сряда, 21 май 2008 г.

Планиране на растителността около водения кът в градината

Секрети за добро планиране на растителността около водения кът в градината
Вече има технически решения, които макар и скъпи, позволяват на любителите на водната прохлада да я имат в своя двор. И ако за изграждането на водна каскада, басейн или мъничко езерце е нужна специализирана помощ, то изборът на растителност е въпрос на вътрешно усещане. През декември работа в градината няма кой знае колко, затова е добре бъдещите притежатели на водни кътове да планират внимателно какви по вид растения ще засадят в близост до тях. Ето няколко професионални съвета:

1. При оформянето на пейзажа съществува едно просто правило, което винаги трябва да се взема предвид: колкото повече цветове се използват, толкова по-трудно е да се постигне хармония. Колкото повече нови цветове въвеждате, толкова по-трудно му е на окото да ги различава. Те започват все повече да се смесват, докато най-накрая започвате да забелязвате само кафявото...

2. При комбинирането на различни видове растителност около водните площи, използването на растения със синкави листа подчертава зеления цвят на останалите растения. Затова е много ефектно да използваме синкавите нюанси, ако искаме да подчертаем някои растения в съседство, които са или с интересна форма, или с интересна структура на листата.

Идея - до езерцето, в което плуват няколко водни лилии с наситен зелен цвят на листата, сребристо зеленият цвят на върбата създава възхитително съчетание на тоновете.

3. Не бива да се поддавате на изкушението да разположите басейна точно в средата на двора. За да не се затормозва придвижването из двора и за да не се затруднява поддържането му, често се избягва засаждането на растения твърде близо до басейна. Тъй като е необходимо те да могат лесно да се преместят при нужда, най-доброто разрешение са големите саксии и гърнета. Те безпроблемно ще осигурят пищна зеленина и ярки багри съвсем близо до водната прохлада.

http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=328&catid=76

Няма коментари: