събота, 30 май 2009 г.

За градината през Юни

На 22 юни ще настъпи астрономическото лято. Работата в градината и грижата за цветята и другите култури нараства.


В цветната градина нуждата от вода става все по-голяма и поливките трябва да зачестят. Разрохкването на просъхналата след поливката почва е задължително, за да се намали изпарението, за да се осигури достъп на въздух към корените и да се унищожат никнещите плевели.
От чести поливки се нуждаят и тревните площи и разбира се и от редовно косене.

Имат нужда от вода и лалетата и нарцисите, защото те вече са оформили луковиците, които скоро ще трябва да извадете и поставите за съхранение.


През юни цветята често биват нападани от листни въшки и акари и това налага постоянно да се преглеждат,за да се вземат навременни мерки.

В зеленчуковата градина основната грижа през юни е да се опазят разсадените зеленчуци от плевели, болести и неприятели. За поливането не си заслужава да споменаваме, то се знае - зеленчук без вода не става.
Плитката обработка на почвата в междуредията и в реда е сигурно средство за унищожаването на плевелите.


Пръскания с химически препарати срещу болестите и неприятелите следва да се предприемат само при нужда.
Много е важно за ранните домати редовно да се колтучат.
През юни те развиват 4-то и 6-то съцветие и в този период следва да се прекършат върховете им, за да се ускори узряването.
Първата половина на месеца е подходяща за сеитба на разсади за късни домати, късно зеле и късен карфиол.
Втората половина пък е времето за сеитба на моркови, които ще се използват за туршии или за съхранение в прясно състояние.

В плодовата градина юни е много важен от гледна точка на растителната защита, но това не може да е причина за пренебрегване на други важни практики. Приключва юнското окопаване и сега е моментът за прореждане на плодовете при ябълката и крушата.
Продължават грижите по оформяне на короните на младите дръвчета чрез отстраняване на ненужните филизи и насочването в правилната посока на запазените.
Към края на юни приключва беритбата на ягодите и започват грижите, от които ще зависи бъдещата реколта.


И никак няма да сбъркате, ако полеете малините и касиса двадесетина дни преди да започнат да зреят плодовете им.

Запълнете празните места в лехата

След като отмре надземната част на лукувичните растения, в лехата остават празни места.
Те сега могат да бъдат заети от топлолюбиви едногодишни растения, които се засаждат на открито едва след преминаването на опасностите от студове.
Това са агератумът, циганчетата,


турти, бегонии, пламъчета, целозия и цинии.
Разсадът от тези растения може да се засажда и когато са напълнили, дори когато са цъфнали.


Можете също така да използвате клубеновата бегония, гергини и др.
Разбира се, всички тези растения може да се засаждат едва след като бъдат извадени луковиците.
Времето от момента на съзряването до получаването на готови за засаждане растения е около 3 месеца.

Малки съвети

Регулирайте цъфтежа на божурите. При болшинството сортове божурите на едно стебло се образуват няколко цветни пъпки.

За да получите едър цвят, трябва да оставите само най-здравата според вас, а останалите да премахнете. За да удължите цъфтежа, оставете на няколко клонки по 1-2 страни1ни пъпки,които не са толкова големи. Останалите отчупете.

Цъфтежът на някои цветя, като маргаритките и теменужките,е продължителен. Затова семената от тях трябва да се събират многократно, 1-2 пъти в седмицата според времето на узряване.


При маргаритките узряват съцветията - кошнички, когато венчелистчетата увехнат. При теменужката се събират големите кутийки, които се появяват отгоре. При спукването им вече се виждат узрелите семена.

Редовната коситба на моравата я поддържа в приличен вид, но почвата постепенно обеднява. Когато тревата започне да губи свежестта си, трябва да я подхраните с минерални торове. Те се разпръскват равномерно по цялата площ или се разтварят предварително във вода. Може да използвате и разреден с вода птичи тор, но в много ниска концентрация. Независимо от видовете торове и начина на подхранване, обилната поливка чрез дъждуване е задължителна.

http://www.gradinata.bg/index.php?article=178

Няма коментари: