неделя, 14 септември 2008 г.

Зимна грижа за луковиците

Далии, кала, гладиоли. Не е необходимо да се сбогувате с тези доставящи истинска наслада многогодишни цветя, само защото сезона на растежа е почти отминал. Лесно е да зазимите тези и други видове чувствителни на студ многогодишни растения, които растат от луковици и грудки.

Как да го направите?
Голяма част от по-нежните растения трябва да се внесат на закрито, преди първото голямо застудяване. В по-северните райони това е времето от средата на септември до октомври. Вслушвайте се в прогнозата за времето. За убийствения за вашите растения студ ще ви подскажат и листата на дърветата – те ще омекнат и ще почернеят.
За каната и бегонията с грудки, които отглеждате в сандъчета, процедурата е лесна.Те могат да бъдат складирани по този начин през цялата зима. Единственото, което трябва да направите, преди да ги внесете вътре, е да ги проверите за вредители или някаква болест. Когато листата им опадат, отрежете и стеблата до нивото на почвата. Поставете сандъчетата в сухо и проветриво място.

Грижите за цветята в градината започнете като ги орежете и те останат на няколко сантиметра над почвата. После с права лопата внимателно разровите почвата около всяко растение. Копайте достатъчно надълбоко, за да изкарате луковиците отгоре, но внимавайте да не ги нараните, тъй като това може да доведе до инфекция на растението.
Ако въпреки всичко сте наранили луковиците или грудките на растението, оставете ги на сухо, за да може да се образува коричка на мястото на нараняването, преди да ги складирате окончателно.

Оставете луковиците на открито за няколко дни, преди да ги складирате. Внимателно изчеткайте пръстта, тъй като тя би могла да бъде убежище за редица заболявания. Използвайте четка, но не прекалявайте със силата. Разпръснете луковиците на вестници или някакъв поднос и оставете на сухо и топло място.
По-късно ги прехвърлете в хартиен плик. Поставете в него парче леко намокрен торфен мъх, за да не изсъхнат съвсем. Не препълвайте плика, за да могат растенията да дишат.
Не използвайте найлонови пликове. Вътре ще се акумулира влага, и ще се развие плесен. Добър вариант е да използвате найлонов плик с дупки, в които се продават по принцип луковиците. Така няма да е необходимо да добавяте мъх.

Опишете растенията в пликовете, и ги складирайте на хладно и тъмно място, за през зимата. Идеално място са гаража или мазето, само там температурите да не падат прекалено.
Периодично ги проверявайте и намокряйте мъха, когато видите, че повечето луковици са се сбръчкали. Изхвърлете всички, които имат някакви белези на гниене – меки места или плесен.
Напролет внимателно отстранете всяка останала пръст по луковиците. Засадете според инструкциите. Следвайте тези инструкции всяка година, за да запазите любимите си нежни летни растения.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=52

Есенни красавици в градината

Есента е цветна палитра, истинска наслада за окото и душата.

Сред храстите Euonymus alatus сякаш “гори” и със сигурност ражда възможно най – ярко червените листа. Най – добре е да бъде засаден на открито, слънчево място, за най – оптимален цъфтеж и ефект. Храстът ражда алени на цвят, подобни на капсула плодове, които имат оранжев център и са странно незабележими сред ярките листа. Изисква минимални грижи и може успешно да се използва като естествен плет.

Хортензията с нейните огромни листа, грее на талази и изглежда като есенен тапет. Истинска наслада за окото са нейните подобни на хартия, с цвят на стара дантела цветчета, на фона на червените и листа.

Калината пък (малко дърво или силно разклонен храст) създава поразителна есенна картина благодарение на ярките си листа и блестящи синьо – черни плодчета.

Трудно обаче може да се открият по – ярки цветове, от тези на зреещите през есента плодни дръвчета. Помислете си само за зрелите ябълки по клоните.

Топлата есенна картина се допълва с характерните за този сезон декоративно цъфтящи. Сред тях най – красива може би е Lobelia cardinalis.
Салвията
пък е късно цъфтяща билка, със заострени алени цветове, заобиколени от сиво-зелени листа.
Типични есенни цветя са далиите. Те продължават да цъфтят красиво до първите студове.

По това време на годината космосът (Cosmos atrosanguineus) е също много атрактивен. Той има кадифени цветове в тъмно червено, които контрастират на сребристите листа.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=181

Зимна грижа за стайните цветя

През зимата всеки оценява стойността на стайните цветя. Те внасят живот, цвят и аромат във всеки дом. Ако сте си купили растение, което цъфти през зимата, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за неговите нужди през зимните месеци.

По–слабата светлина през кратките зимни дни забавя по естествен начин растежа на стайните растения, поради което те не се нуждаят от много храна за фотосинтеза. През зимните месеци прекратете наторяването и ограничете поливането.

Излишната вода изпълва въздуха в почвата, като лишава корените от кислорода, от който имат нужда, за да се развиват добре. Така корените лесно загниват. За поливането се доверете на пипане, а не поливайте “по график”. Горният слой на почвата (около 2- 2,5 см.) в саксията или сандъчето трябва да изсъхне напълно. Добре е обаче често да пръскате зелената част на растенията, тъй като през зимните месеци в повечето жилища въздухът е изключително сух и влагата от растенията бързо се изпарява.

Торене-Правилото за поливането важи и тук. За цъфтящите растения използвайте 1/2 от количеството, което ползвате през останалото време на годината, а за декоративно листните – 1/4. Излишната тор прави растенията слаби и източени.

Добре е в помещението да поддържате температура на въздуха между 7 и 12 градуса.

Помислете къде в дома си да преместите растенията, така че те да получават възможно най–много светлина. Най–доброто място са южни или източни прозорци. Дръжте растенията далече от течение и отоплителни уреди. В противен случай листата ще започнат да пожълтяват и да падат.

Циклама
Цикламата цъфти в продължение на близо 8 седмици. Идеалното място за нея е южен прозорец. За да е здрава и да цъфти, максималната температура не бива да се качва над 15 градуса, а минималната трябва да е 4. В стаята обаче не бива да става течение. Поливайте от долу, сипвайте по малко вода в чинийката.Азалия
Азалията цъфти 10 седмици. Подходящ е източен,западен или северен прозорец. Температурата трябва да е постоянно около 15 градуса. Помещението трябва да е с висока влажност на въздуха. Затова трябва да поставите саксията върху поднос с вода.

Важно за отглеждането на азалията (рододендрон) е, че тя не обича варовита вода. Можете да я поливате с дъждовна вода, или пък да добавите в съда с водата, която ще използвате,едно пакетче чай, около 24 часа преди поливането. Другият важен момент е начинът, по който трябва да се полива азалията. На практика цялата почва е обримчена с корени, и водата често стои на повърхността, вместо да попие. Затова, саксията с азалията трябва да се постави в леген с вода и да се остави водата да попие добре в цялата саксия.

Коледен кактус
Коледния кактус цъфти 12 седмици. Темературата трябва да е между 23 и 10 градуса. Идеалната обаче е 15 градуса. Коледният кактус обича светлата позиция (на източен или северен прозорец през зимата), но трябва да е далече от пряка слънчева светлина. Докато цъфти листата трябва редовно да се пръскат. Избягвайте поливане с варовита вода.
Когато образува цветни пъпки, растението не бива да се мести.
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=204

Есенно градинарство

Изберете някой топъл и сух ден в началото на есента, за да подготвите пролетната си градинка.

Сега е моментът, в който трябва да засадите цъфтящите през пролетта цветя, за да се радвате на истински цветен килим. Дори и малките луковици могат да създадат една пищна картина, когато най – малко очаквате.

Минзухарите (Crocus) първи цъфтят, дори още снегът да не се е стопил напълно.Хионодоксата (Chionodoxa) добавя деликатен нюанс в градината с нейните нежни пастелни цветове. Както и на минзухара, цъфтежът и почва още през февруари. Тя се умножава по естествен начин всяка година и ефектът и се увеличава многократно.

Няма да сбъркате, ако изберете ситни цветя върху по – голяма площ, така че да се образува нещо като “цветно петно”. Добре е да не поставяте обаче луковиците в права линия или пък на прекалено голямо разстояние една от друга. Нормалното разстояние е 15 см.от всички страни на луковицата. Поставете луковиците на дълбочина някъде 8 – 10 см. Подходящото време е след дъжд или след като сте поливали, така че почвата ще се разравя лесно.

Друг вариант да създадете едно “море от цвят” за пролетта е, да засадите луковиците, например на синчеца (Scilla sibirica), под широколистни храсти, в началото на есенния сезон, преди листата им да са опадали.

Друго “ранобудно цвете”, подходящо за пролетната градина е пушкинията (Pushkinia scilloides). Цветовете са синкави, с нежна синя лента, която върви по дължината на венчелистчетата и. Цъфти през март и април. Тя също се разпростира сама всяка година и създава цветни “петна”, които са впечатляваща гледка за дълго време.

Тези пролетни цветя прецъфтят – края на март, началото на април. Добре е да не бързате да изрязвате зелената им част. Ако поддържате зелена трева, при косенето я оставете на височина около 7 – 9 см, така че да запазите по – голямата част от листата на пролетните красавици.Трябва да се изчака докато те пожълтеят или потъмнеят, за да се даде време на растението да натрупа хранителни резерви за обилния цъфтеж идната пролет.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=175

Зазимяване на градината

Добрата подготовка на градината за зимата е сигурна гаранция за добра реколта през следващия сезон

Някои хора смятат, че когато времето започне да захладнява и листата на дърветата да падат, е време да захвърлят градинските инструменти и да чакат пролетта, за да започнат отново работа в градината.

Добрата подготовка на градината за зимата е сигурна гаранция за добра реколта през следващия сезон. Всъщност основните задачи могат да се свършат само за ден - два. Веднага, след като нощните температури се задържат под 7 градуса няколко дни поред, можете да започнете със зазимяване на вашата градина.

Сега е времето да направите равносметка - кои градински растения са се развивали добре през изминалата година, и кои - не. Есента е добър момент да решите, кои от тях да запазите за следващата година и какви нови растения да завъдите. За да бъде градината ви здрава и красива, изберете издръжливи за засаждане в този момент видове, които да устоят на неблагоприятните зимни условия. Подходящи са рудбекията (Китайско слънце), астрата, японската анемона, брюкселско зеле и т.н.

Най-общо казано подготвянето на градината за зимата се състои в нейното почистване и покриване.

Не забравяйте на първо място да се погрижите за ценните домашни растения, които през лятото са били изнесени в градината. Повечето от тях произхождат от тропически райони, поради което първото по-сериозно понижаване на нощните температури може да бъде фатално за тях. Някои от тях вероятно се нуждаят от почистване - проверете ги за вредители и болести, окастрете ги, ако е необходимо или ги пресадете, ако са надрасли саксиите си.

След като ги приберете у дома, можете да очаквате известно окапване на листата или покафеняване по краищата. Това е естествена реакция на растението срещу по-малкото количество светлина, което получава и разликата във влажността на въздуха.

Сега е моментът да извадите от земята луковиците и грудките на гладиолите, далиите, бегониите и т.н. за следващия сезон. Изкопайте ги внимателно, като пощадите всяка новообразувана издънка, без да засягате листата (зеленината).

Поставете луковиците на закрито, проветриво място, където да изсъхнат за около 2 - 3 седмици. Можете да орежете листата и стеблата с остър нож, близо до мястото, където излизат от луковицата. Що се отнася до бегониите, оставете стеблата им сами да се откършат от луковицата, след като са изсъхнали достатъчно.

Луковиците ще презимуват без проблем на тъмно и хладно място, при температура около 7 - 10 градуса. За целта ги поставете в торфен мъх или подобен материал. Препоръчително е да напръскате луковиците с фунгицид и инсектицид, за да предотвратите развитието на гъбички или вредители за целия зимен сезон.

Докато почвата не е стегнала още, най-късно до началото на ноември, трябва да приключите със засаждането на цъфтящите през пролетта луковични цветя (ириси, нарциси, фрезии). Лалетата могат да изчакат до януари. В дупката, в която ще поставите луковиците, задължително сложете малко животинска тор.

Есенните грижи за тревните площи ще дадат максимален резултат следващия растежен сезон. В началото на октомври (а най-добре още в края на септември) напръскайте тревата с хербицид, за да предотвратите масовото развитие на плевели. Почвата задължително трябва да се аерира, ако е твърде сбита или сплъстена, след което трябва да се подхрани с подходяща, разтворима във вода тор, богата на азот, за по-добър растеж на тревния чим. Можете да продължите да косите тревата, но с наближаването на зимата е добре да намалите височината, така че снегът да завари тревата максимум 3 - 5 см. висока.

Специално внимание отделете на розите. Продължете да ги поливате регулярно. Почистете храстите от пожълтели или изсъхнали листа. Проверете внимателно за наличието на някакво заболяване или паразити - черни петна, брашнеста мана, ръжда и т.н. Изчистете плевелите, ако има такива. Добре е да окастрите стеблата до около 30 см. Задължително направете опора за растението. Оформете обръч, подобен на яката на пиле. Използвайте бамбукови стебла и дълга тел, за да оформите цилиндрично заграждение около храста. Натрупайте градинска почва около храста, така че купчината да покрие 30 см. от растението. След като почвата замръзне, я покрийте със слой от слама, листа или друг вид лека тор. Следващата пролет ще трябва да отстраните защитата от растението, преди да са пробили пъпките. Просто махнете теленото ограждение, почвата и листата.

Ако в градината имате декоративно езерце, задължително го пресушете, преди водата в него да е замръзнала и да ви е навлякла неприятности. Ако имате водни лилии, можете да ги съхраните в мазето, при температура не повече от 10 градуса и заровени в пясък, за да не изсъхват техните корени и ризоми.

Направете основно есенно почистване и в градината. Всеки паднал на земята клон или счупена саксия е потенциално място за презимуване на всякакви насекоми, плужеци или гъбички, които често създават проблеми.

Изчистете градината от мъртвите едногодишни растения и зеленчуци. Можете да ги ползвате за естествен тор, освен ако не са пълни със семена. Особено важно е да отстраните падналите листа от розовите храсти. Чрез тях лесно се завъждат инфекции и гъбички по здравите растения. След първите слани и студове, извадете от градината всички изсъхнали или почернели едногодишни растения - цинии, петунии, невен и т.н. Проверете старателно и многогодишните - ако листата или стеблата на някое от тях е засегнато от инфекция или вредители, за да избегнете по-големи проблеми през пролетта, незабавно ги унищожете (божури, лилиуми и др.).

Проверете градината обстойно за охлюви и плужеци и ако има нужда, купете някакъв специален препарат.

Другата основна задача след санирането на градината е нейното покриване. Натрупайте слама и борови иглички около леглата на многогодишните храсти и цветя. Така ще защитите техните корени и ще намалите неблагоприятното влияние върху растенията на всяка рязка промяна на времето.

Същото направете и с новозасадените в градината луковични. Непременно ги покрийте с клонки от вечнозелени храсти, за да укрепите пръстта около тях. В противен случай има опасност, особено за по-малките луковици, засадени на плитко в почвата да изскочат на повърхността.

Погрижете се и за младите дръвчета (ябълки, явор). Увийте стеблата им с желязна мрежа, за да ги предпазите от гризачи.

Зеленчуковата градина също се нуждае от есенни грижи, които да я подготвят за зимата. Обърнете почвата. Добре е да оставите лехите и пространството около дръвчетата открити и чисти, без плевели и натрупана слама, за да може земята да диша и да е подготвена за пролетния сезон. По възможност наторете с органична тор или торфен мъх.

Преди да приберете градинските инструменти, задължително ги дезинфекцирайте, като ги облеете с разтвор от част белина и 3 части вода, подсушетет ги внимателно и ги намажете с масло.

zadoma.com

http://home.pop.bg/article33607.html