събота, 6 септември 2008 г.

За градината през Семпември

Най-благоприятно време за заравяне на луковиците е през септември.

Ако садите нарциси в лехи, разстоянието между редовете трябва да бъде около 20 см. В редицата луковиците се садят на 10-15 см една от друга. Ако искате да се образуват групи, разстоянието на всички страни е 15 см. Дълбочината на засаждане е 15 см. Макар че луковиците на лалето се садят основно през октомври, можете да свършите тази работа и в последната третина на септември. Всички луковични и грудкови растения трябва да получат защитно покритие (торф или милчиращо платно).

Под покритието почвата остава равномерно влажна и тази влага се запазва дълго време, което се отразява благоприятно на развитието на растенията. Повечето растения имат нужда от него, з ада пуснат още корени и да се вкоренят здраво. Покритието се отстранява в началото на пролетта.
С изключение на цветята, които цъфтят в късна есен (есенни и зимни димитровчета), всички тревести растения могат да бъдат разделени и пресадени през септември.

Когато трябва да направите деление, всички надземно части се орязват малко над земята. Корените се скъсяват наполовина. Частите не бива да бъдат твърде дребни, защото първата година ще цъфтят оскъдно. Дупката за засаждане трябва да бъде достатъчно голяма и дълбока, защото корените трябва да влязат отвесно.
Здравото засаждане и последващото поливане е необходимо за всички растения. Сигурно врастване се постига с предпазно покритие.

В бордюрните лехи от тревисти растения в края на септември се отстраняват всички едногодишни цветя, които се послужили за запушване на дупки.

Зимните димитровчета цъфтят оскъдно, когато растенията страдат от липса на водата.
Зимни димитровчета наричаме студоустойчивите форми на хибридите на индийската хризантема (Chrysanthemum-Indicum), които през септември и по-късно цъфтят на открито.
При поливане избягвайте да мокрите листата, за да не заболеят.

Първата трета на септември е последен срок за засаждане на теменуги, незабравки и парички.

Грудките на рано цъфтящите гладиоли се изваждат от земята още през септември.

Иглолистните дръвчета (конифери) и всички зелени през зимата дървета от края на септември се поливат редовно без оглед на времето, за да прекарат добре зимата.

Ако тези растения се повредят през зимата, причината обикновено не е в мраза, а в сушата.

Иглолистните дървета изпаряват вода и през зимата. Така те губят вода, която набавят с помощта на корените от почвата. Това значи, че тя трябва да съдържа много влага. В противен случай растенията изсъхват.

Към края на септември помислете за чувствителните растения и набавете необходимите съчки.

Най-добрата защита от зимното слънце са елховите клонки. Това важи за всички вечнозелени растения в алпинеума и по сухите стени, както и за вечнозелените дръвчета.

Покритието от съчки намалява съществено изпарението. Едногодишните мак (Papaver), ралица (Delphinium), невен (Calendula) и челебитка (Nigella), засети през втората половина на септември на открито, през следващата година ще разцъфтят значително по-рано от засетите през пролетта.
В последните дни на септември всички растения в саксии и качета трябва да се приберат в незамръзващо помещение.

Това важи предимно за олеандрите (зокуми), агаветата, неустойчивата юка, чашкодряна и кордилинето. Макар че понасят и по-студено време, аукубите също се изваждат от градината.
Преди да бъдат прибрани, растенията се почистват основно, за да се отстранят всички болни части.
Помещението, в което се съхраняват, трябва да бъде светло и проветриво. Кактусите и другите сукуленти в саксии, които са били изнесени в градината, са чувствителни към всяко застудяване и трябва да се приберат на сигурно място още в края на септември.
Ако ги изложите на студа, не можете да предотвратите гниенето и през зимата растенията ще загинат. С прибирането намалява и поливането.

Към края на септември нощите стават хладни, а стаите още не се отопляват. По това време стайните растения не бива да се поливат прекалено обилно. До средата на септември можете спокойно да пресаждате стайните растения.

Ако закъснеете, до края на есента корените на пресадените растения няма да успеят да изпълнят саксията. Това може да причини загуби през зимата, тъй като подобни растения бързо заболяват.

http://zeleno.bg/bg/articles/310-kakvo-da-pravim-prez-septemvri.html

Полезно за цветята - част1

Банановите обелки - Те са отличен тор. Нарязват се на дребно и се омесват с пръстта.

Бегонията - Пръстта в саксията се смесва с малко торф и повърхността й се покрива с дървени стърготини. По този начин бегонията може да се полива веднъж седмично.

Белите червеи - Отстраняват се бързо, като в саксията се налее чаша сапунена вода.

Босилекът - Той се нуждае от пропусклива и богата на хумус почва.

Бромелиите - Не обичат пряката слънчева светлина и директната струя вода. При поливането е най-добре водата да се сипва в саксията, а не върху самото растение.

Вместо тор - При липса на тор стайните цветя трябва да се поливат с водата, в която са варени яйца или цели необелени картофи. Използването на тази вода не бива да става по-често от веднъж в месеца.

Водата от аквариума - Не бива да се изхвърля. Тя стимулира растежа на стайните цветя.

Градинската теменуга - Добре е да се поставя на слънчеви места и да се полива редовно. Благоприятно ще й се отрази и подхранването през две седмици с неконцентриран тор.

Далиите - Тези цветя не бива да се садят нагъсто, защото ще се заразят с брашнеста мана.

Запазване на свежестта на букета - Вазата се напълва със следната смес: 2 л вода, 2 супени лъжици оцет и 2 супени лъжици захар. Тази комбинация е истински еликсир за цветята.

Игликата - Засажда се в ниска саксия с малко пръст. Полива се рядко, защото лесно загнива

Кактусът - Ако е наранен, на съответното място се слагат няколко капки парафин. Те капсулират "раната".

Калата - Когато е откъсната, ще издържи по-дълго време, ако всеки ден се подрязва с 1-2 см.

Калиите - Стъблата им много бързо загниват. За да се избегне това, те трябва да се измиват всеки ден и да се подновява срезът.

Клонките аспарагус - За да не жълтеят, трябва да се пръскат със студена вода.

Кой да ги полива - Въпросът кой да полива цветята, когато домакините отсъстват от къщи за 7 - 8 дни, се решава така: саксиите предварително се киснат 3-4 часа в съд с вода, оставят се да се отцедят, а след това повърхността им се покрива с пласт от мокър мъх

Летящи насекоми по цветята - Те се отстраняват, като се посипят с чеснов прах.

Лилията - Дори сандъчето й да изглежда тясно, не бива да се пресажда. В по-тесен съд се чувства по-добре.

Лимонените дръвчета - Добре е да се поливат не с вода от канализацията, а с дъждовна. Иначе може да пожълтеят.

Листата на палмата - Ако са покрити с прах, той може да се отстрани, като се натрият с вътрешната част на банановата обелка.

http://my-gardenbg.com/index.php?pageNum_Search=1&totalRows_Search=58