събота, 14 февруари 2009 г.

За градината през Март

Март е един от най - ангажираните месеци за градинаря. Навън е по - топло, а работата в градината - по - приятна. Веднага след като почвата отпусне, прекопайте градината, почистете от евентуални, преживели зимата плевели и наторете. Най – добре използвайте органична тор.

Да се разкопае градината, за да може почвата да диша.
Да се натори и да се подхрани.

Март е идеалният месец да бъдат засадени повечето видове за озеленяване. Колкото по - рано засадите растението, толкова по - бързо ще се развие то. Времето през март обаче често е много променливо. Внезапните студове могат да се окажат сериозен проблем за растенията, които сте засадили в началото на месеца и са чувствителни на студ - бегонии, домати и т.н.


Някои градинари понякога избързват с неща, които спокойно могат, и даже е препоръчително, да изчакат края на пролетта (април - май). Такава задача е например наторяването на тревата. В началото на растежа тя използва хранителните вещества, натрупани през есента (тогава торенето е задължително). Пришпорването и може да има за резултат образуването на слаба коренова система.


До средата на март можете да засадите луковични и нови широколистни дръвчета и храсти.

Луковиците на каладиумът се развиват в по - топла почва. Изчакайте със засаждането им докато температурата навън стане поне 20 градуса, иначе те може да загният.

Зимзеленът (Vinca) е цъфтящо през лятото и много подходящо за лехи растение, което също обича топлото време. Изчакайте до май - юни, иначе можете да навлечете на растението гъбички.

Март е идеалното време да захванете едногодишни във висящи кошници и кашпи - петунии, бегонии, импатиенс (циганче).

Започнете редовно да косите моравата, за да нямате сериозни проблеми с плевелите през лятото. Ако сте пропуснали да напръскате против плевели през февруари, направете го задължително сега.

Сега е моментът да окастрите вечнозелените видове и овошките и цъфтящите през лятото храсти. Форзицията, азалията, дюлята и хортензията цъфтят през пролетта и могат да бъдат окастряни, едва когато цъфтежът е свършил.

Многогодишните храсти и цветя, които са презимували увити в защитни покрития да се освободят, за да могат да се радват на слънцето. А пък ние да се радваме на тях. Трябва да орежем старите изсъхнали клончета, да разкопаем около тях и да ги подхраним.

Когато прецъфтят жълтият и кичестият нарцис, не бързайте да отстранявате или да заривате листата им. Нека те пожълтеят от само себе си. Новите луковици, които се формират в този момент, се нуждаят от тях, за да образуват по - едри и красиви цветове следващата година.

След като прецъфтят камелиите и азалиите, е добре да ги наторите с подходящ тор.

През този месец извадете и разделете луковиците на цъфтящите през лятото и есента многогодишни - астри, хризантеми, градински чай (Salvia) и т.н.



Ако вече перуниките, ружите, димитровчетата, кадънките, маргаритките са се развили и ви се струва, че са много на гъсто, може да разредите старите колонии, като преместите част от тях на ново място. След пресаждането трябва да им обръщате повече внимание, като ги поливате по-често, в случай че не вали дъжд и почвата е прекалено суха.

Отглежданите в саксии и сандъчета цветя като мушкатото и сакъзчето, може да им се начупят клончетата, така, че част от тях да останат в сандъчета, част от тях да насадим в градината. Ако сте любители на бегониите, трябва да се информирате добре за прогнозата за времето и да ги насадите чак когато сте убедени, че със сигурност няма да има повече застудявания. Засаждането става през 30 – 50 см.

Ако отглеждате бегониите в саксии, може да разделите грудките (където са повече) и да насадите нови. Ако се страхувате да не измръзнат вашите хубавици, не рискувайте. Засадете ги в сандъчета или в саксии и ги дръжте на светло и топло до (източни и южни прозорци) и когато времето съвсем се разхубави и природата се раззелени, може да ги изнесете навън – там, където си пиете следобедното кафе, за да ви красят и да ви радват.

Ако имате тревисти видове (кореопсис (жълтички), флокс и т.н.) и туфите им са станали прекалено големи, изкопайте и тях и ги разделете, за да захванете нови растения.

Огледайте почвата около храстите (азалия, камелия и др.). Може би е добре да добавите малко органична тор и слама.

Пролетта е добро време за любителите на розите да се сдобием с нови попълнения в розовата ни градина. Дълбоко се прекопава почвата, наторява се с оборски тор и горски торф и се садят новите принцеси.

Подрежете розовите храсти и започнете наторяването им - на всеки 4 - 6 седмици, от сега до септември, както и пръскането против черни петна по листата - пагубни за повечето видове хибриди чайна роза, грандифлора и флорибунда.



Новите рози засадете по – добре през първата половина на месеца.

Можете да засадите и редица зеленчуци - ранните картофи, броколито и зелето и да посеете семената на морковите, марулята, репичките, спанака и ряпата. Наторете зеленчуците с азотен тор, месец след като започне растежът.

С увеличаването на температурите, насекомите стават по - активни. Наблюдавайте всички растения и ги третирайте, при нужда срещу вредителите.

Проверете решетките и стойките за увивните растения и при нужда ги поправете.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=495
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=6142