неделя, 1 юни 2008 г.

Спирала за подправките - сух градеж

Спиралата за подправки се прави със сух градеж от камъни, например така:

Поставяте колчета. След това опъвате здрава мрежа на два реда. Мястото между двете мрежи след това трябва да запълните с камъни.
Трябва да започнете от най-вътрешната и най-висока част и малко по малко да се намаля височината.
След това трябва да запълните с пръст и след това можете да засеете вашите подправки и билки.

Полезните билки - Ментата

Мента (Mentha)

е род многогодишни тревисти растения от семейство Устоцветни.

Разпространена е главно в северния умерен пояс. В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда M. piperita - черна мента.

Стъблото е клонесто, високо около 0.70 m, четири ръбесто, листата са прости, продълговати, остро назъбени. Цветовете са червеникаво виолетови, събрани в класовидни съцветия; семената са дребни. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол (45-65%). От надземната маса получена от 1 декар, прибрана в пълен цъфтеж през слънчево време, се получава при парна дестилация около 3-5 kg. етерично масло. В България се култивира по поречията на реките Марица, Тунджа, Вит и др. Използването на ментата като алтернативна култура се състои в производство на ментов лист, предназначен за износ или за употреба като трапезен чай. При подходяща агротехника и неполивни условия, добивите са около 150 - 200 кг/дка. При фамилни площи с малък размер и много добро торене и поливане, добивите са над 300 кг/дка. За фамилни терени оптимумът е 10 - 50 дка. При добив 400 кг сух ментов лист приходите са от порядъка на 640 - 800 лв. бруто доход от декар, в зависимост от цената на изкупуване по време на сезона.

Запарката от мента подобрява кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и помага при разстройство.


Чаят от мента
(2-3 чаши дневно) отстранява киселините.

Бихте могли да прочистите организма си с много течности - най-вече чай от мента, когато прекалите с храната по време празниците например.

От ментата става освен прекрасен чай - така и прекрасни коктейли за вечерите с приятели или когато сте сами с половинката ви.


Един от най-популярните коктейли приготвяни с мента е Мохитото.

Мохито (на испански: mojito) е традиционен кубински коктейл, който се приготвя от следните пет съставки: мента, ром, захар (или сироп от захарна тръстика), зелен лимон и газирана вода. Комбинацията от освежаващ цитрус и дъх на мента прикрива силния опияняващ ефект на рома и прави коктейла подходящ за лятото. Приготвя се във висока чаша.
Името е умалително от думата mojo, която означава „африканска магия“.

Рецептата за Мохито е следната:

Съставки:

-Свежи листа Мента - 12-15 броя
-половинка зелен лимон - Лима - или сока от него
-2,3 чаени лъжички захар
-Бял ром
-Сода
-Много лед - по възможност - натрошен на малки кубчета

Приготвяне:
Слагате ментовите листа, захарта и лимоновият сок. Сега трябва да ги смачкате - както виждате на картинката по долу. Но това трябва да стане с въртеливи движения.
След това наливате около 25-50 мл Бял ром.
Още няколко ментови листенца.
Изливате в чашата в която ще сервирате коктейла.

Остава да сложите много лед, сода, може да добавите още лимон и сламка и... коктейла е готов.

Сервирайте и се насладете на свежия вкус.
Наздраве!!!

Иглолистни в градината

Иглолистните дървета изграждат основната структура на градинската растителност. С масивните си и плътни корони те създават мощна зелена маса, която почти не се променя през сезоните.
Разположението на иглолистни дървета в зеленото пространство подсказва ситуирането на останалите растения и определя духа на цялата градина. Колкото по-възрастни са иглолистните дървета, толкова по-трудно се пресаждат.Засаждането им става през есента или рано напролет за оптимално прихващане.
Има различни видове - но най-често засажданите са: смърч, секвоя, лъжекипарис, туя, кедър, ела и техни декоративни форми.
Можете да изберете вашето иглолистно в зависимост от областта в която се намира вашата вила или къща.Също така и в зависимост от това, колко голяма е градината ви. Някой от иглолистните израстват много големи и короните им достигат до 6-7 м. и с височина 40- 50 м.

Градински храсти

Ако сте видели една от предните публикации - за страхотните форми на храстите в китайския парк и ви се е приискало да имате подобни в вашия дом и градина, то нека да ви кажа, че подобни се предлагат и на българския пазар.

Предлагат се много храсти в най-различни форми. Ето някои от тях:

Можете да избирате от фонтани в няколко форми:


Или пък храст с формата на градинска лампа, която наистина свети.Можете да поръчате и само арки - в зависимост мястото с което разполагате се предлагат и различни размери и форми:

Или цялостни навеси и беседки:




http://fidusbg.com/