неделя, 29 юни 2008 г.

Изграждане на нови тревни площи

Значението на тревните площи в дворните пространства има няколко аспекта:

- С равната си повърхност и наситен зелен цвят оказват благоприятно художествено-естетическо значение, успокояват нервната система.
- Поглъщат голямо количество от прах и предпазват почвата от прекомерно прегряване, с което създават своеобразен микро климат.
- Предпазват почвата от ерозия.
- Създават фон за растителните групи и акценти в градината, както и контраст с декоративните настилки и цветните групи/бордюри.

Време на засаждане:
За климатичните условиа на България най-подходящото време е края на лятото (август-септември). В този период новозасятата трева получава достатъчно влага и кореновата система укрепва добре, за да понесе зимните студове. Друг подходящ период за засаждане е март - май, преди започване на летните засушавания и горещини.

1. Ако предназначеното за изграждане на нова тревна площ място е заплевено желателно е да третирате с подходящ хербицид. След 2 - 3 седмици трябва да се прекопае добре на дълбочина 10-15см., като основно се почисти от камъни, корени и пръстта да се раздроби и заравни добре. Това е момента за окончателно оформяне на терена – заравняване, оформяне на хълмчета и т.н. Не допускайте напълно равни участъци, осигурете макар и минимален, но достатъчен наклон за оттичане на водата.
Техника на изграждане:
Ако почвата е напълно непригодна, желателно е да внесете нова плодородна почва в пласт дебел 15-20см., ако почвите са глинести, добре е да се прибави пясък, ако са песъчливи-прибавете торф за задържане на влагата. Наторете с оборски или друг органичен тор и заравнете много добре с гребло.

2. Определящо за подбора на тревните смески е местоположението, вид и влажност на почвата и начина на използване на тревните площи. Предлагат се универсални, многокомпонентни смески, подходящи за всякакви терени почвено-климатични условия - за слънчеви или сенчести места, сухи или влажни почви, спортни терени и детски площадки с издръжливост на утъпкване. Смеските подпомагат развитието си взаимно и имат еднакви изисквания към почвоподготовка, поливане и торене. За специални ефекти се предлагат така наречените “Мавритански поляни” – смески от треви и полски цветя, които не се косят и създават естествени поляни, цъфтящи през целия вегетационен сезон.

3. Като препоръчителна норма за засяване на 100кв. м. се дава от 3 до 5 кг. в зависимост от желаната бързина за постигане на ефекта на плътен тревен килим. В наклонените участъци и покрай бордюрите завишете посевната норма.

4. Площта за засяване се разделя на сектори, тревните смески на части и се извършва кръстосан ръчен или машинен посев за по-равномерно разнасяне на семената. За по-равномерно разпределение на семената може да прибавите към тях пясък. Покрийте семената с тънък пласт пясък или торф в зависимост от почвата, валирайте с валяк или трамбовайте с дървени дъски. Оптималната дълбочина на засаждане е 1см.

5. Торете с комплексен NPK (азот, фосфор, калий) веднъж на всеки сезон – пролет, лято, есен, като в периода на усилената вегетация (май-август) използвайте и 3кг/100 кв.м. амониева силитра веднъж на 3 седмици.


6. Първата коситба на новозасятата трева се прави на по-голяма височина на тревата 6-8см. През активния вегетационен сезон косете на височина 2-3см. ежеседмично, за сгъстяване на тревата, преди зазимяване оставете тревата на височина 5-6см. Валирайте ежемесечно след косене за да заравните добре терена, като ако е необходимо преди това грапете (почиствайте мъртвата изсъхнала трева) и аерирайте, по-тежките глинести почви.

7. Поливайте редовно, леко, повърхностно рано сутрин и вечер, особено през сухите периоди.

8. При поява на жълти петна, мъхове и прекалено плевели се консултирайте със специалист и използвайте селективни хербициди и препарати, в комбинация с грапене, аериране и вертикулиране


Чимове
Като алтернатива за постигане на бърз ефект могат да се използват чимове – изрязани ивици трева с дебелина 6-7 см. и вариращи размери, които се нареждат върху много добре подравнен и почистен терен с 1-2 см. пясък за дренаж, в права линия, по наклона на терена.Фугите се изравняват с гребло, допълват се със смес от почва и пясък за по-бързо съединяване. Уплътняват се с дървена трамбовка и се поливат редовно

http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=177