вторник, 14 април 2009 г.

9 съвета за пролетната градина

През април продължават да цъфтят повечето от ранните цъфтящите видове, които са ни радвали и през март, както и да разцъфват някои нови.
Разбира се, освен да им се радваме, трябва да знаем и някои неща за нашите любимци, така че да можем да им създадем удобство и комфорт.
Съветите, които ще намерите по-долу са полезни не само за да постигнете по-добър цъфтеж през следващата година, но и за да използвате по-пълноценно отделните видове.


1. Японската дюля
- атрактивна е по време на своя цъфтеж, но и плодовете и са много красиви, а също и годни за консумация. За да се образуват нормално плодове, трябва да отглеждате в градината си поне две растения, които да са с различен произход (най-добре е поне едното растение да е със семенен произход)

2. След прецъфтяването на нарциса не забравяйте, че той се нуждае от достатъчно влажност до отмирането на листата. Затова при засушаване ги поливайте и ще имате жизнени растения на следващата година.

3. Форзицията е един от най-ранно цъфтящите храсти. За да увеличите ефекта от нейния цъфтеж не извършвайте резитби през есенно-зимния период, а подрязвайте веднага след приключването на цъфтежа

4. Някои от по примитивните сортове лалета след цъфтежа образуват плодове, в които има семена. Изхранването на плодовете и семената изисква много енергия от растенията и ако не сте решили да отглеждате растения от семена, което е много трудно, е желателно да ги премахнете, това ще гарантира, че през следващата година растенията ще са с жизнен растеж

5. Примулите или по-просто казано декоративните иглики, са атрактивни пролетни цветя, които радват градината почти толкова рано, колкото и луковичните. Най-често те се размножават чрез разделяне, като един от благоприятните срокове е веднага след цъфтежа. Най-бързият начин за получаване на много растения е засяването на семена, които трябва да се следят внимателно и веднага при узряването да се събират и засяват. Семената се засяват, без да се покриват с почва, под стъкло или се покриват с тънка хартия, която при покълнване се отстранява.

6.Теменужки - макар и да цъфтят през есента и зимата, те са в своя апогей през март, април и началото на май на по-хладните места.
За да накарате тези чудесни растения да цъфтят още по-обилно през пролетта е желателно в началото на март и април да се направи по едно подхранване с комбинирани торове. За по-малки площи и растения, отглеждани на балкони, изключително благоприятно въздействие има отстраняването на завързаните плодове.

7. Луковиците на всички видове лалета трябва да се изваждат ежегодно или през една две години. Това де прави веднага след отмиране на листата, защото в противен случай те потъват дълбоко в почвата и спират да цъфтят

8. Спиреите
са едни от най-типичните храсти, цъфтящи през пролетта. Те също като форзицията трябва да се подрязват след цъфтежа

9. Махонията има красиви цветове, които ще бъдат последвани от зелени, а впоследствие синьо-черни плодчета. Плодовете на махонията могат да се използват за приготвянето на сладка, конфитюри и сокове. Семената, които се намират в тях, имат много добра кълняемост и са основната причина растението да заема всички възможни места в по-големите градини. Ако не желаете да се образуват плодове, отстранете съцветията след прецъфтяване.

Източник: списание Къща&Градина, специално приложение - практична градина