неделя, 14 септември 2008 г.

Зазимяване на градината

Добрата подготовка на градината за зимата е сигурна гаранция за добра реколта през следващия сезон

Някои хора смятат, че когато времето започне да захладнява и листата на дърветата да падат, е време да захвърлят градинските инструменти и да чакат пролетта, за да започнат отново работа в градината.

Добрата подготовка на градината за зимата е сигурна гаранция за добра реколта през следващия сезон. Всъщност основните задачи могат да се свършат само за ден - два. Веднага, след като нощните температури се задържат под 7 градуса няколко дни поред, можете да започнете със зазимяване на вашата градина.

Сега е времето да направите равносметка - кои градински растения са се развивали добре през изминалата година, и кои - не. Есента е добър момент да решите, кои от тях да запазите за следващата година и какви нови растения да завъдите. За да бъде градината ви здрава и красива, изберете издръжливи за засаждане в този момент видове, които да устоят на неблагоприятните зимни условия. Подходящи са рудбекията (Китайско слънце), астрата, японската анемона, брюкселско зеле и т.н.

Най-общо казано подготвянето на градината за зимата се състои в нейното почистване и покриване.

Не забравяйте на първо място да се погрижите за ценните домашни растения, които през лятото са били изнесени в градината. Повечето от тях произхождат от тропически райони, поради което първото по-сериозно понижаване на нощните температури може да бъде фатално за тях. Някои от тях вероятно се нуждаят от почистване - проверете ги за вредители и болести, окастрете ги, ако е необходимо или ги пресадете, ако са надрасли саксиите си.

След като ги приберете у дома, можете да очаквате известно окапване на листата или покафеняване по краищата. Това е естествена реакция на растението срещу по-малкото количество светлина, което получава и разликата във влажността на въздуха.

Сега е моментът да извадите от земята луковиците и грудките на гладиолите, далиите, бегониите и т.н. за следващия сезон. Изкопайте ги внимателно, като пощадите всяка новообразувана издънка, без да засягате листата (зеленината).

Поставете луковиците на закрито, проветриво място, където да изсъхнат за около 2 - 3 седмици. Можете да орежете листата и стеблата с остър нож, близо до мястото, където излизат от луковицата. Що се отнася до бегониите, оставете стеблата им сами да се откършат от луковицата, след като са изсъхнали достатъчно.

Луковиците ще презимуват без проблем на тъмно и хладно място, при температура около 7 - 10 градуса. За целта ги поставете в торфен мъх или подобен материал. Препоръчително е да напръскате луковиците с фунгицид и инсектицид, за да предотвратите развитието на гъбички или вредители за целия зимен сезон.

Докато почвата не е стегнала още, най-късно до началото на ноември, трябва да приключите със засаждането на цъфтящите през пролетта луковични цветя (ириси, нарциси, фрезии). Лалетата могат да изчакат до януари. В дупката, в която ще поставите луковиците, задължително сложете малко животинска тор.

Есенните грижи за тревните площи ще дадат максимален резултат следващия растежен сезон. В началото на октомври (а най-добре още в края на септември) напръскайте тревата с хербицид, за да предотвратите масовото развитие на плевели. Почвата задължително трябва да се аерира, ако е твърде сбита или сплъстена, след което трябва да се подхрани с подходяща, разтворима във вода тор, богата на азот, за по-добър растеж на тревния чим. Можете да продължите да косите тревата, но с наближаването на зимата е добре да намалите височината, така че снегът да завари тревата максимум 3 - 5 см. висока.

Специално внимание отделете на розите. Продължете да ги поливате регулярно. Почистете храстите от пожълтели или изсъхнали листа. Проверете внимателно за наличието на някакво заболяване или паразити - черни петна, брашнеста мана, ръжда и т.н. Изчистете плевелите, ако има такива. Добре е да окастрите стеблата до около 30 см. Задължително направете опора за растението. Оформете обръч, подобен на яката на пиле. Използвайте бамбукови стебла и дълга тел, за да оформите цилиндрично заграждение около храста. Натрупайте градинска почва около храста, така че купчината да покрие 30 см. от растението. След като почвата замръзне, я покрийте със слой от слама, листа или друг вид лека тор. Следващата пролет ще трябва да отстраните защитата от растението, преди да са пробили пъпките. Просто махнете теленото ограждение, почвата и листата.

Ако в градината имате декоративно езерце, задължително го пресушете, преди водата в него да е замръзнала и да ви е навлякла неприятности. Ако имате водни лилии, можете да ги съхраните в мазето, при температура не повече от 10 градуса и заровени в пясък, за да не изсъхват техните корени и ризоми.

Направете основно есенно почистване и в градината. Всеки паднал на земята клон или счупена саксия е потенциално място за презимуване на всякакви насекоми, плужеци или гъбички, които често създават проблеми.

Изчистете градината от мъртвите едногодишни растения и зеленчуци. Можете да ги ползвате за естествен тор, освен ако не са пълни със семена. Особено важно е да отстраните падналите листа от розовите храсти. Чрез тях лесно се завъждат инфекции и гъбички по здравите растения. След първите слани и студове, извадете от градината всички изсъхнали или почернели едногодишни растения - цинии, петунии, невен и т.н. Проверете старателно и многогодишните - ако листата или стеблата на някое от тях е засегнато от инфекция или вредители, за да избегнете по-големи проблеми през пролетта, незабавно ги унищожете (божури, лилиуми и др.).

Проверете градината обстойно за охлюви и плужеци и ако има нужда, купете някакъв специален препарат.

Другата основна задача след санирането на градината е нейното покриване. Натрупайте слама и борови иглички около леглата на многогодишните храсти и цветя. Така ще защитите техните корени и ще намалите неблагоприятното влияние върху растенията на всяка рязка промяна на времето.

Същото направете и с новозасадените в градината луковични. Непременно ги покрийте с клонки от вечнозелени храсти, за да укрепите пръстта около тях. В противен случай има опасност, особено за по-малките луковици, засадени на плитко в почвата да изскочат на повърхността.

Погрижете се и за младите дръвчета (ябълки, явор). Увийте стеблата им с желязна мрежа, за да ги предпазите от гризачи.

Зеленчуковата градина също се нуждае от есенни грижи, които да я подготвят за зимата. Обърнете почвата. Добре е да оставите лехите и пространството около дръвчетата открити и чисти, без плевели и натрупана слама, за да може земята да диша и да е подготвена за пролетния сезон. По възможност наторете с органична тор или торфен мъх.

Преди да приберете градинските инструменти, задължително ги дезинфекцирайте, като ги облеете с разтвор от част белина и 3 части вода, подсушетет ги внимателно и ги намажете с масло.

zadoma.com

http://home.pop.bg/article33607.html

Няма коментари: