събота, 4 октомври 2008 г.

Зазимяване на басейна

Зазимяването на басейна изисква познания за химичните процеси, които се извършват в него, както и за показателите за качествата на водата. Ако не сте сигурни, че можете да го направите сами, най добре е да се посъветвате със специалист.

След приключване на активния сезон е необходимо да се продължи програмата за поддържане на водата в басейна до падането на температурата под 15 градуса. В този момент басейнът трябва да бъде зазимен. Необходимо е да бъде извършено следното:

1. Почистете стените на басейна с четка. Дъното на басейна трябва да бъде добре почистено с помощта на подочистачка като преди да направите това можете да използвате коагулант за да уедрите дребните частици намиращи се във водата, които иначе ще останат там. Дозировката на коагуланта е 100 мл на 10 куб. м вода. Можете да превключите крана на филтъра така, че водата от подочистачката да отива направо в канализацията.

2. Източете басейна до ниво под дъното на скимерите, като предпазна мярка срещу леда, след което затворете крана за скимерите и оставете крана за сифона отворен. В никакъв случай не източвайте басейна нацяло. Пуснете в басейна пластмасови бутилки, в които е сложено известно количество пясък или вода, но така че да не потъват. Бутилките трябва да са достатъчно за да поемат разширението при образуване на леда. За да не се съберат всички бутилки в единия край на басейна е добре да ги завържете за стените на басейна.


3. Коригирайте общата алкалност на водата в границите 80-120 мг/л (ppm):
- За намаляне на общата алкалност с 10 мг/л (ppm) разтваряме 180 г препарат рН- на 10 куб.м вода в кофа с вода (съотношение вода:рН- не по силно от 8:1) и го изсипваме в дълбоката част на басейна при спряла помпа. Не прибавяйте повече от 300 г препарат рН- на 10 куб. м вода при всяко отделно третиране.
- За увеличаване на общата алкалност с 10 мг/л (ppm) разтваряме 160 г препарат за повишаване на алкалността на 10 куб.м вода в кофа с вода и го разсипваме равномерно покрай стените на басейна. Не прибавяйте повече от 300 г от препарата за повишаване на алкалността на 10 куб.м вода при всяко отделно третиране.

4. Коригирайте рН на водата в границите 7,2-7,6:
- За намаляне на рН с 0,1 разтваряме 80 г препарат рН- на 10 куб.м вода в кофа с вода и го разсипваме равномерно покрай стените на басейна. Не прибавяйте повече от 300 г препарат рН- на 10 куб.м вода при всяко отделно третиране.
- За повишаване на рН с 0,1 разтваряме 80 г препарат рН+ на 10 куб.м вода в кофа с вода и го разсипваме равномерно покрай стените на басейна. Не прибавяйте повече от 300 г препарат рН+ на 10 куб.м при всяко отделно третиране.

5. Извършете ударно третиране с 200 г препарат Дихлор или Трихлор на 10 куб.м вода. Нивото на свободния хлор трябва да се повиши до 6 - 10 мг/л (ppm).

6. Разпръснете 300 мл Алгецид на 10 куб.м вода равномерно по водната повърхност. По възможност три месеца по-късно изсипете още 150 мл Алгецид на 10 куб.м вода.7. Филтриращата система е необходимо да работи в продължение на 6 до 8 часа за да се разтворят равномерно препаратите.

8. На следващия ден след Обратна Промивка на пясъчния филтъра в него се изсипва разтвор на Препарат за почистване на филтър. Филтриращата инсталация не работи в продължение на 8-10 часа. След това е необходимо същата да бъде включена на режим “Обратна Промивка”.

9. След като водата е циркулирала достатъчно дълго време за да се разтворят препаратите, можете да източите водата от от помпата, филтъра и нагревателя. Те би следвало да имат по дъното отвори за източване на водата.

10. Ако имате зимно покривало е добре да го сложите за да не влизат листа и други предмети във водата.

Рано на пролет - някъде към края на Февруари или Март, с увеличаването на продължителността на деня, времето се затопля, поради което трябва да наглеждате състоянието на водата. Тъй като количеството на алгецида започва да намалява, може да се наложи да пуснете помпата и да добавите малко хлор или алгецид, което ще е достатъчно за времето докато сте готови да пуснете басейна в експлоатация.

http://www.viteh.com/water_main.php#winterize

Няма коментари: