неделя, 18 май 2008 г.

Водна мини градина

Традицията за изграждането на изкуствени езерца датира още от времето на древните египтяни и инките, а в Китай и Япония тя е превърната в истинско изкуство. Водата е била използвана успешно в екстериора и в Европа. Тя е била предпочитан елемент за облагородяване на средновековните френски, италиански и английски дворове. Водата неизменно създава чувство на спокойствие и подходяща атмосфера за съзерцание.

На пазара вече се продават различни видове готови пластмасови езерца, с различни форми и размери, които просто се заровят в двора. Нужно е само да се оформите пейзажа наоколо, да се добави фонтанче, различни видове водни растения, а защо не и няколко рибки. На онези обаче, които не разполагат с много излишни средства, но са запалени по градинарството и дизайна, за препоръчване е да развихрят въображението си и да заложат на рециклирането. Всеки контейнер, от материал и с форма за задържане на вода, е подходящ за изкуствено езерце. Почти всяка стара дървена бъчва, разразяна на две и накисната във вода няколко дни, така че дъгите и да се издуят, ще свърши чудесна работа.

Големи глинени саксии, стари медни бойлери, умивалници или сандък от бетон са също вариант. Ако се притеснявате, че те ще пропускат вода, облепете вътрешната им повърхност с гумено платно или дебел найлон.

За изкуственото езерце можете да използвате редица растения. Можете да избирате между плуващите по повърхността водни зюмбюли (Eichornia crassipes), водни лилии (Sagittaria sagittifolia), миниатюрни рози (Nymphea pygmaea alba), блатни тръстики, перуники (Iris raempferi) и др.

Повечето растения, предвидени за водни градинки, се продават в готови мрежички. Почвата в тях трябва да е покрита с пласт дребни камъчета, за да не се размиев във водата. Забодете с пирончета мрежичките по вътрешната стена на контейнера. Растенията трябва да бъдат разположени поне на 3 пръста под ръба на съда. Накрая контейнерът се пълни с вода, която да стига на около 10 см.от ръба.

В добавка към вашата водна градинка можете да използвате интересни камъни, дънери и т.н. Ако те стърчат малко над водата, със сигурност скоро ще привлечете различни малки птици, пеперуди.

Не забравяйте редовно да почиствате езерцето от водорасли. За целта използвайте специален препарат (алгицид), който се разтваря във водата.

Ако контейнерът, който сте използвали, е малко неугледен, в близост до него можете да разположите цветя в саксии, които да скриват несъвършенствата. Всякакви папрати, бамбук и други популярни листнодекоративни растения са подходящи да допълнят интериора.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=323

Няма коментари: