неделя, 14 септември 2008 г.

Зимна грижа за стайните цветя

През зимата всеки оценява стойността на стайните цветя. Те внасят живот, цвят и аромат във всеки дом. Ако сте си купили растение, което цъфти през зимата, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за неговите нужди през зимните месеци.

По–слабата светлина през кратките зимни дни забавя по естествен начин растежа на стайните растения, поради което те не се нуждаят от много храна за фотосинтеза. През зимните месеци прекратете наторяването и ограничете поливането.

Излишната вода изпълва въздуха в почвата, като лишава корените от кислорода, от който имат нужда, за да се развиват добре. Така корените лесно загниват. За поливането се доверете на пипане, а не поливайте “по график”. Горният слой на почвата (около 2- 2,5 см.) в саксията или сандъчето трябва да изсъхне напълно. Добре е обаче често да пръскате зелената част на растенията, тъй като през зимните месеци в повечето жилища въздухът е изключително сух и влагата от растенията бързо се изпарява.

Торене-Правилото за поливането важи и тук. За цъфтящите растения използвайте 1/2 от количеството, което ползвате през останалото време на годината, а за декоративно листните – 1/4. Излишната тор прави растенията слаби и източени.

Добре е в помещението да поддържате температура на въздуха между 7 и 12 градуса.

Помислете къде в дома си да преместите растенията, така че те да получават възможно най–много светлина. Най–доброто място са южни или източни прозорци. Дръжте растенията далече от течение и отоплителни уреди. В противен случай листата ще започнат да пожълтяват и да падат.

Циклама
Цикламата цъфти в продължение на близо 8 седмици. Идеалното място за нея е южен прозорец. За да е здрава и да цъфти, максималната температура не бива да се качва над 15 градуса, а минималната трябва да е 4. В стаята обаче не бива да става течение. Поливайте от долу, сипвайте по малко вода в чинийката.Азалия
Азалията цъфти 10 седмици. Подходящ е източен,западен или северен прозорец. Температурата трябва да е постоянно около 15 градуса. Помещението трябва да е с висока влажност на въздуха. Затова трябва да поставите саксията върху поднос с вода.

Важно за отглеждането на азалията (рододендрон) е, че тя не обича варовита вода. Можете да я поливате с дъждовна вода, или пък да добавите в съда с водата, която ще използвате,едно пакетче чай, около 24 часа преди поливането. Другият важен момент е начинът, по който трябва да се полива азалията. На практика цялата почва е обримчена с корени, и водата често стои на повърхността, вместо да попие. Затова, саксията с азалията трябва да се постави в леген с вода и да се остави водата да попие добре в цялата саксия.

Коледен кактус
Коледния кактус цъфти 12 седмици. Темературата трябва да е между 23 и 10 градуса. Идеалната обаче е 15 градуса. Коледният кактус обича светлата позиция (на източен или северен прозорец през зимата), но трябва да е далече от пряка слънчева светлина. Докато цъфти листата трябва редовно да се пръскат. Избягвайте поливане с варовита вода.
Когато образува цветни пъпки, растението не бива да се мести.
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=204

Няма коментари: