понеделник, 7 септември 2009 г.

За градината през Семпември

Работата в градината през този период е много.

В цветната градина повечето цветя преминават. Някой от тях продължават да да цъфтят и през октомври, че даже и през ноември - невен, богородички, пламъчета...
Септември е подходящо време за засаждане на разсад от теменужки, незабравки, ралица и други.


Ако искате тревен килим, по-подходящ срок за сеитба на тревните семена едва ли има.

Сега е времето да се засаждат и вечно зелените дървета и храсти.

В първите дни на месеца трябва да засадите и луковиците на нарцисите. Луковиците трябва да бъдат здрави, не меки, без петна и други явни повреди. Дълбочината на засяване на едрите луковици трябва да бъде 15 см от дъното им - на тежки почви 12 см, а по-дребните и детките - от 7 до 10 см. В ямката, под дъното на луковиците, трябва да насипете 3 см слой пясък.

В края на първата десетдневка на септември не е късно да засадите или презасадите луковиците на лилиумите.

Изрежете корените им до 15 см, внимателно огледайте всяка луковица и при наличието на петна махнете горната им люспа, а самите луковици обработете с някакъв фунгицит. След това засадете луковиците в лека, добре напоена и дълбоко обработена почва на дълбочина 10-12 см за ниско растящите сортове и до 20 см за едрите луковици на високо растящите сортове. При това корените трябва да не са сгънати в ямката за засаждане, а на дъното и да има пясък. Лилиумите могат да растат на едно място от 4 до 7 години.



В последната деседневка на месеца в по-високите и хладни райони на страната може да възникнат условия а засаждането на лалетата. Луковиците им се изваждат всяко лято и се засаждат през есента, след като температурата на почвата се понижи до 8-10 градуса. Дълбочината на засаждане на луковиците от първо качество е 12 см, а по-дребните и детките трябва да са на дълбочина 5-8 см. Ако почвата е суха, растенията трябва да се полеят много добре.

В зеленчуковата градина е времето за беритба на доматите, пипера, патладжана, краставиците.
В началото на месеца е времето за засяването на спанака. Него можете да засявате на няколко пъти през есента, но не можете да закъснявате със сеитбата на разсада за предзимното засаждане на марули.
Към края на месеца можете да засеете и репички.

Ако искате да си отгледате зеленчуков разсад през зимата и в ранна пролет сами, отсега пригответе почвената смеска, докато има все още хубави слънчеви дни. Дъждове и сняг може да ви попречат цяла есен и зима да направите това. Един универсален състав на смеската за разсад се постига от равни части чимова почва - от ливади и поляни, напълно угнил оборски тор или компост и чист речен пясък. Не заменяйте чимовата почва с почва от градината. В нея има зараза от причинителите на различни болести и зимуващи форми на вредни насекоми.

Не пропускайте да засеете разсада за предзимното засаждане на салатите. Отглежда се на открита леха в градината. Ако някъде растенията са израснали нагъсто, ще трябва да ги разредите. Изскубнатите можете да засадите отново на местата, където са изникнали нарядко.

В плодовата градина зреят повечето ябълки и круши.

Зрее и гроздето. През втората половина на месеца настъпва най-благоприятният момент за засаждане на ягоди.
Скоро ще настъпи и времето за засаждане на дръвчета, затова трябва да започнете да подготвяте мястото.

Ако искате да засадите малини и къпини, захващайте се с подготовката на терена.

Обработете почвата като поставите по 4-6 кг на квадратен метър оборски тор или компост. За да осигурите добро развитие на младите растения, обработвайте почвата дълбоко.

Гроздоберът започва, когато плодът е придобил характерния за сорта цвят, дръжката на грозда се вдървесинява, зърната омекват и лесно се откъсват от дръжчиците, а семките лесно се отделят от плодовото месо и придобиват по-светло или по-тъмнокафяв цвят.


Младите овощни дръвчета вече не се нуждаят от напояване, при силно засушаване обаче, трябва да направите една поливка с умерено количество вода. Така можете да предотвратите преждевременна гибел. Проверете опорните колове, защото силни ветрове може да ги повредят.


http://www.gradinata.bg/index.php?article=222