събота, 4 октомври 2008 г.

За градината през Октомври - част 1

През Октомври дворната градина вече видимо посърва, но все още цъфтят цветя, зеленеят зеленчуци, зреят плодовете на късните сортове овошки и лози.

Работата в градината сега придобива малко по-особена важност, защото бързото влошаване на времето налага да не се пропускат слънчевите часове.


В цветната градина есенните грижи са не по-малко и по-маловажни от пролетните, защото чрез тях се създава пъстроцветната хубост на двора през идното лято.
Почвата е освободена от едногодишните растения, трябва да се обработи дълбоко и да се обогати с органични и минерални торове, щом искате тези места през идното лято да радват очите.
Стеблата на многогодишните цветя, които ще зимуват на открито, трябва да се изрежат на десетина сантиметра височина и да се окопаят.
През месеца ще престанат да цъфтят далиите и гладиолите и ще трябва да се извадят клубенолукувиците, за да се съхранят по подходящия начин.


Настъпилият благоприятен срок за засаждане на вечно зелени дървета и храсти, както и за сеитба на тревни семена, продължава и през октомври. В краен случай може и през ноември, но успехът тогава ще е много съмнителен.

В зеленчуковата градина основна грижа си остава прибирането на реколтата, защото не е изключено слана да свърши тази работа вместо вас.
През втората половина на месеца следва да се приберат и кореноплодните зеленчуци /моркови, ряпа, корено видна целина и др./, които не се боят от сланата, но не си заслужава да останат в почвата.


От подобаващи грижи се нуждаят зелето и карфиола, а който иска да има зелен чесън още в ранна пролет, трябва да го сади през октомври - по-рано по по-високите планински места и по-късно в равнината.

В плодовата градина също има реколта за прибиране.Берат се най-късните сортове ябълки и круши, берат се дюли, мушмули, полагат се грижи за правилното съхранение на прибраните плодове.


Благоприятният период за засаждане на ягоди, започнал през септември, продължава и през октомври.
Трябва да се има предвид обаче, че засаждането им през втората половина на месеца е свързано с рискове от измръзване през зимата.
По това време се окопават старите ягоди, като леко се загърлят, започва засаждането на малините.
В края на месеца е добре да се изкопаят дупките за засаждане на дръвчета, защото листопадът скоро ще свърши.
Настъпва и благоприятният момент за вкореняване на резници от касис и други видове френско грозде, а истинското узряло грозде - трябва вече да е обрано и периодично да се следи как протича ферментацията или съхранението му в прясно състояние.



Декоративната градина

В средата на есента повторното мулчиране на почвата няма да и попречи.
Слой свеж мулч, ще способства за натрупването на влага в почвата, а в случай на силни дъждове ще я предпази от размиване.

За мулчиране може да използвате и компост. Важно е да знаете, че ако през пролетта почвата се обогатява само с угнил оборски тор, сега е достатъчно да насипете само тънък слой от все още не угнил компост.
До настъпването на зимата микроорганизмите ще успеят да разложат растителната маса и така да обогатят почвата с полезна органична материя.

Компостният мулч поставяте около дръвчетата на десетина сантиметра от стволовете, тъй като при непосредствен контакт кората може също да започне да загнива.
За мулч може да употребите и диворастящи треви, но те не трябва да съдържат семена. Иначе напролет те ще поникнат и освен очакваната полза, ще донесат и много грижи.

При мулчирането с наситена дървесна кора е добре да прибавите и малко азотен тор, за да стимулирате дейността на микроорганизмите.

При разлагането на подобен вид материя те извличат в по-големи количества азот от почвата, но в случая възможностите им са по-ограничени. Използваният от тях азот впоследствие изцяло се използва от културните растения.

http://gradinata.bg/index.php?article=21

Няма коментари: