събота, 4 октомври 2008 г.

Зазимяване на басейна

Зазимяването на басейна изисква познания за химичните процеси, които се извършват в него, както и за показателите за качествата на водата. Ако не сте сигурни, че можете да го направите сами, най добре е да се посъветвате със специалист.

След приключване на активния сезон е необходимо да се продължи програмата за поддържане на водата в басейна до падането на температурата под 15 градуса. В този момент басейнът трябва да бъде зазимен. Необходимо е да бъде извършено следното:

1. Почистете стените на басейна с четка. Дъното на басейна трябва да бъде добре почистено с помощта на подочистачка като преди да направите това можете да използвате коагулант за да уедрите дребните частици намиращи се във водата, които иначе ще останат там. Дозировката на коагуланта е 100 мл на 10 куб. м вода. Можете да превключите крана на филтъра така, че водата от подочистачката да отива направо в канализацията.

2. Източете басейна до ниво под дъното на скимерите, като предпазна мярка срещу леда, след което затворете крана за скимерите и оставете крана за сифона отворен. В никакъв случай не източвайте басейна нацяло. Пуснете в басейна пластмасови бутилки, в които е сложено известно количество пясък или вода, но така че да не потъват. Бутилките трябва да са достатъчно за да поемат разширението при образуване на леда. За да не се съберат всички бутилки в единия край на басейна е добре да ги завържете за стените на басейна.


3. Коригирайте общата алкалност на водата в границите 80-120 мг/л (ppm):
- За намаляне на общата алкалност с 10 мг/л (ppm) разтваряме 180 г препарат рН- на 10 куб.м вода в кофа с вода (съотношение вода:рН- не по силно от 8:1) и го изсипваме в дълбоката част на басейна при спряла помпа. Не прибавяйте повече от 300 г препарат рН- на 10 куб. м вода при всяко отделно третиране.
- За увеличаване на общата алкалност с 10 мг/л (ppm) разтваряме 160 г препарат за повишаване на алкалността на 10 куб.м вода в кофа с вода и го разсипваме равномерно покрай стените на басейна. Не прибавяйте повече от 300 г от препарата за повишаване на алкалността на 10 куб.м вода при всяко отделно третиране.

4. Коригирайте рН на водата в границите 7,2-7,6:
- За намаляне на рН с 0,1 разтваряме 80 г препарат рН- на 10 куб.м вода в кофа с вода и го разсипваме равномерно покрай стените на басейна. Не прибавяйте повече от 300 г препарат рН- на 10 куб.м вода при всяко отделно третиране.
- За повишаване на рН с 0,1 разтваряме 80 г препарат рН+ на 10 куб.м вода в кофа с вода и го разсипваме равномерно покрай стените на басейна. Не прибавяйте повече от 300 г препарат рН+ на 10 куб.м при всяко отделно третиране.

5. Извършете ударно третиране с 200 г препарат Дихлор или Трихлор на 10 куб.м вода. Нивото на свободния хлор трябва да се повиши до 6 - 10 мг/л (ppm).

6. Разпръснете 300 мл Алгецид на 10 куб.м вода равномерно по водната повърхност. По възможност три месеца по-късно изсипете още 150 мл Алгецид на 10 куб.м вода.7. Филтриращата система е необходимо да работи в продължение на 6 до 8 часа за да се разтворят равномерно препаратите.

8. На следващия ден след Обратна Промивка на пясъчния филтъра в него се изсипва разтвор на Препарат за почистване на филтър. Филтриращата инсталация не работи в продължение на 8-10 часа. След това е необходимо същата да бъде включена на режим “Обратна Промивка”.

9. След като водата е циркулирала достатъчно дълго време за да се разтворят препаратите, можете да източите водата от от помпата, филтъра и нагревателя. Те би следвало да имат по дъното отвори за източване на водата.

10. Ако имате зимно покривало е добре да го сложите за да не влизат листа и други предмети във водата.

Рано на пролет - някъде към края на Февруари или Март, с увеличаването на продължителността на деня, времето се затопля, поради което трябва да наглеждате състоянието на водата. Тъй като количеството на алгецида започва да намалява, може да се наложи да пуснете помпата и да добавите малко хлор или алгецид, което ще е достатъчно за времето докато сте готови да пуснете басейна в експлоатация.

http://www.viteh.com/water_main.php#winterize

За градината през Октомври - част 1

През Октомври дворната градина вече видимо посърва, но все още цъфтят цветя, зеленеят зеленчуци, зреят плодовете на късните сортове овошки и лози.

Работата в градината сега придобива малко по-особена важност, защото бързото влошаване на времето налага да не се пропускат слънчевите часове.


В цветната градина есенните грижи са не по-малко и по-маловажни от пролетните, защото чрез тях се създава пъстроцветната хубост на двора през идното лято.
Почвата е освободена от едногодишните растения, трябва да се обработи дълбоко и да се обогати с органични и минерални торове, щом искате тези места през идното лято да радват очите.
Стеблата на многогодишните цветя, които ще зимуват на открито, трябва да се изрежат на десетина сантиметра височина и да се окопаят.
През месеца ще престанат да цъфтят далиите и гладиолите и ще трябва да се извадят клубенолукувиците, за да се съхранят по подходящия начин.


Настъпилият благоприятен срок за засаждане на вечно зелени дървета и храсти, както и за сеитба на тревни семена, продължава и през октомври. В краен случай може и през ноември, но успехът тогава ще е много съмнителен.

В зеленчуковата градина основна грижа си остава прибирането на реколтата, защото не е изключено слана да свърши тази работа вместо вас.
През втората половина на месеца следва да се приберат и кореноплодните зеленчуци /моркови, ряпа, корено видна целина и др./, които не се боят от сланата, но не си заслужава да останат в почвата.


От подобаващи грижи се нуждаят зелето и карфиола, а който иска да има зелен чесън още в ранна пролет, трябва да го сади през октомври - по-рано по по-високите планински места и по-късно в равнината.

В плодовата градина също има реколта за прибиране.Берат се най-късните сортове ябълки и круши, берат се дюли, мушмули, полагат се грижи за правилното съхранение на прибраните плодове.


Благоприятният период за засаждане на ягоди, започнал през септември, продължава и през октомври.
Трябва да се има предвид обаче, че засаждането им през втората половина на месеца е свързано с рискове от измръзване през зимата.
По това време се окопават старите ягоди, като леко се загърлят, започва засаждането на малините.
В края на месеца е добре да се изкопаят дупките за засаждане на дръвчета, защото листопадът скоро ще свърши.
Настъпва и благоприятният момент за вкореняване на резници от касис и други видове френско грозде, а истинското узряло грозде - трябва вече да е обрано и периодично да се следи как протича ферментацията или съхранението му в прясно състояние.Декоративната градина

В средата на есента повторното мулчиране на почвата няма да и попречи.
Слой свеж мулч, ще способства за натрупването на влага в почвата, а в случай на силни дъждове ще я предпази от размиване.

За мулчиране може да използвате и компост. Важно е да знаете, че ако през пролетта почвата се обогатява само с угнил оборски тор, сега е достатъчно да насипете само тънък слой от все още не угнил компост.
До настъпването на зимата микроорганизмите ще успеят да разложат растителната маса и така да обогатят почвата с полезна органична материя.

Компостният мулч поставяте около дръвчетата на десетина сантиметра от стволовете, тъй като при непосредствен контакт кората може също да започне да загнива.
За мулч може да употребите и диворастящи треви, но те не трябва да съдържат семена. Иначе напролет те ще поникнат и освен очакваната полза, ще донесат и много грижи.

При мулчирането с наситена дървесна кора е добре да прибавите и малко азотен тор, за да стимулирате дейността на микроорганизмите.

При разлагането на подобен вид материя те извличат в по-големи количества азот от почвата, но в случая възможностите им са по-ограничени. Използваният от тях азот впоследствие изцяло се използва от културните растения.

http://gradinata.bg/index.php?article=21

Обработка и поддръжка на водата в басейна


В
ажна част от поддръжката и грижата за Вашия басейн или хидромасажна вана е да придобиете представа за химичните процеси протичащи във водата при използването им.

Познания за различните фактори като например рН, Обща Алкалност и Калциева твърдост, и тяхното отражение върху водата и оборудването ще Ви спести много време, средства и неприятности.

Знаейки повече за тези процеси ще можете да постигнете балансирана вода в басейна или ваната още от самото начало, което е необходимо условие за по-икономично и навременно използване на препаратите вместо използване на големи количества препарати за да се оправи предишна небрежност.

Сега нека да видим кой е НАЙ-ВАЖНИЯ фактор контролиращ баланса на водата във Вашия басейн или вана.

Как рН се отразява върху химичните процеси във водата

Най-просто казано, рН е измерител на относителната киселинност или основност на водата.

Идеалните нива на рН за водата в басейните и хидромасажните вани е между 7.2 и 7.8.

Препоръчва се да се измерва всеки ден като това може да се прави със всеки комплект за измерване на показателите на водата.
Ниво на рН над 7.8 е причина за мътна вода, образуване на петна по стените, отлагане на варовик, проблеми с филтрацията и намалена ефективност на хлора. Това означава, че можете да спестите пари от по-малко добавяне на хлорни препарати, като поддържате нивото на рН в подходящите граници.

Ако рН падне под 7.2, това ще доведе до корозия на металните тръби, разяждане на циментовите фуги и повърхности, бърза загуба на свободния хлор и възможни възпаления или сърбежи у ползващите басейна или ваната. За да поддържате идеално нивото на рН във водата, използвайте рН+, когато нивото падне под 7.2 и рН- когато нивото се покачи над 7.8


Обща алкалност - Какво значение има за водата

Общата алкалност е мярка за способността на водата да се съпротивлява на промени в рН. Алкалността не трябва да се проверява толкова често колкото рН.

Добро ниво на Общата Алкалност ще направи поддръжката на рН мнго по-лесна. Подходящия обхват на Общата Алкалност за водата в басейни и хидромасажни вани е между 75 и 120 мг/л. Висока Обща Алкалност (над 120 мг/л) ще накара рН на водата бавно да се покачва и да не се поддава на коригиране.

Ниска Обща Алкалност (под 75 мг/лl) кара рН на водата рязко да се променя от една крайност в друга, което прави поддържането му на подходящо ниво много трудно. Идеалното ниво на Общата Алкалност (между 75 и 120 мг/л) може да се постигне чрез добавяне на Увеличител на Общата Алкалност ако тя е под 75 мг/л и рН- ако Общата Алкалност е над 120 мг/л.

Тестът за Общата Алкалност трябва да се прави веднъж седмично или по-често при нужда.

Калциевата Твърдост и как тя се отразява на баланса на водата

Калциевата твърдост е количеството Калциеви соли разтворени във водата. Идеалното ниво на Калциевата Твърдост е между 200 и 400 мг/л.

Калциева твърдост над 500 мг/л (висока Калциева твърдост) може да е причина за утаяване на калция, което пък ще е причина за мътна вода или образуване на варовик. Ниска Калциева Твърдост (под 100 мг/л) може да е причина за корозия. Ниска Калциева Твърдост може да бъде коригирана чрез добавяне на Увеличител на Твърдостта.

Ако се налага намаляване на нивото на Калциевата Твърдост, единствения начин е да се замени част от водата с прясна с по-ниска естествена Калциева Твърдост. Тестът за Калциевата Твърдост трябва да се прави при пълнене на басейна или ваната или веднъж на два - три месеца.

Шоково третиране и Общо Разтворени Частици

Шоковото третиране с хлорни препарати или такива не съдържащи хлор изгаря образуваните във водата хлорамини. Позната още под името супер-хлориране, тази техника се използва за справяне с проблеми като мътна вода, кожни и очни възпаления и неприятна миризма. Тези признаци обикновено са в резултат на наличието на хлорамини. Шоковото третиране трябва да се прави поне веднъж седмично.

Общо Разтворените Частици (ОРЧ) са важни по една причина. Колкото по-високо е нивото на ОРЧ, толкова по-неефективно е действието на добавените препарати за третиране на водата. Това ниво трябва да се следи чрез сравнение между водата в басейна/ваната и водата използвана за пълнене. В идеалния случай нивото на ОРЧ не трябва да е по-високо с повече от 1000 мг/л от нивото на водата използвана за пълнене, до максимална абсолютна стойност от не повече от 3000 мг/л без значение колко е нивото на ОРЧ на водата за пълнене.

Признаци подсказващи за високо ниво на ОРЧ са вода със солен привкус или мътна вода. Ако мислите, че нивото на ОРЧ е твърде високо, свържете се с техник-специалист, който да го измери. Ако се наложи намаляване на ОРЧ, това се прави чрез подменяне на част от водата с прясна. В някои басейни/вани може да се поддържа задоволително ниво на ОРЧ чрез редовна обратна промивка на филтъра.

Дезинфекция на водата във Вашия басейн или вана

Уверете се, че нивата на всички описани дотук показатели са в приемливите граници за да можете да дезинфекцирате водата във Вашия басейн или вана с по-малко главоболия и количество хлор от когато и да е било преди. Дезинфекцията е важен елемент от всяка програма за третиране на водата.

За целта се използва Стабилизиран Хлор, който дезинфекцира чрез освобождаване на свободен хлор във водата, който пък от своя страна унищожава бактериите и другите микроорганизми, както и водораслите и органични вещества, намиращи се във водата. Тъй като условията във водата се променят бързо, много е важно да се измерва нивото на свободния хлора всеки ден. То трябва да е между 1.5 и 3 мг/л.

Предпазване на хлора от слънчевите лъчи

В началото на всеки сезон може да се наложи добавянето на Стабилизатор на хлора. Слънчевите лъчи могат бързо да унищожат свободния хлор в басейните и хидромасажните вани намиращи се на открито ако не се "стабилизира" водата в тях. Стабилизаторът ще предпази хлора от бързо разграждане под действие на слънчевите лъчи. По същество, той ще направи така, че хлорът, който сте си купили да продължи да действа по-дълго, което ще Ви спести средства в дългосрочен план.

Препоръчителни нива на водните показатели:

рН -7.2 - 7.8
Обща Алкалност - 75 - 120 mg/l
Калциев Твърдост - 200 - 400 mg/l
Свободен Хлор - 1.5 - 3 mg/l

Заключение

С основната информация, представена тук, можете напълно да разберете значението от химична гледна точка на добре балансираната вода. Препоръчваме Ви да отделите необходимото време за да разберете тези фактори, тъй като те ще Ви спестят както време така и средства и ще Ви оставят повече време да се наслаждавате, а не да поддържате водата във Вашия басейн или вана.

http://www.viteh.com/water_main.php

Поносимост между цветята

Цветята, колкото и да са красиви поотделно, не винаги се търпят едно друго.

Розата, карамфилът, орхидеята, лилията, момината сълза трябва да са сами, защото отделят токсични вещества и пречат на останалите.

Пагубно действа на съседите си и жълтата иглика.Розата и люлякът не се обичат по простата причина, че всяка царица иска свободно пространство около себе си.


Карамфилът вехне бързо до розата.


Нарцисът, лалето и фрезията се търпят по между си, но край тях загиват други цветя.


Незабравката и нарцисът, лилията и макът, лалето и незабравката също не бива да са заедно.
Момината сълза не понася чуждо присъствие и повяхва. Тя пък от своя страна потиска виолетката.


Лилията и макът изглеждат красиви едни до друг, но цветчетата им клюмват много скоро.

Съд с ябълки близо до цветя отделя етилен и влияе лошо на цветята.

http://zeleno.bg/bg/articles/103-ponosimost-mejdu-tsvetyata.html