събота, 20 септември 2008 г.

За градината през октомври

С настъпването на есента и изтичането на Септември трябва да се погрижим за цветята и градината...

Октомври е месецът, в който трябва да приберете реколтата от зеленчуковата си градина. Оставете листата върху моравата. Така ще и помогнете да оцелее през зимата. Може би ви е омръзнало да плевите градината, но направете последни усилия, за да си спестите много време през следващата година.

Есенните листа са едновременно благословия и проклятие. Оставени върху тревата като килим, те биха могли да я задушат. Алтернативата е да ги превърнете в тор, като ги обърнете с греблото и ги накъсате на парчета като минете върху тях с косачката.

През есента природата предлага богата гама от декорации за вашия дом. Разходете се и съберете сухи цветове от хортензия, накъсайте клонки от лозата, за направа на венци, съберете различни видове шушулки от семена, които можете да използвате като декорация на букети. Дори бихте могли да изсушите цветя от лятото и да украсите с тях рамки за снимки.

Всяко едно плевене сега, ще ви спести работата с бурените през пролетта.
Издърпайте или отрежете корените на едногодишните растения като например репея и отстранете едногодишните плевели като например лободата, преди да е разпръснала семената си.
Едно единствено растение може да образува стотици, хиляди семена, така че не губете време.

Продължете със събирането на боба, чушките и доматите като бъдете подготвени да покриете растенията в случай на слана или внезапно застудяване. Можете да използвате стари чаршафи, одеяла или картон.

Оберете тиквите, веднага щом узреят – тогава, когато кората им стане толкова дебела, че не бихте могли да я прободете с нокът. Някои градинари предпочитат да изчакат леките застудявания да изсушат стеблото и така дават на тиквата повече време да узрее. За да откъснете тиквата от стеблото, използвайте нож и отрежете около 4 см над плода.

Божурите обикновено не се нуждаят от присаждане, така че ако е възможно, ги оставете там, където са. Но така или иначе, ако е нужно да преместите растенията, или пък ако са станали прекалено големи, сега е моментът за това. Не засаждайте цветята твърде надълбоко. Поставете луковиците едва на един-два пръста под повърхността. Иначе цветята може и да не цъфнат.

Хризантемите украсяват градините от юли до късна есен, когато повечето растения отдавна са завършили своя цъфтеж и вече се готвят за следващия сезон. Независимо от дъждовете, ветровете и студа, ярките цветове с хладно превъзходство и горчив аромат се запазват непроменени понякога до Коледа.
Повече информация за хризантемите тук - http://mygradinka.blogspot.com/2008/06/blog-post_6319.html

Както засаждате вашите цъфтящи през пролетта цветя, каквито са лалетата и нарцисите, помислете дали да не сложите и няколко в сандъче, за да цъфнат те късно през зимата. Поставете луковиците в плитък контейнер, после добавете повече почва така, че да се покрие по-голямата част от луковицата. Луковиците трябва да се държат на студено, в хладилник или в хладно мазе за няколко месеца, за да бъдат окуражени да пораснат и да цъфнат.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=31

Пролетните цветя се садят наесен

Грижата за лалета, зюмбюли и нарциси започва от октомври

Няма нищо по-красиво от градина, която се събужда от зимен сън, осеяна с цветове.

За да постигнем истинско удовлетворение от събуждането на живота в двора, е необходимо още през есента да засадим луковиците на пролетните гости.

По правило дълбочината на засаждане на луковиците е 2-3 пъти диаметърът на самата луковица. За да бъде операцията успешна, температурата на почвата трябва да е не по-висока от 9 С.
Ако луковиците бъдат посадени при по-висока температура, могат да се вкоренят неправилно или пък да поникнат стръкове, което при спадането на температурите по-късно ще увреди структурата на растението.

Участъкът, предвиден за зюмбюлите, трябва да е подготвен от по-рано, още през лятото, и почистен от плевели. Не по-малко от 10 дни преди засаждането на зюмбюла отново прекопайте мястото, след като сте разхвърляли минерални добавки върху почвата. Дълбочината на засаждане е около 12 см.

Добре е на дъното на ямичката да се посипе 2-3 см слой пясък. Зюмбюлът обича слънчеви места или полусянка. Оптималното разстояние, на което се засаждат луковиците, трябва да е 20 см.

Засаждането на момината сълза следва същия принцип. Но за нея изберете сенчесто или полусенчесто място. Обработваемият слой почва е дебел 25-30 см. Момината сълза предпочита добре дренирана, слабо кисела почва.
През лятото определеният участък трябва да бъде поддържан чист или пък да има засадени бобови култури, които трябва да се отстранят до края на септември. Непосредствено преди засаждането отново разрохкайте почвата. Ямките за засаждането трябва да са дълбоки 15 см.

За лалетата оптималната температура на почвата е 9-10 градуса. Дълбочината на засаждане е 12 см за по-меките почви, а за по-плътните - 9 см. Разстоянието между по-големите луковици трябва да е 7-8 см, малките можете да засадите по-нагъсто. Ако почвата е прекалено суха, след засаждането на дребно луковичните растения, нарцисите и лалетата трябва да ги полеете внимателно.


Зимният сън на гладиолата
С настъпването на по-устойчиви ниски температури от 0 до -3 градуса е необходимо да се погрижите за презимуването на луковиците на гладиолата. Изваждането им от почвата става в края на септември или началото на октомври.
Първо се откопават ранно цъфтящите сортове, после средните и накрая късно цъфтящите. Процедурата трябва да се прави в сухо и сравнително топло време. Ако температурата на въздуха е под 0 градуса, занесете луковиците в помещение с плюсови температури, тъй като бързо се повреждат. Не трябва да се прибират луковици с листа по две причини:

  • Първо, листата ще изпарят много влага, отнемайки я от луковицата, от което тя губи добрия си тургур и става мека.
  • Второ, листата често страдат от гъбични или други заболявания и различни вредители, които при съхранението могат да се прехвърлят и върху луковицата.
Ако времето е достатъчно топло оставете луковиците за няколко часа на открито. След това ги поставете в сандъче и ги отнесете в помещение с температура 20-25 градуса. След две денонощия е желателно да ги пренесете в помещение с температура до 35 градуса за 6-8 денонощия. После ги почистете от остатъците от стари корени и излишните горни части. Непременно отстранете болните луковици. След почистването им ги поставете в чист сандък и ги досушете в помещение с температура 18-20 градуса за един месец.

http://home.pop.bg/article25303.html