събота, 5 юли 2008 г.

Оранжерия в градината

Има много и най-разнообразни модели и видове оранжерии. Някои са по-големи други са по-малки... някои са с леки конструкции, а други са по стабилни. Има такива с обичайния дизайн, който всички ние познаваме, но има и с по-необичайни форми.

Този вид оранжерии наистина са за предпочитане там, където времето е сравнително по-меко и за това са предпочитани от много производители, защото им осигуряват зеленчуци рано на пролет. За тях от особено значение е мястото, което ще им изберете.
То трябва да е добре защитено от ветрове (особено от северните и североизточните) и да има максимално слънчева светлина, т. е. да не се засенчва от постройки или високи дървета. Почвата трябва да е дълбока, отцедлива и богата на хранителни вещества.


Технологичните грижи за отглеждане на краставиците в такива условя започват от есента, когато почвата трябва да се обработи на дълбочина 30- 35 см. Тя предварително се почиства от растителните остатъци, а с обработката се заравят органичните и минералните торове според запазеността й с хранителни вещества.


Обикновено това са 6 - 8 тона на декар разложен оборски тор, 40 - 50 кг суперфосфат на декар, и 30 - 40 кг калиев сулфат. На по-леките почви 1/3 от минералните торове се внасят в пред посадъчната обработка или с първото окопаваме като подхранване.


Няколко дни преди засаждане на растенията, почвата се прекопава на 15-18 см. С цел да се постигне по-ранно засаждане и по-добри температурни условия в оранжерията може да се приготвят лехи с биотопливо или пресен оборски тор, премесен със сламата от постелята или само слама, намокрена с торова течност.

Биотопливото се залага в трапове, широки 70-80 см и дълбоки 30 см. Над него се разстила почвен пласт с дебелина около 15 см, така, че когато се засадят растенията, между дъното на гнездото и биотопливото да има 7-8 см почвен слой.

За отглеждане в полиетиленови оранжерии са подходящи ранните Гергана, Вихра, Лора, Свежест, Трапезица, Сан-дра както и други нови сортове. Срокът на сеитбата на разсада се определя от конкретните условия на района, като се съблюдава изискването от момента на засаждане температурата на почвата на дълбочина 15 см да се е затоплила до 13-14 градуса, а растенията да са на 30-35 дни и да имат развити 2-3 същински листа.


Този срок за най-южните райони на страната е средата на февруари, ако краставиците се отглеждат с тройно покритие, едното от които е пластмасов тунел. За Южна България е със седмица по-късно, а за северна - след още една седмица.


За оранжерии с двойно и единично покритие, разсадът се засява съответно със 7-15 дни по-късно - през първата половина на март. Условия за засаждане в оранжерии с трайно покритие възникват през втората половина на март в най-южните райони на страната, а в южна България - към края на месеца.

Когато покритието е двойно или единично, сроковете се изместват съответно с 10-15 дни напред, като се следят метеорологичните прогнози и показанията на термометрите в оранжериите.

Растенията се засаждат на редове при междуредово разстояние 90 см и 40 см в редовете. Може да се използва и двуредова лента - 100 см между лентите, 50 см между редовете в лентата и 40-45см между растенията в реда.

Всяко засадено растение се полива със слаба струя хладка вода, като се внимава да не мокри кореновата шийка. Тъй като растенията се отглеждат вертикално, предварително се изгражда носещата конструкция, това е най-малкото един тел, опънат надлъжно над всеки ред на височина 1,80-2,0 м. По преценка може да се опънат и допълнителни телове на по-малка височина. Растенията се увиват по вертикално спуснат канап. Връхният тел може да бъде един за два реда растения и тогава той се разполага по средата на междуредието. Тази конструкция има пирамидален вид.

През първите няколко дни след засаждането се поддържа температура 25 градуса през деня и около 18 градуса през нощта. След това леко се повишава до 25-28 градуса в слънчево време през деня, 21-22 в облачно време и с още 4-5 градуса по-малко през нощта.

Резките промени в температурата причиняват физиологични смущения, които се отразяват на цъфтежа, плодо-образуването и нарастването на плодовете. Освен температурата от значение за вашето оранжерийно производство са и другите, стандартни, но задължителни грижи за растенията -окопаването, подхранването, поливането и особено борбата с болестите и неприятелите, тъй като тази затворена среда създава "прекрасни" условия и за тяхното развитие.

Можете да си направите и оранжерия - тип зимна градина, която да запази цветята през студените месеци на годината.

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=107

Навес и барбекю

С настъпването на топлите и приятни вечери, предразполагащи за приятно прекарване на чист въздух, няма как да не ни се прииска да си спретнем барбекю и да приготвим нещо вкусно на скарата в градината.

Предлаганата конструкция съдържа огнище, разделяща маса и малък шкаф за посуда и прибори. Цялата тази конструкция под навеса прекрасно се връзва с в ъгъла на градината.Преди да пристъпим към работа трябва да изберем подходящо място отчитайки не само свободното пространство, но и посоката на вятъра, така че пушека да не ни притеснява и въпреки това да не е много далече от къщи.

За да построим това съоръжение не е задължително да имаме специални знания нито специални материали.

Материали:


Инструменти за зидане (шпакла, мистрия и т.н.)
Цимент пясък.
Газобетонни блокчета.
Огнеупорни тухли.
Фаянсови плочки.
Груба шпакловка.
Арматурни пръти.
Греда 55х155 мм.
Покривни греди 55х65 мм.
Летви за покрива
Летви за шкафа 22мм.
Керемиди.
Лист поцинкована ламарина.

Схема

Изкопаване на основите

Като начало трябва да определим и оразмерим границите на участъка, в които ще копаем канала, в които ще вкопаем основите. След като сме определили точното местоположение изкопаваме канала, които трябва да бъде с дълбочина около 25см.


Основи

Поставете в изкопания канал арматурата (2 метални пръта с диаметър 10мм). След това на дълбочина 15см ги залейте с бетон. Преди да започнете да зидате цокала трябва да изчакате бетона да стегне.
Цокъл

Цокъла се състои от 3 отделения. Две от тях са за дърва, а третото за шкаф. Газобетонните блокчета се зидат директно върху основите, като не забравяйте всеки ред да е разминат от другия.От време на време с нивелир проверявайте дали зида е вертикален и хоризонтален. Свода се изрязва в газобетона с трион или ножовка.

Огнище

Каменните плотове се отливат от рядък бетон с кофраж. Хубаво е да заложите вътре повече арматура. След като плотовете изсъхнат те се захващат с цимент към цокъла. В основата на огнището от огнеупорни тухли зидаме 3 стени, като разминаваме фугите. Тухлите се зидат с огнеупорен цимент. Вижте внимателно чертежа, в тези стени трябва да се предвидят 2 канали за скарата. Така се получават 3 нива като третото ниво е най горното (скарата се слага направо върху огнеупорните тухли). Нагоре продължаваме с газобетонните блокове обърнете особено внимание на свода отпред. Той защитава гредата отпред от прекия огън.
Комина

Комина постепенно се стеснява към върха, тук също се използва огнеупорен цимент. В основата си комина е стъпил на огнището, а отгоре е покрит с лист поцинкована ламарина.

Окончателно завършване

Около барбекюто на пода слагаме каменни плочи или гнаис. Те се слагат върху трамбован слой пясък 50мм. Циментените плотове се облицоват с фаянсови плочки които се фугират в подходящ цвят.
Навеса

За да се защитим от слънцето и дъжда изграждаме дървен навес, които се захваща за цокъла и пода чрез метални ъгли.

Скелето на навеса се крепи на четри стойки, на върха захванати с греди свързани в предварително изрязани сглобки, като двете носещи греди на покрива се захващат за стойките с метални болтове. Напряко на гредите ковем дървени летви разстояните и размера на които се определят от керемидите. Комина се обшива със същата поцинкована ламарина с която е покрит.

На шкафчето слагаме панти и монтираме дървената вратичка. На ъгловите стени на цокала по прав ъгъл монтиране 2 дъски които имитират тесен плот и с това конструкцията придобива завършен вид. За да ползваме дълго време нашето барбекю трябва да импрегнираме всички дървени части, за да ги защитим от насекоми и мухъл. След това 2 ръце лак и барбекюто е готово.


Съвет: За да защитим от запалване дървените части, навеса трябва да бъде поне на 1.60м от огъня.

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=134