събота, 20 септември 2008 г.

За градината през октомври

С настъпването на есента и изтичането на Септември трябва да се погрижим за цветята и градината...

Октомври е месецът, в който трябва да приберете реколтата от зеленчуковата си градина. Оставете листата върху моравата. Така ще и помогнете да оцелее през зимата. Може би ви е омръзнало да плевите градината, но направете последни усилия, за да си спестите много време през следващата година.

Есенните листа са едновременно благословия и проклятие. Оставени върху тревата като килим, те биха могли да я задушат. Алтернативата е да ги превърнете в тор, като ги обърнете с греблото и ги накъсате на парчета като минете върху тях с косачката.

През есента природата предлага богата гама от декорации за вашия дом. Разходете се и съберете сухи цветове от хортензия, накъсайте клонки от лозата, за направа на венци, съберете различни видове шушулки от семена, които можете да използвате като декорация на букети. Дори бихте могли да изсушите цветя от лятото и да украсите с тях рамки за снимки.

Всяко едно плевене сега, ще ви спести работата с бурените през пролетта.
Издърпайте или отрежете корените на едногодишните растения като например репея и отстранете едногодишните плевели като например лободата, преди да е разпръснала семената си.
Едно единствено растение може да образува стотици, хиляди семена, така че не губете време.

Продължете със събирането на боба, чушките и доматите като бъдете подготвени да покриете растенията в случай на слана или внезапно застудяване. Можете да използвате стари чаршафи, одеяла или картон.

Оберете тиквите, веднага щом узреят – тогава, когато кората им стане толкова дебела, че не бихте могли да я прободете с нокът. Някои градинари предпочитат да изчакат леките застудявания да изсушат стеблото и така дават на тиквата повече време да узрее. За да откъснете тиквата от стеблото, използвайте нож и отрежете около 4 см над плода.

Божурите обикновено не се нуждаят от присаждане, така че ако е възможно, ги оставете там, където са. Но така или иначе, ако е нужно да преместите растенията, или пък ако са станали прекалено големи, сега е моментът за това. Не засаждайте цветята твърде надълбоко. Поставете луковиците едва на един-два пръста под повърхността. Иначе цветята може и да не цъфнат.

Хризантемите украсяват градините от юли до късна есен, когато повечето растения отдавна са завършили своя цъфтеж и вече се готвят за следващия сезон. Независимо от дъждовете, ветровете и студа, ярките цветове с хладно превъзходство и горчив аромат се запазват непроменени понякога до Коледа.
Повече информация за хризантемите тук - http://mygradinka.blogspot.com/2008/06/blog-post_6319.html

Както засаждате вашите цъфтящи през пролетта цветя, каквито са лалетата и нарцисите, помислете дали да не сложите и няколко в сандъче, за да цъфнат те късно през зимата. Поставете луковиците в плитък контейнер, после добавете повече почва така, че да се покрие по-голямата част от луковицата. Луковиците трябва да се държат на студено, в хладилник или в хладно мазе за няколко месеца, за да бъдат окуражени да пораснат и да цъфнат.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=31

Няма коментари: