неделя, 14 септември 2008 г.

Есенни красавици в градината

Есента е цветна палитра, истинска наслада за окото и душата.

Сред храстите Euonymus alatus сякаш “гори” и със сигурност ражда възможно най – ярко червените листа. Най – добре е да бъде засаден на открито, слънчево място, за най – оптимален цъфтеж и ефект. Храстът ражда алени на цвят, подобни на капсула плодове, които имат оранжев център и са странно незабележими сред ярките листа. Изисква минимални грижи и може успешно да се използва като естествен плет.

Хортензията с нейните огромни листа, грее на талази и изглежда като есенен тапет. Истинска наслада за окото са нейните подобни на хартия, с цвят на стара дантела цветчета, на фона на червените и листа.

Калината пък (малко дърво или силно разклонен храст) създава поразителна есенна картина благодарение на ярките си листа и блестящи синьо – черни плодчета.

Трудно обаче може да се открият по – ярки цветове, от тези на зреещите през есента плодни дръвчета. Помислете си само за зрелите ябълки по клоните.

Топлата есенна картина се допълва с характерните за този сезон декоративно цъфтящи. Сред тях най – красива може би е Lobelia cardinalis.
Салвията
пък е късно цъфтяща билка, със заострени алени цветове, заобиколени от сиво-зелени листа.
Типични есенни цветя са далиите. Те продължават да цъфтят красиво до първите студове.

По това време на годината космосът (Cosmos atrosanguineus) е също много атрактивен. Той има кадифени цветове в тъмно червено, които контрастират на сребристите листа.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=181

Няма коментари: