неделя, 5 юли 2009 г.

За градината през Юли

Лято е. Юли е най-горещия и най-слънчевият месец.
Цъфтят всевъзможни цветя, зреят плодове и зеленчуци.

В цветната градина всеки дневните грижи нарастват. Всички цветя и декоративни храсти се нуждаят от чести поливки, последване от повърхностно разрохкване на почвата. Поливането се прави през ден, два.
Цветните лехи трябва да се почистват от прецъфтелите цветове и засъхващите листа и клонки. През юли се засяват и семената на някои цветя за получаване на разсад, като на незабравките и теменужките например.


По това време много успешно се вкореняват резници от рози, приготвени от полудървесинени летораси.
Вкореняват се и резници от седум, много годишен флокс и други, но резниците трябва да представляват невдървесенени връхчета.

В зеленчуковата градина нуждата от чести поливки също нараства поради бързото изпарение на влагата и намаляващите валежи. Добре е една - две от поливките на средно ранните зеленчуци да бъдат съчетани с подхранване с размит в поливната вода пресен органичен тор.
Време е да се прибере летният чесън в сплитове или в щайги и да се суши за дълготрайно съхранение.


Засетите през миналия месец моркови трябва да се плевят и растенията да се проредят на 1-2 см едно от друго в реда.
Важна грижа през месеца са късните зеленчуци.
През първата половина на юли се засаждат разсадите на късните домати, късното зеле и на праза.
Късният фасул се засява около средата на месеца.
Към края му може да се сее и ряпата, но в южните райони на страната е по-добре тази работа да се отложи за началото на август.

В плодовата градина една от най-важните грижи е поливането на ново засадените и на младите овощни дръвчета, за да не спира преждевременно растежът им. Водата ще се отрази благо приятно и на наедряването на плодовете при плододаващите овошки.
При тях обаче, предимно при ябълките и крушите,

особено важно е да се вземат мерки срещу провисването и счупването на клоните под товара на плодовете.
Продължава прилагането на летните похвати за формиране на короните на младите дръвчета - филизене, привързване, отклоняване на младите леторасти и др.
Юли е подходящото време за облагородяване на спяща пъпка на овощни семенчета, за присаждане "на зелено" на лози и за вкореняване на зелени лозови резници.

В декоративната градина

Олеандър

В средата на лятото олеандърът, или както още го наричат зокум, се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Ако терасата ви е на южна страна на сградата, не се притеснявайте, че зокумът ще пострада. Той се нуждае от преки слънчеви лъчи.


Трябва обаче да се съобразите с това, че през цялата зима растението е било на сянка и при рязкото изнасяне навън има опасност от изгаряния, затова преди изнасяне на открито се държи една седмица на полусянка.

Ако се случи да завали, това е добре - зокумът обича краткия освежаващ дъжд, а освен това той ще измие листата.

Тъй като пие много вода, поливайте олеандъра обилно и следете почвата му да не пресъхва. Ако стои на слънце, може да ви се наложи да го поливате два пъти на ден.



Лятото е и най-подходящото време да размножите зокума. За тази цел трябва да отрежете полувдървесинените резници. Засадете ги в саксия с градинска почва, като можете да добавите и пясък, покрийте го със стъклен буркан или прозрачен плик и го поставете на светло, но не слънчево място.

Морски астерикус

Той идва от Средиземноморието и сега могат да се забележат жълтите му цветове. Той представлява обилно цъфтящо растение, което предпочита слънчевите места и редовно се нуждае от поливане, без обаче да застоява водата.


При не достатъчна влага листата му пожълтяват. На обилното подхранване се отзовава с пищен цъфтеж.
Астерискусът се размножава през зимата - от ноември до март, чрез резници.
Те се вкореняват след около месец в почвата. За да може да се разклони добре растението, трябва да прищипвате върховете на младите екземпляри. От средата на май можете да ги засаждате на постоянното място навън или пък в саксия и да ги изнесете на терасата.


Астерискусът изглежда великолепно и в мрачно време: съцветията на това цвете не се затварят по време на дъжд. Той може да се засади както в отделна саксия, така и да украсите композиция с него. Не трябва обаче да избирате за негови партньори бързо растящи растения.


За да му се наслъждавате по-дълго, редовно го почиствайте от увехналите съцветия. Тогава растението няма да губи напразно енергията си за изхранването на семената, а ще продължи да цъфти.

Морският астерикус обича плодородната почва и се нуждае от голямо количество хранителни вещества. Затова редовно и обилно подхранвайте в продължение на целия период на цъфтежа.

Чимшир

Внимателно подстриганият чимшир изглежда чаровно и стилно в градината. Конусовидната корона може да се получи при резитба по шаблон. Можете да си направите и различни фигурки от клонките на чимшира. Те се получават с помощта на конструкция и тел.
Важно е да знаете, че резитбата се провежда в мрачен ден, за да не може яркото слънце да изгори клонките на местата на рязане.



Ако пък искате да обкръжите лехите с цветя с дълга ограда от чимшири, отрязани под линия, тогава трябва да работите с ножицата два пъти в годината - в края на май и на1алото на юли.
След подстрижката на чимшира през лятото можете да използвате излишните клонки като резници за размножаване.


Нарежете ги на парчета с дължина 8-15 см. В долната половина на резника трябва да няма никакви листенца. Плътно един до друг поставете резниците в почвата. За да се вкоренят, трябва да поддържате висока влажност. Над саксията на пръчка закрепете прозрачен плик и поставете саксията на тъмно място.
Появата на нови листенца означава, че резниците са се вкоренили. Затова обаче ще е нужно повече време - близо година.

Ароматни треви

Подправките, освен че подобряват вкуса на храната, са и много декоративни и заедно с цветята могат да станат украшение на всяка градина.
В кухнята те трябва да са ви винаги под ръка, затова желателно е да се засаждат на лесно достъпно място, където да е удобно и по-близо до къщата. Ако в градината си имате зона с барбекю или просто обедна маса, можете да си направите в близост и леха с тези растения.
Болшинството от ароматните треви, като лавандулата,


розмаринът,

копърът трябва да се отглеждат на топъл, огряван от слънцето участък, защитен от вятъра.
Добре е да си осигурите място, което акумулира топлина - камъни, чакъл. Затова участъкът с южните ароматни треви може да се оформи като скалиста градина или да засадите растенията на подпорна стена. Относително сенкоустойчиви са кервизът (целина) и ментата.


Подправките са много декоративни, особено по време на цъфтежа си.
Можете да си направите комбинация от много саксии, в които да ги настаните около мястото за хранене навън. Друг начин да им се наслаждавате е да ги засадите в близост до стълбите, където се разхождате през деня.
Когато е топло, ароматните треви разпръсват своите етерични масла, много полезни за човешкото здраве.

Размножете перуниките

Ирисът трябва да се дели не само защото искаме да го размножим, но и за да се оздрави майчиният храст.
Счита се, че на едно място перуниката трябва да расте не повече от 3-5 години.
При пресаждането, като правило, се изкопава всеки храст и от коренищата се отделят тези, които са с диаметър 1-2 см и дължина около 2 см с листенца накрая.


Листата на тази част се съкращават до една трета от дължината, корените се подрязват, като се оставят дълги около 3-5 см. В това състояние корените могат да се съхраняват няколко дни преди засаждането им.
Ако не искате да изкопавате целия храст, отделете едно годишните коренища от майчиното растение, като ги издърпате. По време на деленето обърнете внимание дали има поразени от бактериоза или меко гниене части, при които в начален стадий коренищата избледняват, след това изсъхват върховете на листата, а растящата им част се превръща в кашо образна маса с неприятна миризма.
Такива поразени участъци трябва да се изрежат и унищожат, а останалите части да се дезинфекцират.


Засаждайте частите на ирисите по няколко в група. Размерът на ямката зависи от дължината на корените. На дъното на ямката направете хълмче, на върха на което поставете коренището. Посипете с малко почва - коренището трябва да остане на повърхноста на почвата. След това полейте растението и мулчирайте около него. При правилно засаждане растенията трябва да остават в вертикално положение.

Лилиумите

Някои видове лилиуми образуват луковици - детки в пазвите на листата на цветоносния фелиз.


След завършването на цъфтежа тези детки могат да се събират от растението и да се засаждат в открити лехи или в сандъчета, запълнени с богата хумусова почва. След 2-3 години ото тях израстват пълноценни луковици.

Лилиумите, засадени в сандъчета през май, към края на юли образуват луковички.
Те трябва да се отделят много внимателно и се засаждат в лехи или сандъчета. Прави се браздичка, дълбока 2 см, като детките се нареждат на разстояние помежду им от около 5 см.
Засадените растения трябва леко да се засенчат и редовно да се поливат.
През зимата лехата или сандъчетата с луковичките трябва да се покрият със сухи листа или елхови клонки.

Извадете луковичките на пролетните цветя

Лалетата се изкопават, когато листата започнат да изсъхват, а горните люспи на луковиците станат светлокафяви.

Нарцисите, зюмбюлите и дребнолуковичните се изкопават при изсъхването на листата им.
Това се прави с лопатка с плосък край.
Луковиците и детките се събират внимателно от почвата, всеки сорт отделно.

Луковиците на лалетата и нарцисите се просушават при температура 22-24 градуса в продължение на около 2 седмици, след това се почистват от старите люспи, сухите корени и почвата, сортират се по размери и се съхраняват до засаждането им при температура 18-20 градуса.
Първите 10 дни след изкопаването на зюмбюлите трябва да се просушат при температура 30 градуса, а след това 5 седмици да се съхраняват при 25 градуса, а после температурата да се понижи до 17 градуса и да се поддържа такава до засаждането им.

Дребнолуковичните култури е най-добре да се засаждат веднага след изваждането им, но при нужда луковичките могат да се съхраняват 1-2 месеца при 18-20 градуса.

По време на съхранението луковиците трябва периодично да се оглеждат. Омекналите трябва да се унищожават, тъй като те са повредени от вредители или болести.
Луковиците на лалетата трябва да се бракуват и в случай че на външната люспа са се появили жълти или бели петна, което е показател за загниване. На унищожение подлежат и потъмнелите луковици на нарцисите, заразени с фузариум, и меките с неприятна миризма лукувици на зюмбюлите, поразени от бактериално гниене.

Малки съвети

През лятото се формират цветните пъпки на цъфтящите през зимата и ранната пролет култури: камелии,

циклами,


хипеаструм. Почти всички красивоцъфтящи растения е най-добре да се държат на открито, тъй като като ако са около прозорец, попадащите в помещението слънчеви лъчи няма да са достатъчни за формирането на цветни пъпки.

През лятото растенията извличат много вода и минерални соли от почвата и затова се нуждаят от обилно поливане и подхранване.

В хладното дъждовно време растежът и цъфтежът на растенията се преустановяват. Това се случва често през лятото и в такъв случай трябва да преустановите подхранването и да намалите поливането до настъпването на ясни дни.

Не допускайте развитието на плевели при посевите или засадените млади растения - те могат съвсем да забавят развитието на културите.

Когато плевите или просто разрохквате почвата, не забравяйте, че при някои растения корените са разположени в повърхностния слой или при тази операция можете да ги повредите. От такова внимателно разрохкване - не по-дълбоко от 1-2 см, се нуждаят богородичките и тагетесът, от едногодишните цветя, а от много годишните - хемерокалисът, флоксът, ирисите.


http://www.gradinata.bg/index.php?article=193