петък, 23 май 2008 г.

Бяла градинка

Всеки цвят влияе върху човека по различен начин. Белият успокоява и допринася за душевно равновесие. В природата почти всяко цъфтящо семейство има своите “албиноси”, които най-често са едни от най-ароматните растения. Ако искате да създадете бяло кътче във вашата градина или балкон, може да комбинирате някои от следните видове: петуния, здравец, роза или клематис. Подходящи са също и маргаритки, стефанотис, космос, гипсофила или жасмин.

При разполагането на видовете на най-заден план сложете най-високите растения, а отпред завършете композицията с възможно най-дребните и нежни цветове. Видовете, цъфтящи в бяло, не са особено интересни за насекомите, затова пък те ги привличат чрез своя аромат. От едногодишните това са: ароматният тютюн, лобуларията, туберозата, ацидантерата и лилията.

Добри партньори на бялоцъфтящите са растенията с нежни розови и жълти цветове. Яркочервените и оранжевите контрастират с белия цвят и ще нарушат спокойния тон на композицията. Подходящо е да ги комбинирате и със сребри столистни растения, като храстовидната хризантема, цистуса или теснолистната лавандула “Alba” с нежни бели цветове, които ще се открояват и на фона на зеления чимшир, дафиновото дръвче или различни декоративни треви.

Погледнете внимателно и ще видите колко нюанси има белият цвят. Ще откриете кремаво жълто, шампанско, слонова кост с примес на синьо. Вечер, когато настане гъст сумрак, белите цветове на бегонията, фуксията или стефанотиса ще светят в тъмното и ще предадат тайнствено звучене на вашето бяло кътче.

Листно декоративните храсти или дърветата с подстригана корона са чудесни партньори на бяло цъфтящите едногодишни растения. Лузитанската круша, произхождаща от Португалия, е особено интересна в комбинация с петунията.

При правилно и редовно поливане петунията сорт Bright Dream ще се окичи с цветове и почти напълно ще скрие тънките си стъбла.
Красиви “цветни килими” могат да се получат и от други едногодишни растения като карамфили или еригерон.

Кичестите стъбла на клубеновата тубероза сорт The pearl достигат височина един метър. Цветовете й са ароматни и от столетия се използват в парфюмерийната промишленост. Туберозата е подходяща и за букети.




http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=98&catid=76

Пътеводна светлина

Осветете пътеката в градината...

Преносимата лампа luau напомня за преносимите газови лампи, с изключение на това, че тази лампа е електрическа разбира се.Преносимата лампа се продава в комплект със зарядно устройство и има регулатор на силата на светене. Ако ви се случи да ви спре електричеството luau лампата е подходящо решение. Може също така и да си правите нощни разходки с нея, подходяща е и за градината като градинска лампа. Формата е минималистична и много удобна.

Светещи камъни.
Защо да ползвате стандартни градински осветителни тела когато можете да нахвърляте камъни в градината и те да светят нощем?
За съжаление тези осветителни тела изискват окабеляване, но ако бяха със слънчеви батерии може би щяха да са перфектните осветителни тела.
Осветителните тела могат да се ползват както в градината така и в закрити помещения. И в двата случая придават много стил и финес.
Сияещите камъни са измислени от италианските дизайнери Marta Laudani и Marco Romanelli в екип с Massimo Noceto.

Слънчеви тухли
Предложението е за всички почитатели на зелената енергия.
Тези тухли заредени със слънчева светлина ще водят вашите гости към входната Ви врата и няма да позволят да се загубят в тъмното.
Не са необходими никакви кабели или ключета тъй като “павенцата” са напълно автоматични. Зареждат се през деня и светят със 2те си светодиодчета цяла нощ.
Могат да се купят за 59$ за чифт.


http://archzine.com

Огън в градината

Можете да монтирате красива камина в градината, с която да се топлите в пролетните и есенните дни или да си стоплите душата през летните вечери в градината.
Красотата на огъня предлага неповторим стил и уют в дома и в градината.

Зелена стена

Ако искате да направите градината на няколко отделни сектора, ето едно интересно предложение за аранжиране на градинското пространство.

Разделители се предлагат в различни цветове от които можете да избирате.Така ще постигнете зелена стена, която лесно можете да изместите ако решите да пренаредите и да смените дизайна на градината.

http://www.teracrea.com/en/page_81.html

Басейн за градината

Лятото и летните месеци наближава. Когато времето започне да се затопля, всички започваме да си мечтаем за прохладата на водата - на морето или на басейна.
Ако прекарвате много време през лятото на вилата или лятната къща, особено подходящо за вас е да си направите басейн.


Защо да имам басейн в двора си?
Независимо дали това е дълго планирана идея или нещо, което Ви е хрумнало наскоро, причините да построите басейн в двора си могат да са безброй...

-Да намерите убежище в летните горещини
-Почивка, релаксация и излежаване
-Фамилни ваканции у дома - Барбекю за вечеря, даже и когато навън е горещо; Място за събиране на семейството на открито; Игри в басейна и много вълнуващи забавления със семейството и приятелите и много други...

Преди да започнете

Ако все още не сте решили какъв да бъде Вашият басейн, следната информация може да Ви помогне да направите разумен избор:

- Добре проектиран и поддържан басейн може да се превърне в основно място за отмора, игри и дори спорт, в място където се събират роднини и приятели или просто в притегателна точка в летните горещини.

- Помислете за това кой и с какви цели ще използва басейна, ще има ли деца, които ще го ползват и ако има колко големи ще са те. От отговорите на тези въпроси ще зависи формата и дълбочината на басейна. Например, ако ползвате басейна предимно за игри е добре максималната му дълбочина да бъде до 1.60 м (басейн с еднаква дълбочина от 1.20 м би бил идеален за целта). Ако пък ще има деца, ползващи басейна, трябва да се предвиди или специална, по плитка секция за тях или по-добре разграничена плитка част.

- Басейн, умело съчетан с останалата част от дворното място увеличава стойността на имота. Не е целесъобразно да монтирате евтин басейн от стъклопласт до къща струваща 100 000 евро. Професионалния дизайн и изпълнение на басейна и обстановката около него придават завършен вид на всяко дворно място.

- Обмислете какъв да бъде бюджета за построяването на басейна - каква максимална сума сте готови да заделите за изпълнението му и за оформяне на пространството около него. Така няма да се окажете в положението с наполовина завършен обект, който вместо да Ви доставя удоволствие ще Ви причинява неудобство.

- Трябва да определите дизайна и местоположението на басейна

- С каква форма да бъде - можете да избирате от голям асортимент
Проекта за басейн изглежда така:Той трябва да е вкопан в земята и стандартно се състои от:
1. - Преливник
Почиства водното огледало.
2. - Сифон
Създава отлична циркулация на водата и изпразване на вашия басейн.
3. - Дюзи
За правилно циркулиране на водата и елиминиране на мъртвите зони.
4. - Филтър
За постигане на идеално почистване на водата и запазване на качествата и.
5. - Прожектори
За премахване на ефекта - тъмна вода.

Елементи за облицовка - здрави, еластични и малко замърсяващи се. PVC съоръженията за облицовка са дебелина 1,5 мм и се инсталират само от специалисти. Елементите трябва да са непромокаеми, което се гарантира се с перфектна PVC облицовка с естетическо качество и съобразена с формата на басейна.

Линери -Линерите се обработват със специални препарати, които не позволяват размножаването на водорасли, плесен, бактерии и гъбички. Разнообразието на цветовата гама ще ви помогне да дадете на водата във вашия басейн желания цвят.

Гама от плочки и стубели, които да са с високо качество, вариращи цветове, които ще дадат отличен завършек на вашия басейн. Стубели, плочки, пясък около вашия басейн са предназначени да украсяват, разграничават предпазват и откриват пространството около Вашия басейн. Има много начини за поставяне на камъните, плочките и подовата настилка.

Комплект аксесоари за поддръжка. Съдържа - анализатори, чистачка с четка и телескопична дръжка, кепче и стълба с три стъпала.

Съоръжения
с гарантирано качество и издръжливост: помпи, филтри, електрически табла, аксесоари и почистващи препарати.

Подводно осветление специално разработено за басейни. Това е висококачествена ампула на 12V с красив и надежден корпус. Вечер басейна трябва да бъде осветен. Това предпазва от злополуки и създава неповторим ефект и уют.

Но създаването на стандартния басейн, както виждате е трудоемко и скъпо занимание.
В последните години на пазара излязоха удобни заместители на стандартния басейн, които е добре познат на всички.
Така вие можете да се насладите на водата, да прекарате приятно и прохладно лято.
На пазара се предлагат портативни басейни различни по размер, височина, цветове и материали.
Ако предпочетете някои от тези видове басейни, трябва да знаете, че се монтират сравнително лесно, някои имат малка вместимост на вода и това ги прави по-икономични.
А ако си вземете някои от надуваемите варианти, няма да се притеснявате за тях, когато дойде зимата.

http://www.viteh.com/pool_main.php
http://www.semovpool.hit.bg/Technology.html