сряда, 21 май 2008 г.

Ратанов дом

На пазара се предлага изключително разнообразие от ратанови изделия за дома и градината.
Можете да си направите изключителен кът в ратанов стил.
Като започнем от гарнитура за терасата или градината, които се предлагат в различни разцветки и модели, а също така са и доста удобна и стилна мебел.Можете да си вземете и маси от ратан. Като ратана се предлага в съчетание със стъкло или масата може да е изработена и само от ратан.
Ратанови столове и табуретки - които също се предлагат в различни цветове и модели. Можете да избирате от много разнообразен асортимент.
Предлагат се прекрасни столове стил шезлонг:Скринове за градината или за спалнята:
Вази и фруктиери:
Този вид стелаж за плодове и зеленчуци:
Според мен би бил подходящ за използване както за поставяне на плодове и зеленчуци, така и за цветарник.
И като споменахме цветята, не можем да подминем и ратановите саксии:Предлагат се на пазара и много още артикули от ратан. Свещници, спални, кошове за пране, поставка за вестници и списания, подноси и много още...

http://vael.911.bg/a2/firm.asp?id=5678

Фонтанът

Фонтанът в градината. Днес съществуват многобройни негови разновидности. Като се започне от малки декоративни фонтанчета за бюрото в офиса и се стигне до огромните гейзери в езера.

Това е великолепен елемент в оформянето на едно пространство и си струва да се замислим дали имаме възможността и условията да си го позволим.

Фонтанът в езерото раздвижва водата и я обогатява с кислород, а това е чудесно за рибки и повечето растения.
За рибки трябва хубаво да се замислите, защото ако има много котки и птици в района в които живеете рибките ви може и да не оцелеят дълго в езерцето.
Трябва да се знае обаче, че имаме ли и водни лилии, тях вече не можем да ги съчетаем тъй като тези прекрасни водни растения предпочитат спокойните води и само там могат да предлагат красотата си.

Ценно е да разгледаме, какво се предлага на пазара, тъй като изборът наистина вече е голям и всеки ще може да има най-доброто за себе си. Възможно е да се закупят цели комплекти с декоративни форми или басейни включващи съответно помпа и различни видове струйници. От своя страна пък сруйниците могат да се нагласят в най-разнообразни форми.

Навлизат много ефектните фонтани, които изливат водите си не в басейн с вода, а върху декоративно подредени камъчета. Това всъщност е едно хитроумно събиране на водата, която се прецежда, между камъните в специален контейнер, в който е разположена и помпата за фонтана.


Където и да бъде поставен един фонтан, той винаги ще е акцент сред заобикалящата го среда. Важно е да решите какъв фонтан ще желаете, да съобразите размерите и пропорциите му спрямо мястото, където ще бъде разположен. Да обмислите въздействието му. Нека е достатъчно голям, за да се забелязва и достатъчно малък, за да се приюти в даденото му пространство.



http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=262

Планиране на растителността около водения кът в градината

Секрети за добро планиране на растителността около водения кът в градината
Вече има технически решения, които макар и скъпи, позволяват на любителите на водната прохлада да я имат в своя двор. И ако за изграждането на водна каскада, басейн или мъничко езерце е нужна специализирана помощ, то изборът на растителност е въпрос на вътрешно усещане. През декември работа в градината няма кой знае колко, затова е добре бъдещите притежатели на водни кътове да планират внимателно какви по вид растения ще засадят в близост до тях. Ето няколко професионални съвета:

1. При оформянето на пейзажа съществува едно просто правило, което винаги трябва да се взема предвид: колкото повече цветове се използват, толкова по-трудно е да се постигне хармония. Колкото повече нови цветове въвеждате, толкова по-трудно му е на окото да ги различава. Те започват все повече да се смесват, докато най-накрая започвате да забелязвате само кафявото...

2. При комбинирането на различни видове растителност около водните площи, използването на растения със синкави листа подчертава зеления цвят на останалите растения. Затова е много ефектно да използваме синкавите нюанси, ако искаме да подчертаем някои растения в съседство, които са или с интересна форма, или с интересна структура на листата.

Идея - до езерцето, в което плуват няколко водни лилии с наситен зелен цвят на листата, сребристо зеленият цвят на върбата създава възхитително съчетание на тоновете.

3. Не бива да се поддавате на изкушението да разположите басейна точно в средата на двора. За да не се затормозва придвижването из двора и за да не се затруднява поддържането му, често се избягва засаждането на растения твърде близо до басейна. Тъй като е необходимо те да могат лесно да се преместят при нужда, най-доброто разрешение са големите саксии и гърнета. Те безпроблемно ще осигурят пищна зеленина и ярки багри съвсем близо до водната прохлада.

http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=328&catid=76

Северният двор

Ако градината ви е със северно изложение, не се притесняваите има озеленяване и за вашия терен. На този терен успешно се отглеждат храсти, цветя и лиани.Има цветя и храсти, които не предпочитат слънцето, а сянката.

Момината сълза (Convallaria majalis) - напролет ще я срещнем на сянка под някое дърво или зид. Белите уханни цветове, подобни на звънчета, са много обичани и търсени за рязан цвят всяка пролет. За да я има в северния двор, трябва да се извадят в саксии коренища от момина сълза. Те са два вида. Едните са тъпи и дебели, а другите - тънки и заострени. Важни са дебелите, защото те дават начало на цветните пъпки. Тънките и заострени са листни. През декември и януари саксиите се внасят на топло в помещения. Поливките с вода зачестяват и се прибавя оборски тор. Рано напролет се пренасят и засаждат в северния двор да красят на сянка.
Предпочитана за северния двор е хортензията. За нея не бива да се забравя, че обича влагата и честите поливки й се отрязват много благотворно.

Чимширът (Buxus sempervirens) също е много подходящ за северен двор. Макар и бавно растящ храст, той се формира с ножица. При него има едно условие, което задължително трябва да се спазва, а то е въздушната влага, без която не може. Към почвите не е взискателен. Може да са бедни, каменисти, песъчливи, дори издържа на заблатените, но без въздушна влага посърва и загива.Друга прелест за северния двор са стелещите се хвойни, които се делят на ниски, средни и високи.
Стелещата се хвойна - (Juniperus sabina) отлично покрива оголени площи. Успеем ли да си я закупим от декоративен разсадник, този вечнозелен храст ще унищожи много бързо излишните бурени и ще разчисти терена от нежелана растителност. Стелещата се хвойна обхваща пространствата на ширина в диаметър, а не на височина.

Чимширът и стелещата се хвойна се размножават вегетативно, но само със зелени резници, които се събират в края на юни до средата на юли.

Много подходящ за северен двор е тисът (Taxus baccata). Той е вечнозелен и е незаменим за жива ограда. Живее дълго - над 1000 години, но расте много бавно. Обича влагоемните почви. Развива гъста красива корона и здрава коренова система. Започва да дава плодове от 20-ата си годишнина.
Вечнозелените листа са игловидни и наситено зелени. Те са разположени срещуположно на клонките. Всички части на тиса обаче са отровни, с изключение на обвивката на семената. Съдържанието на алкалоида таксин го прави полезен и не вреди на околните храсти и дървета. Когато служи за жива ограда, е добре да се разполага шахматно на ивици с 40 см ширина на дупките за засаждане и дълбочина 50 см.

http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=333&catid=76