неделя, 18 май 2008 г.

Зелена трева за вашата градина

Ако сте любител на зелените и свежи морави, трябва да ви предупредя, че трябва да сте много тарпеливи.

Ето как да накарате съседите да ви завиждат. За да расте тревата в градината ви красива и силна, следвайте тези стъпки:

* Наторете моравата в началото на пролетта, когато започне да расте и още веднъж през есента, малко преди тя да изпадне в зимна летаргия.

* Всеки път, когато косите тревата, премахвайте само 1/3 от височината и.

*Повечето видове тревни смески се нуждаят от около 2 – 3 см.вода на седмица. Ако не можете да прецените, колко време да трае поливането, можете на няколко места да поставите дъсчици, върху които да отбележите това разстояние, като мярка.

* Ако тревата е прекалено мека и мочурлива, причината най – вероятно е загниване на корените в резултат на прекомерно поливане или наторяване. Когато е в малки количества,сухата трева или листа на повърхността предотвратяват сбиването на почвата и задържат необходимата влага, но дебелият слой е пагубен. Той действа като найлонова покривка, която задържа водата, хранителните вещества и въздуха, а това е всичко, от което се нуждаят корените на вашата морава, за да се развива добре. Този слой също така може да стане убежище за вредители и болести.

*Ако вече имате този проблем, добре е да почистите веднага моравата от изсъхнала трева, листа или клони, за да я “проветрите” и не я преполивайте – по – добре по – рядко, но с достатъчно количество вода.

Вода
Водата е нужна за правилният растеж и развитие. Не забравяйте, че тревата е 80% вода. Нужно е да се полива редовно с необходимият воден режим.

Косене
Добрият тревен килим се получава чрез редовно косене. То трябва да става с косачка, всякакви други методи ако не се забраняват, то не се препоръчват. Първите няколко коситби се извършват с височина на ножовете 8-9 см., а в последствие е добре да се подържа на 5-6 см. Има правило, което казва, никога да не се отнема повече от 1/3 от тревата при едно косене, за това косете по-често. След поливка не се коси.

Плевене
Плевели винаги е имало и винаги ще има. Плевете винаги когато можете и колкото можете. За целта могат да се ползват селективни хербициди.

Валиране
За поддържане на тревната площ равна (без грапавини), е необходимо редовно валиране с 100 кг. валяк. Чрез него корените се разпределят равномерно в повърхностния почвен пласт и тревата не се надига на туфи. Валирайте след косене.

Грапене
Това е изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревния чим. Разресване - поне два пъти годишно. Има специални гребла, служещи за тази цел. На пролет то е задължително

Аериране
Извършва се с цел да подобри естествения въздухообмен. Обикновено се извършва преди пролетното и есенно наторяване. Аерирането се извършва със специални машини, но може да се използва и обикновена вила, с която се набожда равномерно целият терен.

Подхранване
Колкото по-често се коси и използва тревната площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревата трябва да се тори с комплексен тор (азот, фосфор, калий) 3-пъти годишно.
Веднъж в ранната пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента.
Пролет – основно подхранване .
Есен – калий за подсилване устойчивостта на тревата срещу студ и болести през зимния период.
В периода на вегетация (май, юни, юли, август), когато поливането и косенето са чести, е добре да внасяте амониева селитра с норма 3кг/100кв.м веднъж месечно.

Първото нещо в началото на толия сезон е, да се убедите, че косачката ви е в изправност. За улеснение можете да се ръководите от инструкциите на производителя. Почти всяка година е нужно тя да се “постегне”.
Обикновено ремонтът се състои в наостряне на бръснача, замяна на щепсела, почистване на вентилатора и предната решетка, смяна на маслото и на филтъра за бензина (ако косачката ви е такава).
Ако пренебрегнете тази проверка, повредената или с изхабени части косачка може да навреди на вашата морава, но и на самите вас.

Аранжирайте красиво и с вкус вашите зелени площи и градини.

Английските градинари казват, че ако спазвате тези седем правила след 100 години ще имате прекрасен тревен килим!

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=167
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=289

Няма коментари: