понеделник, 1 септември 2008 г.

Стайните цветя през зимата

Стайните цветя внасят живот, цвят и аромат през зимните месеци у дома.
Ако сте си купили растение, което цъфти през зимата, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за неговите нужди през мразовития сезон.

По-слабата светлина през кратките зимни дни забавя по естествен начин растежа на стайните растения, поради което те не се нуждаят от много храна за фотосинтеза.


През зимните месеци прекратете наторяването и ограничете поливането. Излишната вода изпълва въздуха в почвата, като лишава корените от кислорода, от който имат нужда, за да се развиват добре. Така корените лесно загниват.

За поливането се доверете на пипаме, а не поливайте "по график". Горният слой на почвата (около 2-2,5 см) в саксията или сандъчето трябва да изсъхне напълно. Добре е обаче често да пръскате зелената част на растенията тъй като през зимните месеци в повечето жилища въздухът е изключително сух и влагата от растенията бързо се изпарява.


Правилото за поливането важи и за торенето. За цъфтящите растения използвайте 1/2 от количеството, което ползвате през останалото време на годината, а за декоративно листните — 1/4. Из- лишната тор прави растенията слаби и източени.

Добре е в помещението да поддържате температура на въздуха между 7 и 12 градуса.

Помислете къде в дома си да преместите растенията, така че те да получават възможно най-много светлина. Подходящо място са южни или източни прозорци.

Дръжте растенията далече от течение и отоплителни уреди. В противен случай листата ще започнат да пожълтяват и да падат.

Цикламата цъфти в продължение на близо 8 седмици. Идеалното място за нея е южен прозорец. За да е здрава и да цъфти, максималната температура не бива да се качва над 15 градуса, а минималната трябва да е 4. В стаята обаче не бива да става течение.

Поливайте отдолу, сипвайте по-малко вода в чинийката. Азалията цъфти 10 седмици. Подходящ е източен,западен или северен прозорец. Температурата трябва да е постоянно около 15 градуса. Помещението трябва да е с висока влажност на въздуха. Затова трябва да поставите саксията върху поднос с вода.

Важно за отглеждането на азалията(рододендрон) е, че тя не обича варовита вода.

Можете да я поливате с дъждовна вода или пък да добавите в съда с водата, която ще използвате, едно пакетче чай около 24 часа преди поливането. Другият важен момент е начинът, по който трябва да се полива азалията. На практика цялата почва е обримчена с корени и водата често стои на повърхността вместо да попие. Затова саксията с азалията трябва да се постави в леген с вода и да се остави водата да попие добре в цялата саксия.

Коледният кактус цъфти 12 седмици. Температурата трябва да е между 23 и 10 градуса. Идеалната обаче е 15 градуса. Коледният кактус обича светлата позиция (на източен или северен прозорец през зимата), но трябва да е далеч от пряка слънчева светлина. Докато цъфти, листата трябва редовно да се пръскат. Избягвайте поливане с варовита вода. Когато образува цветни пъпки, растението не бива да се мести.


http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=156

Назаем от природата

В един дом може да бъде създадена невероятна атмосфера само с помощта на материали от природата - редки и странни екземпляри - сухи цветя и листа, птичи яйца, пеперуди, раковини, корали, миди, камъчета.


Когато сте сред природата, просто се огледайте наоколо и веднага ще ви дойдат безброй идеи за естествена украса. Всичко, което изглежда като спомен от ваканция, може да бъде добавено към колекцията ви.

За естествената украса можете да черпите вдъхновение от различните сезони или от вашите лични спомени.

Ето и няколко лесни за изпълнение идеи:

Напълнете прозрачни купи с дарове от морето и гората - миди, раковини, пясък, шишарки, изсъхнали плодчета.



Направете ефектна аранжировка за масата от клон с причудлива форма и няколко свещи наоколо. Според сезона, можете да добавите няколко зрели плода - червени ябълки, орехи в черупки, декоративни тикви.

Поставете в малки рамки по стените препарирани пеперуди и изсушени полски цветя.

Облечете книгите в бяла пергаментова хартия и залепете върху корицата малки миди, корали.

Всички елементи за украса в случая, са уникални и понякога са истинско произведение на изкуството.

Добре е цветовете и останалите аксесоари в дома ви да хармонизират на материалите за украса, взети назаем от природата.

Зелено, жълто, кафяво, синьо - цветовете на земята, небето и морето във всичките им нюанси са подходящ фон. Дървените мебели внасят всякога повече уют от метала и пластмасата. Свещите и лампите покрити с оризова хартия, са по - подходящи от луминесцентните.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=557

Живият плет се сади през откомври

Октомври е най-доброто време за засаждане на декоративен или защитен жив плет особено когато става дума за растения, чиито листа опадват.


Вечнозелените растения, особено иглолистните дървета, се засаждат по-успешно през втората половина на април или между края на август и края на септември.

Браздата, в която ще засадите живия плет, се обработва поне на две лопати дълбочина. Тъй като повечето живи плетове се запазват за десетилетия, почвата трябва да бъде обогатена с голямо количество хумус.
В горния почвен слой се вкарва добре разложен оборски тор или торф. Компостната пръст, богата на хумус, ще свърши същата работа.
Ако почвата е склонна към киселинност след обработката мястото се напръсква с варовик и се прекопава повърхностно.
Растенията за живия плет трябва да бъдат добре вкоренени и в зависимост от вида да имат 5 до 8 силни клони. По правило се използват 2- до 3-годишни растения. Старите се хващат по-трудно, някои от тях загиват, а в плета, се получават дупки дупки.
При закупуване внимавайте растенията да са с еднаква големина и еднаква степен на развитие. Ако искате да се сдобиете, колкото се може по-бързо с широк жив плет, трябва да насадите 2 реда.
При едноредно засаждане на линеен метър отиват до 5 растения, при двуредно - от 6 до 8. Броят на растенията зависи от вида им.
Растенията се засаждат здраво, но не по-надълбоко, отколкото са били в разсадника.
Изключение прави птичият дрян, които се сади до долното разклонение.


След засаждането и поливането живият плет се подрязва.Така се установява равновесие между подземната и надземната част. В зависимост от силата на растежа клоните се скъсяват до две трети или половината от дължината им. Слабо растящите се орязват по-силно от бързо растящите.
За да не се оттича водата, краищата на браздата се повдигат. Като всички ново засадени дръвчета, и живият плет трябва да получи защитно покритие. Така студът няма да проникне бързо и дълбоко в почвата, освен това почвената влага ще се запази по-дълго време, а тя е крайно необходима за вкореняването.
Защитното покритие на живият плет обикновено се прави от листна шума опадала от дърветата през есента.

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=155

Как се определя влажността на почвата

Преди да поливате зеленчуците и цветята преценете имат ли нужда от вода.

Вярно е, че в личните си стопанства производителите не разполагат с подходящи уреди за измерване влажността на почвата.
Може обаче да оцените влажността на почвата от среден и лек механичен състав като вземете малко пръст и я разтъркате в ръцете си.

Сухата почва е прахообразна, влагата в нея практически е равна на 0. Ако взетата в ръка почва се разпада и не се образува буца - значи тя има критична влажност -по-малка от 25%.

Когато почвата се степва в буца при стискане в ръка, но при няколко хвърляния на земята се разпада, това означава, че полската й влагоемкост е 25-50 % -почвата е умерено влажна и е дошло време за поливане.
Имайте пред вид обаче, че на песъчливите почви образувалите се буци са по-рохкави и чупливи при всяка от изброените степени на влажност. При 50-75 % полска влагоемкост степента на влажност на почвата е добра. Тогава тя образува плътни буци. И дори пет пъти да хвърлите тази буца, тя не се разпада.

Отличната степен на влажност е при 75-100 % полска влагоемкост. За нея може да се съди по това, че почвата се сбива в здрава буца, много податлива на натиск и леко се слепва. Ако се притисне силно към пръстите, полепва по тях.

И съвсем лошо е, ако почвата е много влажна, над полската влагоемкост, когато при силно притискане от нея може да се изстиска не много вода. Поливане при такова състояние на почвата е не само разточително, но и дори е вредно.

Полезен съвет:
Най-сигурният начин, по който можете да прецените дали растението ви се нуждае от поливане, е като опипате с пръст почвата на дълбочина около 2 см. Ако е суха, подайте вода, ако ли не, въздръжте се.
През лятото преполиването по-рядко е фатално, тъй като при високи температури и нуждата на растения от вода е голяма, но през зимата всяко преполиване може да доведе до преждевременното загиване на цветето.

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=85