понеделник, 18 май 2009 г.

За градината през Май - зеленчуци

През май в зеленчуковата градина има много работа.

Първи грижи за ранните домати

До ден два след разсаждането проличава дали растенията са се прихванали. Ако има загинали, на тяхно място се засаждат нови от резервния разсад - не съвсем на същото място, а малко встрани.
Ако имате попово прасе в градината е добре от двете страни на редовете да се разпръсват гранулки на препаратите Мезурол шнекенкорн 4 Г или скипер 4 Г


Сортовете ранни домати обикновено са високостеблени и се нуждаят от упора. За опора може да послужат какви ли не колове, които поставете в прави редици. Стъблата на доматите може да се привържат и към специално изградена телена конструкция.

До няколко дни след разсаждането се извършва и първото окопаване. То може да бъде придружено от подхранване с азотен тор - по 20-30 грама на квадратен метър амониева селитра.


За да наедреят правилно плодовете и да узреят по-бързо, от значение е колтученето т.е. премахването на страничните израстъци по стъблото, които сее появяват в основата на листата. Тези израстъци се превръщат в странични стъбла и докато се развиват, използват хранителните вещества, които биха послужили за развитието на централното стъбло. Затова трябва да се премахват веднага след появяването им, преди да са пораснали до 3-4 см. Първите колтуци се появяват скоро след засаждането. Това се прави (колтученето) до момента на прекършването на върховете на растенията (задънването), което се прави по-късно - след появата на 4-тото, 6-тото съцветие.

Не бързайте с поливането на пипера

Както и при другите така и при пипера проверката за прихващане след засаждане е задължителна.
Вглеждайте се по-внимателно, за да се уверите дали някои растения са загинали. Завяхването в обедните часове не е указание за предстояща гибел на растението. Когато видят това, мнозина посягат към лейката и от корен на корен поливат. Излишно е, дори е вредно!


Достатъчно е да обърнете внимание на това, че почвата около растенията е още влажна след поливането по време на засаждането, за да потърсите причина за завяхването другаде. А тя е много проста - кореновата система при пресаждането е силно нарушена и не може да отговори на изискванията на запазената напълно надземна част. Трябва време за да израснат нови корени, а с честите поливки, които изстудяват много или малко почвата, може да забавите този процес. Когато в почвата има влага, първото поливане се налага едва след първото окопаване.


Първото окопаване се извършва 12-15 дни след засаждането. По това време растенията имат свеж вид както в сутрешните, така и в обедните часове. С тази обработка може да подхраните растенията с малко амониева селитра - по двадесетина грама на квадратен метър за достатъчни. С окопаването растенията леко се загърлят, за да се оформят поливните бразди, ако сте избрали този начин за напояване. Около 10 дни след първото окопаване е и второто.

Повече раждат краставиците когато се катерят

Още в началото на май времето се затопля дотолкова, че краставиците може да се засяват или засаждат, ако е отгледан разсад, почти навсякъде из страната. Обикновено схемата за засаждането е 90 см между редовете и 40 см между растенията в реда .
Може да се използва и ленточната схема - оформя се лента от 2 реда на 50 см един от друг, на 100 см от първата лента се оформя и втората също двуредова и т.н. В редовете растенията стоят на 40-45 см едно от друго.


Краставиците развиват дълго стебло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове, отколкото са способни да дадат.
Науката е обяснила и практиката е потвърдила, че много по-добри резултати се получават, ако се отглеждат вертикално на носеща конструкция.
Тя се състои от колове и опънати нишки тел между тях. Ще я изградите така:

Забивате коловете през 2м в реда на краставиците. Те трябва да стърчат над земята на 1,8 - 2м височина, а в почвата да са забити до 60-80 см, за да са устойчиви. Между коловете опъвате две или повече нишки тел. Най- горната нишка е към върха на коловете, а най-ниската на 20 см от почвата. От най-горната спускате по нишка канап за всяко растение, което привързвате с хлабава превръзка под най-долния лист.Бамията обича топло, не е трудна за отглеждане

Много е топлолюбива. За да поникне, нужно ни е 10-15 дни време, през което температурата на почвата да не е по-ниска от 15 градуса. Такива условия има едва през втората половина на май.


Тя е последното зеленчуково растение, което се засява през пролетта.
В началото се развива бавно, защото все още няма топлината, която и е нужна.
Видът на почвата за нея не е от значение, но при всички случаи почвеният слой трябва да е дълбок, влагоемен и да съдържа хранителните елементи в лесно усвоима форма. Лесно усвоими са минералните торове и затова бамята реагира много добре на тяхната употреба.
Почвата трябва да се поддържа постоянно нормално влажна. Това важи най-вече за периода на плододаване, когато плодовете бързо нарастват и трябва да се берат през ден или всеки ден.
Бамята може да бъде засята по бразди на 45-50 см една от друга. Семената се засяват по 3-4 в гнезда, отстоящи на 25-30 см. Дълбочината на сеитбата е 3-4 см. За малката градина подходяща ае и сеитбата на равна повърхност. В такъв случай с триъгълна мотика се отварят браздички, дълбоки от 3-4 см, пак през 45-50 см. Семената се пускат ръчно и се заряват с изровената пръст.
По нататъшните грижи за нея са като при другите зеленчуци - окопаване, подхранване, поливане...

Джоджен

Това е една от често употребяваните подправки. Достатъчно е да засадите 1 кв.м в двора, за да си я имате винаги под ръка. Най-добре се чуства на плодородна и влагоемна почва.
За да засадите, ще ви трябват малко коренища, които най-често ще откриете у съседи. Засадете ги на разстояние 20-30 см едно от друго. Скоро ця;ата площ ще се покрие с издънки. Джодженът е много годишно растение. За съхранение - сушен или замръзен се бере на два пъти - преди да разцъфтят растенията и преди първите слани на есен. За всекидневни нужди се бере по всяко време.

Съвети

Можете да отгледате домати, без да си губите времето за разсад, а да засеете семената направо в градината, там, където искате. Ако искате, това трябва да го направите още в началото на май, когато температурата на почвата трайно се е повишила, а има и достатъчно влага. За този начин на отглеждане използвайте ниско стеблени сортове домати

Началото на май е подходящо време за засяване на ранни готварски тиквички. Засейте само няколко гнезда, колкото да използвате като пресни в домакинството. Ако искате да си приготвите тиквички за зимнина, по-изгодно ще е да засеете и през юли, за късно производство

Засаждайте зеленчуковия разсад в часовете на късния следобед, за да не страда от обедното слънце. Често се случва растенията да полягат и да изгарят върху сухата почва. В облачно време може да засаждате по всяко време.

Зеленчуците не понасят силния вятър и много ще им е добре, ако имат естествена защита на високо растящи растения. Това са т.нар. кулисни посеви. За тази цел много подходящи са царевицата, слънчогледът, саргото (метла, метлен клас), които се засяват на гъсто в 2-3 реда. Тези кулиси са и много добра преграда за листни въшки и други леки насекоми, които се разнасят от вятъра на големи разстояния, до каквито с крилата си не биха могли да стигнат.

Поливайте зеленчуците в ранните сутрешни часове, когато температурните стойности на въздуха, почвата и поливната вода са близки. В обедните часове водата изстудява много почвата и растенията изпитват физиологични смущения

http://www.gradinata.bg/index.php?article=154