореновата система при снабдяването на растенията с хранителни вещества.



Всяка поливна система се състои от :

ВОДОИЗТОЧНИК – река ,язовир кладенец

ПОМПЕНО ОБОРУДВАНЕ - изборът на вашата помпа е от първостепенно значение за правилното функциониране на поливната система, за целта могат да се използват както горивни (бензинови, дизелови) така и електрически помпи съобразени с дебита и работното налягане на вашата поливна система.

ФИЛТРИРАЩА СИСТЕМА -съществуват няколко вида филтри (мрежести ,дискови, хидроциклонни, пясъчни и др.) като за целта изпълнителя избира най-подходящите филтри за Вашата поливна система.

ТРЪБОПРОВОД- за целта се използва LDPE тръба съобразена с нуждите на поливната система.

ВОДОВЗЕМКИ (стартери) -използват се няколко вида водовземки (стартери),със и без кран като изборът се прави в зависимост от нуждите на полето.Като размери водовземките варират Ф16,Ф17,Ф20,Ф22.

КАПКОВ МАРКУЧ - капковият маркуч се избира спрямо полето и културата която ще се отглежда,дължината на реда, както и възможностите на водоизтояника.Има два вида капков маркуч :

плосък (тънкостенен Ф17,Ф22 ) , с дебелина на стените -6,8,10,12,18 mils , и разстояние между капкообразователите от 15,20,30,40,50,60 см. с изтичане на капкообразовател от 1.2 л/ч. и 2 л/ч.

дебело стенен капков маркуч - използва се за трайни насаждения (лозя,овощни градини,ягоди,билкови насаждения,оранжерии и др.) в зависимост от нуждите маркуча се предлага в два размера Ф16 и Ф20 с разстояние между капкообразователи от 30,33,40,50,60,75,80,100 см. и изтичане от капкообразовател от 2л/ч. и 4 л/ч.


http://agrocomers.com/site/index.php?do=pages&pages=view&view=11

Брбекю

С топлото време идва и желанието ни да прекарваме повече време в градината на чист въздух.
Естествено за едно изключително изкарване с приятели или със семейството ще имате нужда от едно барбекю.

Ето няколко идеи за това как можете да организирате пространството.

Ако имате място в градината можете да разположите барбекюто под навес или беседка, където то няма да се мокри, а в същото време можете да сложите и маси.






А също така можете да го включите като лятна кухня към къщата.


Ето и няколко идеи за барбекю с пещ, които можете да разположите където решите в градината. Зиданите барбекюта са елемент, който придава уют и топлина на къта за отдих.

Самото барбекю трябва да е в синхрон със стила на градината.



Мястото се избира внимателно в зависимост от преобладаващите ветрове, така че димът да не пречи на никой. Целта е да се осигурят най-подходящи условия за битово обслужване и приятна среда.