неделя, 6 юли 2008 г.

Корк и коркови тапи

Всички познаваме корковите тапи от бутилките с вино и шампанско.
Ето няколко идеи как можем да ги използваме в ежедневието и аранжирането на дома.Поставени на капака на тенджерата са чудесен изолатор, които пречи да си изгаряте ръцете.
Можете да го поставите в саксията на цветята за ефект и за да не позволявате бързото изпарение на водата. Корка спомага за задържане на влагата в почвата.
Можете да изработите табло за стената на което да поставяте бележки:

Като можете да наредите корковите тапи по различни начини за да постигнете различен ефект.
Можете да си изработите поставка за горещите чаши:
Да си изработите ефектна табла:

Рамка за снимка:Коледен венец:
Можете да направите цяла стена: Да направите фурнир на стената:


Да си облепите вратата:

И още няколко предложения:





http://www.lobzik.pri.ee/modules/news/article.php?storyid=755

Любовно цвете / Agapanthus praecox


РАЗДЕЛ: Декоративно цъфтящи

СЕМЕЙСТВО: Лилиеви / Liliaceae

ИЗЛОЖЕНИЕ: СлънцеОписание: Идеално многогодишно растение за големи съдове. Родината му е Южна Африка.
Стеблата са дълги близо метър, листата са дебели, тъмнозелени, разположени в розетки. Цъфти в бяло, синьо или виолетово през цялото лято. Образува масивни, жилави корени. Малките черни семена се крият в капсула.


Грижи: Почвата трябва да съдържа малко глина. Растението се полива обилно и се тори често в периода на растеж. В подложката не бива да се задържа вода.
През зимата се поставя на хладно, за да продължи да цъфти.

Място: Обича силното слънце, на балкона или в градината.

Размножаване: През пролетта, чрез делене.

Съвет на градинаря: Листата и корените са отровни.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=284

Летни грижи за розите

През цялата вегетация е необходимо почвата около розовите храсти да се пъддържа чиста от плевели и в рохкаво състояние. Задължително се отрязват прецъфтелите цветове.

При чайнохибридните рози и при розите Флорибунда прецъфтелите цветове се изрязват с малка част от стъблото. Отрезът се прави на 0,5 - 1 см над добре развито око (пъпка в пазвата на първия нормален лист след тройния) или по принцип на 10 -15 см под цветната дръжка.

Може да се извърши и колтучене - премахване на излишните лторасти, излезли след резитбата. При парковите, минирозите и пълзящите (катерливите) рози повехналите цветове се премахват чрез прищипване, а при дивите рози и при шипките - те не се отстраняват, защото наесен плодчетата са елемент от декоративния ефект на растенията.

Съвет:
Розите за рязан цвят се отглеждат като специални насаждения - в оранжерии или питомници. Макар на много хоби-градинари да им се ще да режат от своите храсти рози за букети, специалистите препоръчват това да не се прави много често. Причината е, че така храстът се изтощва и животът му е по-кратък.
През лятото, в много сгъстените храсти, може да бъдат отстранявани клонките, които растат навътре. Не е желателно и честото поливане на градинските рози. Но ако времето е много засушливо, налага се те да се поливат в сутрешните или вечерните часове. Водата се подава под храста с малко налягане, за да може почвата да се напои постепенно.

Оптималната поливна доза е 20-30 л на кв. метър. Колкото по-малко вода при поливането попада върху листата на розите, толкова по-добре. Така се понижава опасността от развитие на гъбни болести (мана, ръжди и др.)

Подхранването на розите с торове през лятото също се извършва внимателно. То е необходимо най-вече на розите, на които е извършена лятна резитба. Използват се комбинирани торове със завишено съдържание на калиеви соли, които стимулират цъфтежа.

На бедни почви, в началото на юли, може да се тори с комплексен универсален тор (NPK), но в средата на месеца подхранването спира. Особено опасен в този период е хранителният елемент азот, защото той стимулира растежа и нарушава процеса на вдървесиняване на леторастите, а клонките и леторастите започват подготовката си за зимуване.

http://zeleno.bg/?action=view&docid=377&catid=0

Градина в тайнствен източен стил

Тази прекрасна градина в източен стил всъщност е популярно арт-кафе "Браво" в Киргизстан, което съчетава източния стил с европейския комфорт.

Красиви маси и удобни пейки разположени под ябълкови дръвчета и лози...

Красиви сепарета разделени с паравани от бамбук...

Красиви цветни градинки...
И приятна обстановка през летни вечери в градината...

http://www.ferghana.ru/article.php?id=5217

Полезни съвети за любителите на цветята

Черупките от яйца са с много богато съдържание на калций, без който не могат например бегониите или богородичната трева (медник). Натрошете много ситно черупките и минимум веднъж на три месеца ги смесете с горния пласт пръст.Цветята не обичат да стоят на течение, затова докато се проветрява, е хубаво да се поставят в ъглите вазите и саксиите с цветя.

Утайката на кафето е чудесен тор, който прави листата силни и здрави. Един или два пъти в месеца разрохвайте пръстта с вилица, не по-дълбоко от 2-3 см, за да не нараните корена, и напръскайте със студената утайка.

Суроватката унищожава листните въшки. Разтвор от една част суроватка и една част вода е добро средство и против гъбичките. Пръскайте един път седмично.

Напръсканите или полети със студено кафе и черен чай растения също ще се излекуват от листните въшки.

Ценни минерални вещества и микроелементи съдържа прясното мляко, което се отразява изключително на растежа. Веднъж-два пъти в месеца поливайте цветята с разтвор от една част мляко и три части вода.

Ако забодете няколко кибритени клечки с главичките надолу в пръстта на саксията, бъдете сигурни, че ще се справите с въшките и акарите, които от своя страна не понасят фосфора.

Ако искате да осигурите оптимална среда за растеж на влаголюбивите си растения, поставете сложите саксията в друг, по-голям и водонепропусклив съд. Запълнете междинната празнина с торф и мъх и ги полейте обилно. Така ще постигнете по-високо ниво на атмосферна влага (особено подходящо за папратите). Или напълнете подложната чинийка с измит чакъл, едър пясък и камъчета и ги покрийте почти догоре с вода. Разположете саксията с растението отгоре, като внимавате дъното й да не е в пряк контакт с водата, иначе почвата ще се пренапои.

За да съхраните по-дълго висящите растения, ги потапяйте периодично в хладка вода.

Ако в саксиите се появи червей, трябва да се постави в тях гнила ябълка. Скоро той ще се премести в нея.

Листата на фикуса ще получат хубав зелен цвят, ако се забърсват с кърпа, потопена в топла бира.

Цветята се поливат или сутрин, или вечер, но никога на обяд.

Цветята не се поливат с много студена вода, а с престояла.

Цветя във ваза ще останат по-дълго време свежи, ако във водата се сложи щипка сол.

Поставете малки картонени кръгчета около стъблото на цветето, върху горната повърхност на саксиите. Така влагата в тях се задържа по-дълго. При дълго отсъствие от дома, е хубаво да се постави една мокра гъба върху пръстта в саксиите. Цветята постепенно ще смучат от влагата и няма да изсъхнат.


Неразцъфнали цветя се потапят в немного студена вода, примесена с несварено прясно мляко.

Клюмнали лалета се освежават, ако се оставят известно време под светеща електрическа крушка.

http://zeleno.bg/?action=view&docid=373&catid=0