неделя, 4 януари 2009 г.

За градината през Януари

Ето че почивните празнични дни почти отминаха и за съжаление всички трябва да се завърнем към обичайните си задължения, които бяхме изоставили за кратко по празниците...

Едно от нещата, които очакват нашето внимание са цветята и всички растения в нашия дом и градина.

Дните скоро ще започнат да стават по-дълги и всичко, от което се нуждаете е времето да се запази топло и сухо, за да откриете "годината" във вашата градина.


Сега е време да направите избор на семена за посев и да решите, на какви цветя искате да се радвате през лятото. Ето някои основни грижи, които можете да положите в този момент за различните видове растения.

Храсти и дървета - Почистете широколистните от мъртви или заболели клонки.Ако се очакват студове, защитете пъпките на рано цъфтящите рододендрон и азалия с найлонови торбички. Разрохкайте почвата около корените на ново засадените храсти, в случай, че се е сбила от студа.

Рози - Засадете ги задължително в меко и сухо време.

Тревисти многогодишни - Орежете корените на многогодишните (флокс и т.н.)


Алпийски - Покрийте ги със ситно натрошен камък или варовик.Така ще ги защитите от охлюви и плужеци.

Луковични - Когато се появят първите листа, разровете пръста наоколо с малко гребло.

Едногодишни - Ако времето позволява, оформете гнезда и лехи за засаждане на едногодишните.

Тревни площи - Почистете от сухи или изгнили листа и излезли на припек голи червеи.

Езерце - ако сте любител на декоративните рибки, поставете в езерцето една гумена топка, за да оставите дупка за кислород, в случай, че водата замръзне.

Основни грижи - В слънчев и топъл ден, проветрете добре оранжерията,ако имате такава, за да предотвратите развитието на плесен. Пригответе семената и почвата за засаждане на едногодишните през пролетта.

Narcissus tazetta "Paperwhites"
Наричан “ жълт “ нарцис или “ кичест “ нарцис, той всъщност е луковично растение със снежно бели кичести цветове, което пренася градината вкъщи през зимните месеци. Част от семейство Amaryllis, ботаническото име на рода е Narcissus.

Жълтия нарцис може да роди цели 20 цвята на едно стебло. Повечето цветя са ароматни, а луковиците по принцип са диворастящи, в места с не студен климат. По тази причина, Tazettas, лесно се гледа в парникови условия. Изберете видове като “ Ziva “ с чисто бели цветчета или “ Nazareth “ с кремави венче листчета и светло жълта чашка.

Използвайте най-горния рафт на вашия хладилник, за да запазите луковиците и когато сте готови да ги засадите, напълнете половината до ¾ от съд по ваш избор с необработена пръст за саксии (смесена с едър пясък, перлит или дървесна кора). Поставете в нея луковиците, а за да ги задържите на едно място, струпайте около тях речни камъчета. Вместо камъчета, можете да разпръснете наоколо семена от райграс, за още по-натурална основа. След като ги засадите, полейте ги добре. Изчакайте докато повърхността на почвата изсъхне и тогава полейте отново. Осигурете силна дневна или изкуствена светлина, за да избегнете отслабването на стеблата.
След като луковиците покълнат, поливайте едва когато повърхностният слой на почвата е сух, а това означава 2-3 пъти в седмицата. Не е необходимо да използвате тор. Много разсадници и градински центрове разполагат с луковици за нарциси, които специално ще бъдат отглеждани на закрито през зимата. Преди да купите, помислете за възможността да сменяте саксията, за да създадете условия за многократен цъфтеж през пролетта.


Подходящо време е да се замислите и за набавянето на семена за разсад за зеленчуковата градина - домати, пипер, патладжан, главесто зеле и т.н.




Не е желателна януарската резитба на овошките, защото в студеното време няма растежни процеси и по-голямата част от тъканите не зарастват и загиват при мястото на отреза. Най-подходящия момент за това е през февруари.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=354&CATEGORY_ID=1
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=10&CATEGORY_ID=1