понеделник, 1 септември 2008 г.

Стайните цветя през зимата

Стайните цветя внасят живот, цвят и аромат през зимните месеци у дома.
Ако сте си купили растение, което цъфти през зимата, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за неговите нужди през мразовития сезон.

По-слабата светлина през кратките зимни дни забавя по естествен начин растежа на стайните растения, поради което те не се нуждаят от много храна за фотосинтеза.


През зимните месеци прекратете наторяването и ограничете поливането. Излишната вода изпълва въздуха в почвата, като лишава корените от кислорода, от който имат нужда, за да се развиват добре. Така корените лесно загниват.

За поливането се доверете на пипаме, а не поливайте "по график". Горният слой на почвата (около 2-2,5 см) в саксията или сандъчето трябва да изсъхне напълно. Добре е обаче често да пръскате зелената част на растенията тъй като през зимните месеци в повечето жилища въздухът е изключително сух и влагата от растенията бързо се изпарява.


Правилото за поливането важи и за торенето. За цъфтящите растения използвайте 1/2 от количеството, което ползвате през останалото време на годината, а за декоративно листните — 1/4. Из- лишната тор прави растенията слаби и източени.

Добре е в помещението да поддържате температура на въздуха между 7 и 12 градуса.

Помислете къде в дома си да преместите растенията, така че те да получават възможно най-много светлина. Подходящо място са южни или източни прозорци.

Дръжте растенията далече от течение и отоплителни уреди. В противен случай листата ще започнат да пожълтяват и да падат.

Цикламата цъфти в продължение на близо 8 седмици. Идеалното място за нея е южен прозорец. За да е здрава и да цъфти, максималната температура не бива да се качва над 15 градуса, а минималната трябва да е 4. В стаята обаче не бива да става течение.

Поливайте отдолу, сипвайте по-малко вода в чинийката. Азалията цъфти 10 седмици. Подходящ е източен,западен или северен прозорец. Температурата трябва да е постоянно около 15 градуса. Помещението трябва да е с висока влажност на въздуха. Затова трябва да поставите саксията върху поднос с вода.

Важно за отглеждането на азалията(рододендрон) е, че тя не обича варовита вода.

Можете да я поливате с дъждовна вода или пък да добавите в съда с водата, която ще използвате, едно пакетче чай около 24 часа преди поливането. Другият важен момент е начинът, по който трябва да се полива азалията. На практика цялата почва е обримчена с корени и водата често стои на повърхността вместо да попие. Затова саксията с азалията трябва да се постави в леген с вода и да се остави водата да попие добре в цялата саксия.

Коледният кактус цъфти 12 седмици. Температурата трябва да е между 23 и 10 градуса. Идеалната обаче е 15 градуса. Коледният кактус обича светлата позиция (на източен или северен прозорец през зимата), но трябва да е далеч от пряка слънчева светлина. Докато цъфти, листата трябва редовно да се пръскат. Избягвайте поливане с варовита вода. Когато образува цветни пъпки, растението не бива да се мести.


http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=156

Няма коментари: