неделя, 18 май 2008 г.

Трева и камък

Няколко интересни предложения за оформление на пътечките във вашата градина.
Прекрасно съчетание от трева и камък.

Водна мини градина

Традицията за изграждането на изкуствени езерца датира още от времето на древните египтяни и инките, а в Китай и Япония тя е превърната в истинско изкуство. Водата е била използвана успешно в екстериора и в Европа. Тя е била предпочитан елемент за облагородяване на средновековните френски, италиански и английски дворове. Водата неизменно създава чувство на спокойствие и подходяща атмосфера за съзерцание.

На пазара вече се продават различни видове готови пластмасови езерца, с различни форми и размери, които просто се заровят в двора. Нужно е само да се оформите пейзажа наоколо, да се добави фонтанче, различни видове водни растения, а защо не и няколко рибки. На онези обаче, които не разполагат с много излишни средства, но са запалени по градинарството и дизайна, за препоръчване е да развихрят въображението си и да заложат на рециклирането. Всеки контейнер, от материал и с форма за задържане на вода, е подходящ за изкуствено езерце. Почти всяка стара дървена бъчва, разразяна на две и накисната във вода няколко дни, така че дъгите и да се издуят, ще свърши чудесна работа.

Големи глинени саксии, стари медни бойлери, умивалници или сандък от бетон са също вариант. Ако се притеснявате, че те ще пропускат вода, облепете вътрешната им повърхност с гумено платно или дебел найлон.

За изкуственото езерце можете да използвате редица растения. Можете да избирате между плуващите по повърхността водни зюмбюли (Eichornia crassipes), водни лилии (Sagittaria sagittifolia), миниатюрни рози (Nymphea pygmaea alba), блатни тръстики, перуники (Iris raempferi) и др.

Повечето растения, предвидени за водни градинки, се продават в готови мрежички. Почвата в тях трябва да е покрита с пласт дребни камъчета, за да не се размиев във водата. Забодете с пирончета мрежичките по вътрешната стена на контейнера. Растенията трябва да бъдат разположени поне на 3 пръста под ръба на съда. Накрая контейнерът се пълни с вода, която да стига на около 10 см.от ръба.

В добавка към вашата водна градинка можете да използвате интересни камъни, дънери и т.н. Ако те стърчат малко над водата, със сигурност скоро ще привлечете различни малки птици, пеперуди.

Не забравяйте редовно да почиствате езерцето от водорасли. За целта използвайте специален препарат (алгицид), който се разтваря във водата.

Ако контейнерът, който сте използвали, е малко неугледен, в близост до него можете да разположите цветя в саксии, които да скриват несъвършенствата. Всякакви папрати, бамбук и други популярни листнодекоративни растения са подходящи да допълнят интериора.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=323

Зелена трева за вашата градина

Ако сте любител на зелените и свежи морави, трябва да ви предупредя, че трябва да сте много тарпеливи.

Ето как да накарате съседите да ви завиждат. За да расте тревата в градината ви красива и силна, следвайте тези стъпки:

* Наторете моравата в началото на пролетта, когато започне да расте и още веднъж през есента, малко преди тя да изпадне в зимна летаргия.

* Всеки път, когато косите тревата, премахвайте само 1/3 от височината и.

*Повечето видове тревни смески се нуждаят от около 2 – 3 см.вода на седмица. Ако не можете да прецените, колко време да трае поливането, можете на няколко места да поставите дъсчици, върху които да отбележите това разстояние, като мярка.

* Ако тревата е прекалено мека и мочурлива, причината най – вероятно е загниване на корените в резултат на прекомерно поливане или наторяване. Когато е в малки количества,сухата трева или листа на повърхността предотвратяват сбиването на почвата и задържат необходимата влага, но дебелият слой е пагубен. Той действа като найлонова покривка, която задържа водата, хранителните вещества и въздуха, а това е всичко, от което се нуждаят корените на вашата морава, за да се развива добре. Този слой също така може да стане убежище за вредители и болести.

*Ако вече имате този проблем, добре е да почистите веднага моравата от изсъхнала трева, листа или клони, за да я “проветрите” и не я преполивайте – по – добре по – рядко, но с достатъчно количество вода.

Вода
Водата е нужна за правилният растеж и развитие. Не забравяйте, че тревата е 80% вода. Нужно е да се полива редовно с необходимият воден режим.

Косене
Добрият тревен килим се получава чрез редовно косене. То трябва да става с косачка, всякакви други методи ако не се забраняват, то не се препоръчват. Първите няколко коситби се извършват с височина на ножовете 8-9 см., а в последствие е добре да се подържа на 5-6 см. Има правило, което казва, никога да не се отнема повече от 1/3 от тревата при едно косене, за това косете по-често. След поливка не се коси.

Плевене
Плевели винаги е имало и винаги ще има. Плевете винаги когато можете и колкото можете. За целта могат да се ползват селективни хербициди.

Валиране
За поддържане на тревната площ равна (без грапавини), е необходимо редовно валиране с 100 кг. валяк. Чрез него корените се разпределят равномерно в повърхностния почвен пласт и тревата не се надига на туфи. Валирайте след косене.

Грапене
Това е изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревния чим. Разресване - поне два пъти годишно. Има специални гребла, служещи за тази цел. На пролет то е задължително

Аериране
Извършва се с цел да подобри естествения въздухообмен. Обикновено се извършва преди пролетното и есенно наторяване. Аерирането се извършва със специални машини, но може да се използва и обикновена вила, с която се набожда равномерно целият терен.

Подхранване
Колкото по-често се коси и използва тревната площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревата трябва да се тори с комплексен тор (азот, фосфор, калий) 3-пъти годишно.
Веднъж в ранната пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента.
Пролет – основно подхранване .
Есен – калий за подсилване устойчивостта на тревата срещу студ и болести през зимния период.
В периода на вегетация (май, юни, юли, август), когато поливането и косенето са чести, е добре да внасяте амониева селитра с норма 3кг/100кв.м веднъж месечно.

Първото нещо в началото на толия сезон е, да се убедите, че косачката ви е в изправност. За улеснение можете да се ръководите от инструкциите на производителя. Почти всяка година е нужно тя да се “постегне”.
Обикновено ремонтът се състои в наостряне на бръснача, замяна на щепсела, почистване на вентилатора и предната решетка, смяна на маслото и на филтъра за бензина (ако косачката ви е такава).
Ако пренебрегнете тази проверка, повредената или с изхабени части косачка може да навреди на вашата морава, но и на самите вас.

Аранжирайте красиво и с вкус вашите зелени площи и градини.

Английските градинари казват, че ако спазвате тези седем правила след 100 години ще имате прекрасен тревен килим!

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=167
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=289

Подправки в делва

Ако имате стара делва, която не искате да изхвърляте, можете да я използвате като саксия отново.
Можете да засеете подправки, като така ще я превърнете в интересна добавка във вашата аранжировка на терасата или градината и също така можете да използвате подправките за вашите ястия.
Ако нямате такива делви, тогава можете да си закупите, от тези с няколко отвора отстрани, които често се използват за засаждане на ягоди.

Повечето подправки могат да бъдат отглеждани в такъв съд, но все пак трябва да прецените, колко големи стават те и колко пространство им е нужно. Например ментата не е много подходяща в случая, защото става твърде голяма, докато розмаринът, въпреки че на практика е храст, ако бъде грижливо и редовно подрязван, няма да създаде проблеми.

Изберете делва, с големина по избор. Напълнете я с почвена смес, до първата дупка. Сложете първия корен и допълнете с пръст отгоре.

Във всяка дупка сложете различна подправка.

Запълнете делвата догоре, заравнете и леко притеснете горния слой почва.

Полейте обилно, но бавно, за да проникне водата до основата, без да се отмие през дупките на гърнето.

Ако с времето почвата се слегне, добавете още малко, така че да стига почти до ръба.

Подходящи за този проект подправки са:
мащерка, розмарин, босилек, салвия, къдрав магданоз, копър, чийвс и др.

Най - важното при поддържането на ароматния фонтан е, редовно да късате от подправките за вашите зеленчукови и месни рецепти.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=511

Барбекю в къщи

Барбекюто без което веселбата в градината няма да е пълна.
Думата барбекю се използва за няколко неща, основно за - начин на приготвяне на храна и уредът на който се приготвят този вид ястия.
Уредът за печене е вид огнище на открито със скара върху него, на който можеш да приготвиш печено месо, риба и зеленчуци.
За разлика от скарата, приготвянето на барбекюто е по-бавен процес и може да отнеме повече време.

Когато решите да поставите барбекю уред в къщи трябва да се замислите, какво ще се пече върху него.

Мястото на което ще го поставите също е важно.
Можете да го поставите в градината, под дебела сянка и върху свежа морава.
В близост до къщата.Можете да го поставите и на циментирана площадка, за да не мачкате тревата.
Вие решавате.

Барбекютата се изработват основно от желязо, чугун и бетон.
Железните са по-леки и са за предпочитане, особено когато става въпрос за по-малки и мобилни варианти и когато не сте определили къде точно ще стои скарата. Постоянно ли ще стои в градината или след употреба ще я прибирате в гаража.Чугунените са за истински ценители и професионалисти. Те са по тежки, обикновено по големи по размер.

Изработените от бетон са по скоро вид камини, отколкото традиционни барбекюта. Поставени в градината, те се превръщат в красив орнамент и естествен център, около който се разполага кътът за отдих на открито - градинските мебели, масата, сенникът.
Преди да си поръчате бетонно барбекю, трябва да сте наясно къде точно ще е неговото място.
Бетонните барбекюта са подходящи за съответстваща на размера им градина или тераса. Около тях може да се оформи постоянен кът за сядане. По този начин дори да не се използва ежедневно, барбекюто-камина се превръща в красив акцент за градината.
Големината на барбекюто зависи от това, колко често ще го ползвате, мястото и големината на градината или терасата.Остава само да добавя, че най-важното за едно хубаво барбекю е веселата и приятна компания на приятелите и/или семейството, хубавата храна и приятното изкарване сред природата.
Приятно изкарване!

http://www.gradinata.bg/index.php?article=158