събота, 24 януари 2009 г.

Как да си направим Дзен - градина

Градините Дзен

Класата на военните започва да придобива все по-голямо влияние през периода Камакура (1185-1333 г.).

Влиянието на Дзен свещеници от Китай също се отразява на жилищното строителство и градинарството. Не било прието военният елит да организира великолепни градински приеми. Аристократите предпочитали да се радват на градините си седейки вкъщи. Градините били проектирани преди всичко за съзерцание. В този период се появили градинари-свещеници ишитатесо (буквално преведено "монаси поставящи скали").
Счита се, че златният век на японската градина настъпва през периода Муромачи (1333-1568 г.).
Тогава се появява нов стил - каресансуи (пресъхнал планински поток), създаден от опитни майстори градинари, наречени сензуи каварамоно (ваятели на планини, потоци и реки). Силно повлияни от дзен будизма, тези градини се характеризират с доведените до крайност абстракции: групи скали представляват планини или водопади, а белият пясък изобразява течаща вода. Стилът на тези градини, които не могат да се видят никъде другаде по света, вероятно е повлиян от китайските гравюри, изобразяващи пейзажи с голи планински върхове и сухи речни корита.


Примери на този стил са скалните градини в храмовете Рьоанджи и Дайтокуджи в Киото. Скалната градина Дайтокуджи се състои само от 15 скали и бял пясък върху равна земя и е типичен пример за равнинна градина. Те пресъздават градински теми, свързани с морето. Езерата са оформени с помощта на камъни, дървета, каменни светилници, водни басейни и кладенци.


Как да си направим сами Дзен градина

Ако не разполагате с достатъчно пространство в градината или не искате да акцентирате до толкова, че да си пресъздадете голяма автентична Дзен - градина ви предлагам следните варианти:

Мини Дзен Градина

Дзен градините могат да се простират, както на стотици метри, така и в миниатюрни сандъчета или саксии, които можете да изработите дори и сами и да поставите в последствие върху бюрото, масичката за кафе или където пожелаете.


Етапи:

1. Колко голяма искате да бъде вашата Дзен Градинка, за да изработите подходящ съд за нея.
Като материал за изработка можете да използвате тънък шперплат, които е лесен за обработка.
Необходими са ви дъно и странични бордове, които да не бъдат по-високи от 5 - 8 см. Важно е градината да изглежда плоска. Няма да правим пясъчник за децата все пак.
Най-лесно съединяването на отделните елементи става с лепило.
След като сте съединили всички части, можете да боядисате, лакирате или облепите с фолио дървото.


Най-елегантно решение е да изберете едноцветно решение без шарки.
Ако не ви се занимава можете да изберете подходящ за целта съд и да си го закупите.

2. Втора стъпка е набавянето на пясък или ситни речни камъчета. Тъй като градинката е в малки размери можете да закупите и пясък за аквариуми от някой зоомагазин.

3. Поставете пясъка в съда, така че той почти да достига до ръба и. Повърхността на пясъка може да е гладка или набраздена на прави или вълнообразни линии по ваш избор.


Ако нямате миниатюрно гребло можете да си изработите такова, използвайки дървени клечки, съединени с естествено лико или канап, а може и да използвате лепило.
В краен случай и гребен може да ви свърши работа.

4. Добавете декоративните акценти.
Те могат да са интересни по форма камъчета и скални късове, покрити с мъх.
Натиснете леко за да потънат частично в пясъка без да развалят вече направените линии. Могат да се използват миниатюрни статуи или каменни фенери в японски стил.


Но не прекалявайте с ефектите и акцентите - идеята на Дзен градината е че тя е място за релаксация и в нея няма нищо излишно.


5. Поставете готовата градинка на подходящо място в дома Ви, по възможност с интересно осветление в близост

Най-хубавото е, че всеки път когато имате желание може да променята из детайли вашата градинка без това да ви струва нито средства, нито много сили.



Дзен Градина в двора

1. Изберете мащабите на бъдещата си градина и определете подходящото за нея място. Каквито и размери да изберете – малка градина в задния двор или цялостно разположение в двора – стъпките са еднакви, като се променят само размерите.


2.Създайте формата, която ще поддържа пясъка или чакъла. Ако възнамерявате да правите голяма дзен – градина, използвайте дървесина с размери 2х4 (това е в инчове – около 5х10 см.), а ако градината ще е малка, сглобете от дървесина неголяма рамка с желаните размери.

3. Монтирайте с гвоздеи/ винтове/ лепило отделните части, за да оформите рамката. Накрая можете да я боядисате, лакирате или украсите по Ваш вкус.

4.Поставете ограничител за растенията – например найлон под чакъла, за да не прорастват те измежду пясъка/чакъла. Това трябва да стане още преди да сте монтирали на място рамката. Това е особено важно, тъй като голяма част от чара на дзен – градините се крие именно в тяхната чистота и минимализъм. Затова трябва да държите надалеч бурените.

5. Напълнете формата догоре с пясък/ чакъл и го разпределете равномерно навсякъде из нея.

6. Поставете в градината избраните декорации, създавайки тематично разположение. Използвайте стари камъни с мъх по тях, с интересни цветове и форми, и всички онези природни късчета, които създават у Вас усещането за хармония.


Разположете ги несиметрично като избягвате центъра. Добре би било да заровите камъните наполовина в пясъка/ чакъла, за да се слеят те по-добре с цялостната среда. Като цяло дзен – градините съдържат само естествени елементи – дърво, камък и растителност, но Вие можете да проявите въображение и да добавите нещо различно, създавайки дзен – градина със свой собствен стил. Не правете обаче грешката да претрупвате градината, защото нейният основен замисъл е да бъде не сложна и изчистена.


7. Според специалистите е добре преди да използвате градината да се посъветвате със специалист по фън шуй, защото с него са свързани както принципите на дзен, така и Вашата карма. Той ще Ви посъветва как да балансирате дзен - градината така, че да бъде в хармония с Вашите нужди.

8. С помощта на греблото създайте специфичните за тези градини щрихи по повърхността на пясъка/ чакъла, които всъщност са символ и пресъздаване на движението на водата.

Съвети:

* Запасете се с достатъчно пясък/ чакъл, за да запълните формата си на дебелина поне 5см. Ако пластът е твърде плитък, ще изглежда грозно, след като се обработи с греблото.

* Опитайте се да запазите своята дзен – градина чиста откъм претрупване, бурени и парчета дървесина, или пък листа, случайно попаднали чрез вятъра.


* Можете да помислите върху въпроса за поставянето на подходящо за целта осветлени – с огън или електричество. Цветните крушки ще добавят особен чар на градината, особено през нощта.

* Не се бойте да сменяте шарките и декорациите в своята градина – тя е адаптивна и се променя заедно с Вас самите.

* Не забравяйте, че дзен – градината не е нужно да бъде правоъгълна или симетрична – важното е да бъде приятна и хармонична лично за Вас.

* Не е препоръчителен контактът с градината на животни и малки деца, затова помислете добре за местоположението й още преди да я направите.

* Бурените могат бързо да съсипят дзен – градината, затова се грижете за проблема редовно.


http://www.bg.emb-japan.go.jp/bg/japan_info/gardens/dzen_gardens/index.html

http://www.sgrada.com/article_5312.html
http://www.comfort.bg/bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/view/399.html