четвъртък, 28 май 2009 г.

Цветна градинка върху оградата

Ако разполагате с малка градинка или дворче, в което пространството е ограничено, трябва да използвате всяко възможно място в него максимално. Ето един начин да го направите – закачете няколко саксии с цветя върху оградата.
Този проект е възможен за приложение и на тераса.


Освен всичко останало, по този начин можете да скриете част от самата ограда, която не сте имали възможността да пребоядисате или Ви се струва недостатъчно представителна. Когато пък дойде зимата, внесете саксиите вътре в дома, така че напролет ще бъдете готови със свежа зеленина за дворчето.

От какво имате нужда:

* няколко обикновени керамични саксии за цветя
* самозалепваща се лента (за облепване на саксиите при нанасяне на различните цветове боя)
* спрей боя за керамика (тук са използвани 3 цвята)
* пластмасови или метални кукички за саксии (натиснете тук, за да видите един чуждестранен сайт с подобни продукти)
* винтове за дърво
* мерителна рулетка
* молив
* дрелка


Изходна позиция

Покритата със зеленина ограда може да не се забелязва от пръв поглед, но при приближаване нейната изхабеност и невзрачност дразни погледа. Освен пребоядисването на оградата и засаждането на зелени увивни растения, декорацията с разноцветни саксии е едно добро решение на проблема.


Повече цвят

Малко боя в свежи цветове е в състояние да превърне и най-невзрачната керамична саксия в достоен градински аксесоар. Избраните саксии се пребоядисвам с цветове по желание – горната част може да е в различен цвят, за да се постигне по-интересен ефект. Нанесете боята според инструкциите на опаковката и изчакайте да изсъхне за указаното време.


Монтаж на пособията за закачане

Използвайте мерителната рулетка и молива, за да измерите и отбележите местата, на които искате да поставите саксиите. С помощта на дрелката и винтовете за дърво монтирайте всяка кукичка на мястото й.

Поставете саксиите

Окачете всяка саксия на монтираните кукички, следвайки инструкциите на производителя. Различните пособия за окачване имат различна техника за закачане и задържане на саксиите, затова изберете онзи вид, който би Ви бил най-удобен. В краен случай можете да монтирате вместо кукички някои от другите приспособления за поставяне на саксии върху стената (например метални поставки с обръчи).

Цветя и подправки


Засадете желаните от Вас растения – цветя или пък подправки. Не забравяйте да поливате растенията редовно и да им добавяте тор, за да се радвате на цветуща мини градинка.

http://www.comfort.bg/bg/%E8%ED%F2%E5%F0%E5%F1%ED%EE/view/872.html