понеделник, 1 септември 2008 г.

Живият плет се сади през откомври

Октомври е най-доброто време за засаждане на декоративен или защитен жив плет особено когато става дума за растения, чиито листа опадват.


Вечнозелените растения, особено иглолистните дървета, се засаждат по-успешно през втората половина на април или между края на август и края на септември.

Браздата, в която ще засадите живия плет, се обработва поне на две лопати дълбочина. Тъй като повечето живи плетове се запазват за десетилетия, почвата трябва да бъде обогатена с голямо количество хумус.
В горния почвен слой се вкарва добре разложен оборски тор или торф. Компостната пръст, богата на хумус, ще свърши същата работа.
Ако почвата е склонна към киселинност след обработката мястото се напръсква с варовик и се прекопава повърхностно.
Растенията за живия плет трябва да бъдат добре вкоренени и в зависимост от вида да имат 5 до 8 силни клони. По правило се използват 2- до 3-годишни растения. Старите се хващат по-трудно, някои от тях загиват, а в плета, се получават дупки дупки.
При закупуване внимавайте растенията да са с еднаква големина и еднаква степен на развитие. Ако искате да се сдобиете, колкото се може по-бързо с широк жив плет, трябва да насадите 2 реда.
При едноредно засаждане на линеен метър отиват до 5 растения, при двуредно - от 6 до 8. Броят на растенията зависи от вида им.
Растенията се засаждат здраво, но не по-надълбоко, отколкото са били в разсадника.
Изключение прави птичият дрян, които се сади до долното разклонение.


След засаждането и поливането живият плет се подрязва.Така се установява равновесие между подземната и надземната част. В зависимост от силата на растежа клоните се скъсяват до две трети или половината от дължината им. Слабо растящите се орязват по-силно от бързо растящите.
За да не се оттича водата, краищата на браздата се повдигат. Като всички ново засадени дръвчета, и живият плет трябва да получи защитно покритие. Така студът няма да проникне бързо и дълбоко в почвата, освен това почвената влага ще се запази по-дълго време, а тя е крайно необходима за вкореняването.
Защитното покритие на живият плет обикновено се прави от листна шума опадала от дърветата през есента.

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=155

Няма коментари: